Το αγόρι με τη ριγέ χονδροφοβία

Τι γίνεται όταν μια σοσιαλμιντιακή περσόνα τρώει cancel, με σύμμαχο την ίδια την πλατφόρμα που τον δημιούργησε; Κοινωνική επανάσταση.

Το αγόρι με τη ριγέ χονδροφοβία
ΠΡΟΒΟΛΗ

Όλα ξεκίνησαν όταν ο (αυτοαποκαλούμενος) χορευτής - χορογράφος και social influencer, Τάσος Ξιαρχό, αποφάσισε με θράσος να βιντεοσκοπήσει και να αναρτήσει ως insta-story κρυφά μια κοπέλα, η οποία φορούσε ριγέ μπλούζα, ενημερώνοντας το κοινό του στο Instagram ότι από μικρός αυτό που ακούει είναι πως, «όταν έχεις παραπάνω κιλά δεν φοράς ποτέ οριζόντιες ρίγες». 

Φυσικά, το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις, γιατί -όπως είναι γνωστό- η δράση φέρνει την αντίδραση. Και αυτή ήρθε με τη δημόσια κατακραυγή εναντίον του στα social media.

Αυτές οι «αξίες» με τις οποίες υποστηρίζει ότι διδάχθηκε, είναι και η πηγή του προβήματος. Τα ιδανικά, τα διδάγματα και τα πρότυπα με τα οποία μεγαλώνεις κατά την παιδική σου ηλικία, σε ακολουθούν και στην ενήλικη ζωή σου. Αν δώσουμε στα παιδιά αγάπη, θα δώσουν και αυτά με τη σειρά τους αγάπη. Αν τους διδάξεις μίσος και ρατσισμό, αυτό θα μεταδώσουν στους άλλους,

Ο Τάσος Ξιαρχό είναι ό,τι πάει λάθος με την κοινωνία που ζούμε. Είναι το πρόσωπο της χονδροφοβίας, του μισογυνισμού, του ρατσισμού και της τοξικότητας, που θεωρεί μαγκιά τον δημόσιο χλευασμό ατόμων, προσπαθώντας μανιωδώς να παραμείνει επίκαιρος και με το άθλιο χιούμορ του να τραβάει την προσοχή. Όλα στο βωμό των likes, των followers και της εικονικής δημοσιότητας.

Ένα περιστατικό όμως έφερε στο προσκήνιο ένα πρόβλημα πολύ πιο βαθύ, που έχει να κάνει με το πόσο σκάρτη είναι στην πραγματικότητα η κοινωνία που ζούμε και με την αντίληψη ότι η αξία μας καθορίζεται από το μέγεθος τον ρούχων μας.

Οτιδήποτε δεν εμπίπτει στην τελειότητα, χαλάει την ψευδαίσθηση της ιδανικής σοσιαλμιντικής ομορφιάς. Αν δεν είσαι λεπτός, ψηλός, δεν ντύνεσαι ωραία, γίνεσαι αυτομάτως έρμαιο των πτηνών, που είναι έτοιμα να σε κατασπαράξουν με τα «πρέπει» και τα «μη» τους.

Η τοποθέτηση του κοριτσιού της ιστορίας μετά την ψυχρή, ασυναίσθητη και μάλλον τυπική συγγνώμη του Τάσου Ξιαρχό, τα λέει όλα: 

«Δεν επιδιώκω τη δημοσιότητα. Είσαι δημόσιο πρόσωπο, παίρνεις μια πλατφόρμα και κάνεις τέτοιου είδους κριτική; Γιατί να κάνεις έναν άνθρωπο να φύγει από ένα μαγαζί που περνάει όμορφα με την παρέα του; Δεν έχω να του πω κάτι. Κοιτάξου λίγο στον καθρέφτη, κοίτα λίγο την καμπούρα σου».

Η ενσυναίσθηση είναι αυτή που θα μας σώσει σαν κοινωνία. Να μάθεις να μπαίνεις στα παπούτσια του άλλου. Να ασχολείσαι μόνο με θέματα που σε αφορούν.

Και ας αποδεχθούμε επιτέλους ότι η ομορφιά δεν μετριάζεται με νούμερα. Ούτε μπαίνει σε καλούπια. Είμαστε όμορφοι ανεξάρτητα από τα κιλά μας. Όσο είμαστε υγιείς και αρέσουμε σε εμάς τους ίδιους, κανείς άλλος δεν έχει σημασία. 

Ας προσπαθήσουμε να μοιάσουμε περισσότερο στην κοπέλα που χλευάστηκε δημόσια, τη Μαρία. Θα μπορούσε να επιλέξει να κινηθεί νομικά, όμως δεν το έκανε. Έδειξε ωριμότητα, αντιστάθηκε και μετέτρεψε το μίσος που έλαβε σε δύναμη και αγάπη, παρασύροντας μαζί της εκατοντάδες φωνές υποστήριξης.

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν αποκλειστικά τον/την συντάκτη/τριά τους και οι όποιες τοποθετήσεις και θέσεις τους δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 20/20 Magazine.
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ