Psychology

Δεν ξέρω πως να ξεκινήσω να γράφω. Ο σκοπός μου είναι να γράψω κάποιες αρχικές σκέψεις για την ψυχολογική κατάσταση των ανθρώπων που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την πύρινη καταστροφή που συντελείται τις τελευταίες μέρες στη χώρα μας. Να υποθέσω με βάση την θεωρητική μου εμπειρία πως αισθάνονται, με βάση μαρτυρίες ανθρώπων που έχουμε από προηγούμενες αντίστοιχες καταστροφές, με όσα γνωρίζουμε από την ψυχοθεραπεία του τραύματος.

Έχω τρείς τρόπους να ασχοληθώ με την Αφροδίτη Λατινοπούλου. Ο ένας είναι ως ειδικός ψυχικής υγείας, ο άλλος ως άνθρωπος που είναι και  ψυχολόγος στο επάγγελμα και ο τρίτος ως γυναίκα.

ΠΡΟΒΟΛΗ

Η πανδημία και όλο αυτό που εκτυλίσσετε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο τώρα, που πέρα από υγειονομικό, είναι βαθιά κοινωνικό και ψυχολογικό, έχει φέρει στην επιφάνεια μια έννοια, μια διεργασία, που θεωρώ ότι είναι το βασικό δομικό υλικό όλων των σχέσεων αλλά και της προσωπικής εξέλιξης του καθενός μας. Η έννοια αυτή είναι η Εμπιστοσύνη.

Ασχέτως από θρησκευτικές πεποιθήσεις, το αφήγημα του Πάσχα είναι γεμάτο συμβολισμούς που προσομοιάζουν πολύ σε αυτό που συμβαίνει σε ένα ψυχοθεραπευτικό «ταξίδι». Οι έννοιες αυτές έχουν να κάνουν με τις ενοχές και την τιμωρία, τον πόνο που σχεδόν πάντα έχει να κάνει με απώλειες, την διεργασία του πένθους και προοδευτικά την ανάσταση που αντιπροσωπεύει, την αναγέννηση, την άνοιξη. Την άνθιση και δημιουργία του νέου.

ΠΡΟΒΟΛΗ

«Ο καπιταλισμός θα διαχειριστεί κάθε μορφή κεφαλαίου, εν προκειμένω το ψυχολογικό κεφάλαιο», γράφει η Eva Illouz στο βιβλίο της «Ψυχρή τρυφερότητα».

Τις τελευταίες μέρες με αφορμή διάφορα ερεθίσματα και προβληματισμούς, με την λήξη διαφόρων δυσλειτουργικών καταστάσεων και την έναρξη καινούργιων, μου ήρθε για ακόμη μια φορά στη σκέψη μου μια έννοια που ως οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια έχω δουλέψει πολύ με αυτή. Αλλά είναι μια έννοια που με έχει απασχολήσει και στην καθημερινότητα μου ακριβώς γιατί έχει εφαρμογή όπου υπάρχει ομάδα: από μια οικογένεια, από μια θεραπευτική ομάδα, από μια ομάδα συνεργασίας, από μια σχολική τάξη, από μια κοινότητα (π.χ. ένα χωριό). Η έννοια αυτή είναι του «αποδιοπομπαίου τράγου».

Ελευθερία είναι η δυνατότητα που έχει ο άνθρωπος να δρα κατά βούληση, με βάση την αμοιβαιότητα της ελευθερίας του συνόλου. Να θέτει στόχους, σκοπούς και να αποφασίζει να τους πραγματοποιεί.

Το τραύμα είναι από τα πιο δύσκολα θέματα για να προσεγγίσει ένας ψυχοθεραπευτής, πόσο μάλλον να γράψει για αυτό.

Εμείς οι ψυχολόγοι έχουμε μια «φήμη»: ότι δεν αγαπάμε και πολύ τον έρωτα, ότι τον υπεραναλύουμε και τον αποδομούμε, ότι τον θεωρούμε μια κατάσταση λίγο παθολογική. Άλλωστε είναι γνωστή η φράση ότι ο «έρωτας σκοτώνει την ψυχοθεραπεία», εκτός βέβαια αν αυτός ο έρωτας είναι με τον θεραπευτή οπότε την ονομάζουμε ερωτική μεταβίβαση και πάλι φυσικά την αναλύουμε (Πόσο ωραία θα ήταν τα κείμενα να μπορούν να συνοδεύονται και με τις ανάλογες εκφράσεις προσώπου αυτού που τα γράφει εκείνη τη στιγμή. Εγώ αυτή τη στιγμή έχω ένα «σκανταλιάρικο χαμόγελο…).

Εδώ και λίγες ώρες ανακοινώθηκαν τα καινούργια πάλι δεδομένα στην καθημερινότητα μας. Τα Σαββατοκύριακα μέχρι τις 6 η κυκλοφορία, με κλειστό τελείως λιανεμπόριο και καταστήματα παροχών υπηρεσιών.

©2021-2022 20/20 MEDIA - All rights reserved
 - 
Created by: Antonis Papavomvolakis - Developed by: codica
"