Η σωτηρία εκτός ΜΕΘ είναι πολύ μεγάλο πράγμα

Τι είναι άραγε πιο τραγικό; Η αποκαλυπτική μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα, το ότι "θάφτηκε" από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ ή το ότι χρειαζόταν μελέτη για να αντιληφθούμε το προφανές;

Η σωτηρία εκτός ΜΕΘ είναι πολύ μεγάλο πράγμα
ΠΡΟΒΟΛΗ

Εν ολίγοις, ο επιδημιολόγος Θεόδωρος Λύτρας, ανάρτησε στο Twitter, έρευνα του Σωτήρη Τσιόδρα, που αποδεικνύει –έστω και σε ενδεικτικό βαθμό- πως η πολυδιαφημισμένη από την κυβέρνηση «θωράκιση του ΕΣΥ», είναι ένα τερατώδες ψέμα, όπως και το ότι η θνησιμότητα των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ είναι τεράστια σε σχέση με αυτή εντός.

Το λογικό τελευταίο συμπέρασμα, δεν θα έκανε βέβαια καμία εντύπωση, αν ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν το είχε αμφισβητήσει πριν λίγες εβδομάδες με δηλώσεις του στη Βουλή, λέγοντας πως δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ έχουν μεγαλύτερη θνησιμότητα από αυτούς που βρίσκονται εντός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας.

«Δεν έχω τέτοια ένδειξη. Έχετε εσείς; Φέρτε την αντί να κουνάτε το χέρι σας προκλητικά. Αν έχετε εσείς τέτοιες ενδείξεις και στοιχεία, φέρτε τα», έλεγε φωνάζοντας προς τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός.

(Plot twist: Την έρευνα Τσιόδρα – Λύτρα, την έχει στα χέρια του ο πρωθυπουργός από τον περασμένο Μάιο).

Η έρευνα είχε διάρκεια από τον Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι το Μάιο του 2021 και ουσιαστικά αποκαλύπτει πως πιθανόν χιλιάδες θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, κατά την περίοδο του δεύτερου φονικού lockdown (κάντε τον υπολογισμό, μέχρι σήμερα).

Αυτό όμως που έχει εξίσου μεγάλη σημασία στην παρέμβαση του κ. Λύτρα είναι η παρακάτω ανάρτηση: «Το αν ενισχύθηκε το ΕΣΥ ή όχι, κι αν αυτό είναι αρκετό, δε θα το πω εγώ. Ας μιλήσουν οι συνάδελφοι που δουλεύουν σ' αυτό, οι ασθενείς που το ζούνε, και οι δημοσιογράφοι, που οφείλουν να κάνουν αντικειμενικό ρεπορτάζ από το πεδίο. Εγώ δείχνω τι λένε τα επιδημιολογικά δεδομένα».

Με λίγα λόγια, ο επιδημιολόγος, "πετάει το μπαλάκι" -ορθώς- στην ανεξάρτητη δημοσιογραφική έρευνα, η οποία όμως έχει, επί της ουσίας, "ποινικοποιηθεί" πλέον στην Ελλάδα, προκαλώντας συνεχείς παρεμβάσεις από τους μεγαλύτερους διεθνείς δημοσιογραφικούς οργανισμούς, που καταγγέλουν την κυβέρνηση για "φίμωση" του Τύπου.

Η πανδημία του Κορονοιού, ανέδειξε περισσότερο ίσως από ποτέ, τη σημασία της κρατικής παρέμβασης στη διαφύλαξη των κοινωνικών αγαθών.

Απέδειξε, πέραν πάσης αμφιβολίας, πως το Κοινωνικό Κράτος, δεν είναι κάποιο "σοβιετικό κατάλοιπό", όπως ισχυρίζονται ορισμένοι εκ των νεοφιλελεύθερων που κυβερνούν, αλλά ο βασικότερος πυλώνας συνοχής μιας κοινωνίας.

Αν θέλουμε όμως να είμαστε δίκαιοι. Η συστηματική απαξίωση του δημόσιου συστήματος Υγείας και η εγκατάλειψη των πολιτών στο έλεος της πανδημίας, είχαν προαναγγελθεί από στελέχη της τωρινής κυβέρνησης.

«Το ιδιωτικό σύστημα Υγείας μας συμφέρει περισσότερο», έλεγε το 2013, ως υπουργός Υγείας, ο σημερινός υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

«Δεν τρέφω αυταπάτες για μια κοινωνία χωρίς ανισότητες, κάτι τέτοιο είναι αντίθετο στην ανθρώπινη φύση», έλεγε πριν λίγα μόλις χρόνια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Φτάνουμε στους 20.000 θανάτους και πλέον υπάρχουν αρκετές ενδείξεις (αν όχι αποδείξεις) πως χιλιάδες από αυτούς τους θανάτους θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί.

Σύμφωνα βέβαια με το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Φίλη, «δεν πρέπει οι θάνατοι να αποτελούν στοιχείο αντιπολίτευσης».

Άρα ξεχάστε ότι διαβάσατε παραπάνω. Ανακαλώ.

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν αποκλειστικά τον/την συντάκτη/τριά τους και οι όποιες τοποθετήσεις και θέσεις τους δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 20/20 Magazine.
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ