Και τι φταίμε εμείς που βάζουν τα μωρά τους στις βάρκες;

Θα σας πω. Θα σας πω για εμάς τους Ευρωπαίους. Εμείς οι Ευρωπαίοι έχουμε μια ένωση, την Ευρωπαϊκή Ένωση. Την Ευρώπη των λαών. Η Ευρώπη των λαών εκπροσωπείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο βρίσκεται στις Βρυξέλλες και οι Βρυξέλλες βρίσκονται στο Βέλγιο.

Και τι φταίμε εμείς που βάζουν τα μωρά τους στις βάρκες;
ΠΡΟΒΟΛΗ

Θα σας πω. Θα σας πω για εμάς τους Ευρωπαίους. Εμείς οι Ευρωπαίοι έχουμε μια ένωση, την Ευρωπαϊκή Ένωση. Την Ευρώπη των λαών.

Η Ευρώπη των λαών εκπροσωπείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο βρίσκεται στις Βρυξέλλες και οι Βρυξέλλες βρίσκονται στο Βέλγιο.

Ξέρετε πως χτίστηκε το Βέλγιο; Θα σας πω. Όλοι γνωρίζουμε τον Χιτλερ, αλλά λίγοι γνωρίζουν τον Λεοπόλδο Β’.

Αυτή η ιστορία βλέπετε δεν βολεύει το αφήγημα της πολιτισμένης Ευρωπης.

Ακούστε λοιπόν για τον πολιτισμό μας.

Ο Λεοπολδος ήταν βασιλιάς του Βελγίου και προσωπικός ιδιοκτήτης του σημερινού Κογκό. Καλά διαβάσατε, ιδιοκτήτης.

Το 1885 έγινε η περίφημη διάσκεψη του Βερολίνου οπου οι Ευρωπαίοι ηγεμόνες έκαναν τη μοιρασιά της αφρικανικής ηπείρου. Στον Λεοπόλδο έλαχε το Κογκο ως ανταμοιβή για τις ιεραποστολικές - φιλανθρωπικές αποστολές που μεθοδικά οργάνωσε για τον "εκπολιτισμό" των βαρβάρων.

Ο πραγματικός σκοπός των αποστολών φυσικά ήταν η καθολική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της "μαύρης γης".

Για κακή τύχη των δύστυχων Αφρικανών η βασιλεία του Λεοπόλδου συνέπεσε με την ανακάλυψη του σύγχρονου ελαστικού με σαμπρέλα και την ραγδαία άνοδο της αυτοκινητοβιομηχανίας παγκοσμίως.

Και πού ήταν η μεγαλύτερη συστοιχία καουτσουκόδενδρων στον κόσμο; Στον Κογκό, διάολε, στο Κογκό!

Ο Λεοπόλδος επινοικιάζει τις εκτάσεις του σε βελγικές εταιρείες, οι οποίες προσλαμβάνουν ιδιωτικούς στρατούς για να κάνουν τους "πρωτόγονους" να δουλεύουν περισσότερο.

Ο βασιλιάς επιβάλει καταναγκαστική εργασία στο τσιφλίκι του και το σκηνικό της φρίκης έχει για τα καλά στηθεί.

Η τιμωρία για όσους δεν αποδίδουν στην εξοντωτική εργασία είναι ο ακρωτηριασμός.

Τους έκοβαν τα χέρια τα πόδια και τα γεννητικά τους όργανα. Έπαιρναν τις μανάδες και τις σταύρωναν με τα παιδιά τους. Καλά διαβάσατε τις σταύρωναν με τα παιδιά τους.

Υπάρχουν φωτογραφίες. Αναζητήστε τις. Τα κομμένα μέλη ήταν τόσα πολλά που τα χρησιμοποιούσαν ως μετρική μονάδα.

Να μη τα πολυλογώ, στα είκοσι χρόνια της διακυβέρνησης του Λεοπόλδου σφαγιάστηκαν και πέθαναν από την πείνα και τις κακουχίες πάνω από 10 εκατομμύρια Αφρικανοί.

Τα κέρδη είναι πραγματικά τεράστια, καθώς το καουτσούκ μετατράπηκε στα τέλη του 19ου αιώνα στο ακριβότερο αγαθό του πλανήτη και ο Λεοπόλδος τα καρπώνεται φτιάχνοντας στη χώρα του αψίδες (όπως η εντυπωσιακή Αψίδα της Πεντηκονταετίας), μουσεία και παλάτια. Όλα τους χτίστηκαν με το αίμα και τις ζωές των αυτοχθόνων του Ελεύθερου Κράτους του Κονγκό.

Αυτό είναι το όμορφο Βέλγιο, οι όμορφες Βρυξέλλες και το ακόμα πιο όμορφο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αίμα και κόκαλα των δύστυχων Κογκολέζων.

Και τώρα που ξέρεις. Βγάλε το σκασμό.

Εμείς φταίμε για το δύστυχο μωρό που πνίγηκε στη θάλασσα της γαμημένης Ευρώπης.

Εμείς, οι Ευρωπαίοι.

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν αποκλειστικά τον/την συντάκτη/τριά τους και οι όποιες τοποθετήσεις και θέσεις τους δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 20/20 Magazine.
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ