Εσύ για ποιον ντύνεσαι και για ποιον φτιασιδώνεσαι;

Το 2022 πλησιάζει και όπως φαίνεται, λίγο - πολύ λόγω της νέας μετάλλαξης, η πλειοψηφία της χώρας θα μείνει μέσα. Μια φίλη κόλλησε, η μαμά είχε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και εσύ νιώθεις κάπως αυτές τις μέρες (κάνε rapid τώρα!). Η επιστροφή στην κανονικότητα ακυρώνεται και αυτές τις γιορτές.

Εσύ για ποιον ντύνεσαι και για ποιον φτιασιδώνεσαι;
ΠΡΟΒΟΛΗ

ΓΡΑΦΕΙ Η ΝΑΝΣΥ ΠΑΝΑΓΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

Όμως -επειδή είμαστε και άνθρωποι- θα γιορτάσουμε και φέτος. Πρωτοχρονιά με τραγουδιστές στην τηλεόραση,φαγητό, ποτό και φυσικά, ρούχα για ρεβεγιόν.

Διότι γελιέστε όσοι νομίζετε ότι ο νέος χρόνος θα βρει τις γυναικες αποκλειστικά με πιτζάμες και φούτερ.

Δε λέω ότι θα βγουν τα 12ποντα από την παπουτσοθήκη (αν και δεν αποκλείεται) αλλά ένα γιορτινό outfit θα φορεθεί, κάποια χείλη θα βαφτούν, ένα κόσμημα θα βγει από τη θήκη του.

«Μα αφού δε θα σε δει κάποιος», έρχονται τα σχόλια από παντού. Κυρίως άντρες αλλά και άτομα παλαιότερης γενιάς λατρεύουν να το επισημαίνουν στις πιο κοκέτες από τις γυναίκες. «Ειδικά αν μένεις σπίτι λόγω COVID δεν υπάρχει λόγος να ετοιμαστείς».

Διότι ως γνωστόν όλα για κάποιον λόγο γίνονται, και δή στο “καλό”* ντύσιμο. Ειδικά όσον αφορά τις γυναίκες.

Έχουμε πειστεί τα τελευταία χρόνια ότι όλες οι αποφάσεις των γυναικών, ειναι επηρεασμένες από εξωτερικούς παράγοντες.

Οι οίκοι μόδας μας αναγκάζουν να φοράμε όσα ρούχα φοράμε. Οι εταιρείες καλλυντικών μας κάνουν να νιώθουμε γυμνές εκεί έξω χωρίς concealer. Τα περιοδικά μας οδηγούν σε αισθητικές επεμβάσεις/δίαιτες.
Και φυσικά η πατριαρχική κοινωνία δημιουργεί μη-ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς, τα οποία πρέπει να απορριφθούν στο όνομα του φεμινισμού.

Παρότι τα παραπάνω αληθεύουν σε κάποιον βαθμό -και σίγουρα είναι απαραίτητο να πέφτει ένα φως στα παιχνίδια που παίζει η βιομηχανία ομορφιάς και η πατριαρχική κοινωνία σε βάρος των γυναικών- είναι κάπως άδικο και άβολο να παριστάνουμε πως η κάθε γυναίκα που προσπαθεί να επιτύχει κάτι στην εικόνα της, το κάνει μόνο και μόνο επειδή “ζει σε μια πατριαρχική κοινωνία...”.

Γιατί έτσι καθιστούμε τη γυναίκα άμοιρη ευθυνών και πλήρως άβουλη, όπως λέμε ότι ένα παιδί είναι έρμαιο των διαφημίσεων και των φίλων του. Σίγουρα, το να παρουσιάζουμε τις γυναίκες έτσι, δεν είναι ότι πιο φεμινιστικό.

Καλό θα ήταν να χωνέψουμε ότι κάθε φορά που “ετοιμάζονται” οι γυναίκες, δεν το κάνουν ούτε για να τις θαυμάσουν, ούτε για να τις ζηλέψουν, ούτε επειδή έχουν υποστεί “πλύση εγκεφάλου”.

Ίσως αποτελεί απλά έναν τρόπο να νιώσουν και οι ίδιες λίγο πιο γιορτινά και ευχάριστα.

Οπότε, στο φετινό ρεβεγιόν, όσο μεγαλειώδες ή απλό και αν είναι, ας αφήσουμε όσες γυναίκες θέλουν να ντυθούν και να ετοιμαστούν όπως θέλουν χωρίς ερωτήσεις τύπου “Ποιος θα σε δει;” - όπως θα αφήσουμε όσες γυναίκες δε θέλουν να  ετοιμαστούν, να μην το κάνουν.

Γενικά, ας αφήσουμε τις γυναίκες να κάνουν ότι προτιμούν το 2022.

*ΠΡΟΣΟΧΗ! “καλό” ντύσιμο δε σημαίνει απαραίτητα μοντέρνο, καινούργιο ή αστραφτερό. “Καλό” ντύσιμο σημαίνει ένα καθαρό ρούχο που θεωρούμε ότι μας κολακεύει ή ένα ρούχο που φυλάμε για “ειδικές” περιπτώσεις. Το ίδιο ισχύει και για τα κοσμήματα και για το make-up.

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν αποκλειστικά τον/την συντάκτη/τριά τους και οι όποιες τοποθετήσεις και θέσεις τους δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 20/20 Magazine.
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ