Look Up

Όταν ο Ανταμ ΜακΚέι και ο Ντέιβιντ Σιρότα ολοκλήρωναν το σενάριο της δημοφιλούς ταινίας του Netflix “Don’t Look Up”, ήξεραν σίγουρα δύο πράγματα: Πρώτον ότι είχαν συνθέσει το σενάριο μιας ταινίας που θέτει έναν εξωγενή και αναπόφευκτο κίνδυνο (μετεωρίτης με ικανό μέγεθος να αφανίσει τη γη) και ο οποίος σίγουρα προκαλεί μαζική υστερία και δεύτερον ότι είχαν καταφέρει να αντικατοπτρίσουν το φριχτό σημείο που έχει περιέλθει η κοινωνία μας, ως μαζική μενταλιτέ.

Look Up
ΠΡΟΒΟΛΗ

Το κοινό περιγράφεται ως «σόσιαλ μίντια πάσχοντες» και ολόκληρος ο κόσμος -που αποτελείται από φαινομενικά καθημερινούς ανθρώπους- τελικά είναι ένα συνονθύλευμα από μπερδεμένους, μικρο-παρανοϊκούς και ψεκασμένους "χρήστες" που έχουν κάνει την μιντιακή ποδηγέτηση, δεύτερη φύση τους.

Σε καμία περίπτωση όμως οι δύο σεναριογράφοι δεν μπορούσαν προβλέψουν πως μια μικρή χώρα που λέγεται Ελλάδα, θα είχε μια κυβέρνηση που θα έκανε ένα δικό της twist στο σενάριό τους: Δεν θα καλούσε τους πολίτες της να “Μην Κοιτάξουν Ψηλά”, όπως συμβαίνει στο σενάριο της ταινίας, αλλά ακριβώς το αντίθετο: Να “Κοιτάξουν Ψηλά”.

Η παρότρυνση προς τους πολίτες δεν είναι για να αντικρύσουν την αλήθεια (όπως στο φιλμ). Αλλά για να αποφύγουν να δουν την σκληρή αλήθεια δίπλα τους.

«Κοιτάξτε ψηλά τα Ραφάλ» παρότρυνε η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη τους πολίτες, με κομματικό σποτ υψηλού φρονήματος και πύρινα ρεπορτάζ για το «αναβαθμισμενο αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων», σε όλα τα κανάλια ταυτόχρονα, σε όλα τα σόσιαλ μίντια παράλληλα, με σύσσωμο τον στρατό των δουλικών δημοσιογράφων της να υπερθεματίζουν.

«Κοιτάξτε ψηλά τα Ραφάλ». Φτάνει να μην κοιτάτε γύρω σας. Δίπλα σας. Εσάς. Φτάνει να μη μετρηθείτε μεταξύ σας και δείτε ότι στο 2021 μόνο, έκανε ό,τι περνάει από το χέρι της για να μη σώσει 16.000 συμπολίτες μας από τον θάνατο. ‘Η ότι διανύουμε ένα μήνα που ως το τέλος του πιθανόν να έχει καταγράψει το θλιβερό ρεκόρ των 2.500 φερέτρων στις 31 μέρες του.

«Κοιτάξτε ψηλά». Φτάνει να μην διαμαρτυρηθείτε που το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει καταρρεύσει, οι εναπομείναντες υγειονομικοί είναι πια ελάχιστοι και καταρρακωμένοι, με απλήρωτες τις υπηρεσίες τους και δεν προβλέπεται απολύτως καμία στήριξή τους.

«Κοιτάξτε ψηλά». Φτάνει να μην συνειδητοποιήσετε ότι δεν κάνει τίποτα για να αναχαιτίσει το τσουνάμι ακρίβειας που έχει χτυπήσει κάθε ελληνικό σπίτι και καταστρέφει (ξανά) συθέμελα την κοινωνική συνοχή.

Αντιθέτως ο υπουργός «Αναπτύξεως» σύμφωνα με δηλώσεις του «δεν βλέπει κάτι» και για να στηρίξει τον τραγικό στρουθοκαμηλισμό του ανέφερε ως επιχείρημα ότι «δεν υπάρχει καμία ακρίβεια εκεί έξω, 7 πολίτες μου ζήτησαν σέλφι στο σούπερ μάρκετ».

Ακόμα και για τα ίδια τα Ραφάλ, η προτροπή είναι “κοιτάξτε ψηλά”!

Φτάνει να μην καταλάβετε, ότι καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν αγόρασε ποτέ Ραφάλ παρά μόνο η Ελλάδα, αλλά και να μην αντιληφθείτε ότι από τα 24 αεροσκάφη που προμηθευτήκαμε προς 3,3 δις ευρώ, τα 12 είναι μεταχειρισμένα (και 12 καινούργια) και ότι η Αίγυπτος προμηθεύτηκε 30 ολοκαίνουργια με λίγο μεγαλύτερο κόστος (3,9 δις).

Άρα:

Look Up το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα στη Σαντορίνη και αμέσως μετά ξέσπασε το πιο θανατηφόρο κύμα κορονοϊού.

Look Up τον γραφίστα του Ευαγγελάτου που σχεδιάζει πολυτελείς αμερικάνικες ΜΕΘ και ενθέτει τον παρουσιαστή copy/paste, την ώρα που τα κατεστραμμένα νοσοκομεία μας δανείζονται ράντζα το ένα από το άλλο για να βγάλουν τις εφημερίες τους.

Look Up για να μην κοιτάς τα πακτωμένα σχολεία με τα χιλιάδες κρούσματα, να μην μάθεις για τους χιλιάδες πλειστηριασμούς Α’ κατοικίας, για να μη βλέπεις ότι τα προφίλ που λένε αλήθειες να πέφτουν πιο γρήγορα και πιο συχνά και από πεφταστέρια, για να νομίζεις ότι μένεις διαρκώς άφραγκος επειδή στην τελική δεν κάνεις καλή διαχείριση… εσύ.

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν αποκλειστικά τον/την συντάκτη/τριά τους και οι όποιες τοποθετήσεις και θέσεις τους δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 20/20 Magazine.
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ