Ιδέες για έναν ακόμα αχρείαστο και προεκλογικό ανασχηματισμό

Οι φήμες στα δημοσιογραφικά γραφεία αναφέρουν ότι βρισκόμαστε κοντά σε έναν ανασχηματισμό. Έναν ακόμα αχρείαστο ανασχηματισμό. 

Ιδέες για έναν ακόμα αχρείαστο και προεκλογικό ανασχηματισμό
ΠΡΟΒΟΛΗ

Η «τέχνη του ανασχηματισμού» είναι κάτι πολύ σύνηθες για τις ελληνικές κυβερνήσεις.

Από μόνη της σαν λέξη, ο ανασχηματισμός προδιαθέτει και  -κυρίως- προϋποθέτει ριζικές αλλαγές, ώστε να υπάρξει μία αποδοτική καλυτέρευση της λειτουργίας σε Υπουργεία - κλειδιά και γενικότερα για μία ανάσα φρεσκάδας.

Αν κάνουμε μία σύντομη αναδρομή στις αλλαγές που έγιναν από τις ελληνικές κυβερνήσεις, σε ανασχηματισμο, από το 2009 και έπειτα, δεν είναι δύσκολο να κατανοήσουμε ότι ο ανασχηματισμός δεν εξυπηρετεί τίποτα άλλο, πέρα από το άτυπο ξεκίνημα μίας μακράς προεκλογικής περιόδου.

Ειλικρινά λαχταρώ να δω έναν ανασχηματισμό που να βγάζει ένα ουσιαστικό νόημα. Έναν πρωθυπουργό που θα αναδιαρθρώσει αποτελεσματικά βασικά Υπουργεία ή θα αναθεωρήσει την τοποθέτηση πολιτικών σε βασικές θέσεις, προς όφελος της κοινωνίας.

Αλλά μάλλον με την λαχτάρα θα μείνω.

Αν, λοιπόν, ο αναμενόμενος ανασχηματισμός που έρχεται σύντομα, είναι πάλι μικρές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, τότε θα μιλάμε για μία ακόμη αποτυχημένη προσπάθεια αλλαγής.

Επειδή όμως έχω έμπνευση, ας καταθέσω μερικές ιδέες για έναν ανασχηματισμό που θα είχε κάποιο όφελος, έστω και με αυτή την κυβέρνηση:

1) Κεραμέως Out

Η θέση του Υπουργού Παιδείας είναι μία από τις πιο σημαντικές στα ελληνικά Υπουργεία και η κυρία Νίκη Κεραμέως έχει αποδείξει αμέτρητες φορές, γιατί δεν πρέπει να βρίσκεται σε αυτήν.
Αρχικά, πάντοτε με εξέπληττε το γεγονός πως στην θέση αυτή τοποθετούνταν άνθρωποι που δεν έχουν διδάξει ούτε ένα λεπτό σε σχολική αίθουσα, αλλά παρόλα αυτά αποφασίζουν για όλες τις σχολικές βαθμίδες.

Συγκεκριμέν, η κυρία Κεραμέως έφερε «αέρα Μεσαίωνα» στο Υπουργείο Παιδείας, με πρόσφατο viral γεγονός, να διδαχθούν τα παιδιά των Γυμνασίων πως «το έμβρυο συλλαμβάνεται από την στιγμή που η γυναίκα θα το σκεφτεί» και πως «αν οι έγκυες γυναίκες ακούνε metal μουσική, το παιδί θα αναπτύξει άγχος και στρες».

 Τέλος, κάτι που γενικά δεν μου αρέσει καθόλου είναι όταν οι Υπουργοί δεν παραδέχονται τα λάθη τους. Η έγκριση των αντιεπιστημονικών αυτών βίντεο έγινε τον Νοέμβριο του 2021 και η κυρία Κεραμέως απέσυρε τα βίντεο στα τέλη Ιανουαρίου 2022, λέγοντας πως με το που έμαθε για την ύπαρξή τους, τα ανακάλεσε αμέσως. Πως γίνεται να μαθαίνει Υπουργός για την ύπαρξη εγκεκριμένου υλικού από το Υπουργείο Παιδείας, 2 μήνες αργότερα; Και είναι τυχαία η ανάκληση την ίδια ημέρα που έγινε χαμός στα social media για τα παρόντα βίντεο;


Μεσαίωνας: Στα σχολεία η θεωρία του "Αγέννητου Παιδιού" με εντολή Κεραμέως


2) Σκυλακάκης Out

Όταν ένας αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κάνει –επιεικώς- άστοχες δηλώσεις σχετικά με την δομή της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, τότε μάλλον ήρθε η ώρα να πάει σπιτάκι του.

Ο κύριος Σκυλακάκης έγινε και αυτός viral για μία δήλωσή του που προκάλεσε κύμα αρνητικών σχολίων. Σε ερώτηση δημοσιογράφου, γιατί δεν μειώνει τον φόρο καυσίμων, ο αναπληρωτής Υπουργός δήλωσε πως μία τέτοια μείωση θα ευνοούσε τους πλούσιους, καθώς οι φτωχοί, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι δεν έχουν αυτοκίνητο.

Δεν γνωρίζω σε ποια χώρα θεωρεί πως βρίσκεται ο κύριος Σκυλακάκης, αλλά τα αυτοκίνητα είναι ένα είδος ανάγκης για την πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών και υπάρχει πλειάδα συμπολιτών μας που ζει στα όρια της φτώχειας, έχει ένα αυτοκινητάκι και πραγματικά ζορίζεται στην πληρωμή του φόρου για τα καύσιμα.

Επίσης, για να μην ευνοηθούν οι πλούσιοι πολίτες, θα μπορούσε να υπάρξει κλιμακωτή μείωση (μία ιδέα απλά), όχι μόνο σε αυτόν τον φόρο, αλλά και σε πολλούς άλλους που ευνοούν τους πλούσιους και είναι υπερβολικά υψηλοί για τα κατώτερα οικονομικά στρώματα.


Και ο φόρος ολόκληρος και ο Σκυλακάκης χορτάτος

Σκυλακάκης: «Δεν μειώνουμε τους φόρους στα καύσιμα, γιατί θα ευνοηθούν οι πλούσιοι» (video)


Θα μπορούσα να συνεχίζω προτάσεις για αλλαγές στον ανασχηματισμό για πολύ ώρα, αλλά θα αρκεστώ σε αυτά τα δύο ονόματα, καθώς αυτά είναι που απασχόλησαν τις τελευταίες ημέρες την ελληνική κοινωνία με δηλώσεις και αποφάσεις τους.

Στην χώρα μας δυστυχώς ο ανασχηματισμός δεν είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται σοφά και ορθά, αλλά συνήθως είναι προάγγελος εκλογών.

Μένει να δούμε, λοιπόν, αν οι προβλέψεις θα βγουν αληθινές ή όχι.

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν αποκλειστικά τον/την συντάκτη/τριά τους και οι όποιες τοποθετήσεις και θέσεις τους δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 20/20 Magazine.
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ