Πόσες Γυναικοκτονίες ακόμα για να γίνεις Φεμινιστής;

Άλλη μία γυναικοκτονία διαπράχθηκε στην χώρα μας και ακόμη υπάρχουν άτομα που αρνούνται να συμβάλλουν στο φεμινιστικό κίνημα, ώστε να βελτιώσουμε την θέση της Ελληνίδας γυναίκας. Γιατί τέτοιο κόλλημα στον μεσαίωνα;

Πόσες Γυναικοκτονίες ακόμα για να γίνεις Φεμινιστής;
ΠΡΟΒΟΛΗ

Τα Γιάννενα είναι αυτή την φορά η νεά "στάση" μας στο "τρένο" των γυναικοκτονιών που διαπράττονται στην Ελλάδα, με αυξητικές τάσεις τα τελευταία δύο χρόνια.

Αυτό που με σοκάρει, όμως, δεν είναι τόσο το ότι γινόμαστε ακόμη μία φορά μάρτυρες του μισογυνισμού και της πατριαρχίας, με την μορφή μίας γυναικοκτονίας, αλλά οι αντιδράσεις του κόσμου και κυρίως μεσήλικων Ελλήνων ανδρών.


Του άντρα του πολλά βαρύ #Me_Too μιλάτε το πρωί


«Μα κάτι θα έκανε και αυτή;», «Δεν λέγεται γυναικοκτονία, αλλά ανθρωποκτονία», «Θεωρείτε τις γυναίκες διαφορετικές και δεν το λέτε ανθρωποκτονία;» είναι κάποια από τα πολλά μισογυνιστικά σχόλια που είδα από άνδρες, οι οποίοι μπροστά στην είδηση μίας γυναικοκτονίας θέλησαν να "ξεράσουν" και άλλη τοξική αρρενωπότητα, παρά να αναγνωρίσουν το φαινόμενο.

Απορώ γιατί είναι τόσο δύσκολο για κάποιους άνδρες να δεχτούν αυτόν τον όρο.

Έναν όρο που έχει αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ, την δεκαετία του 1980, και ξεκίνησε να χρησιμοποιείται λαϊκά περίπου από το 1800.
Έναν όρο που έχουν αναγνωρίσει επισήμως δικαστικές εξουσίες σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και έναν όρο που περιγράφει πλήρως την κατάσταση που βιώνουμε αυτή την στιγμή.

Εκατοντάδες γυναίκες βιάζονται και κακοποιούνται κάθε χρόνο στην Ελλάδα.
Εκατοντάδες γυναίκες νιώθουν αβοήθητες μπροστά στην τοξική αρρενωπότητα των Ελλήνων ανδρών, αλλά παρόλα αυτά εθελοτυφλούμε και θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν μας αφορά το ζήτημα αυτό.

Είναι πραγματικά πολύ αστεία η αιτιολόγηση που χρησιμοποιούν πολλοί, για να εξηγήσουν τους λόγους που είτε δεν είναι φεμινιστές, είτε πιστεύουν ότι ο φεμινισμός είναι κακός για την κοινωνία.

Δεν έχουν πρόβλημα με τον όρο παιδοκτονία, αλλά αρνούνται να αναγνωρίσουν τον όρο γυναικοκτονία.

Επιτίθενται λεκτικά σε όποιον αμφισβητήσει την κυριαρχία τους και την αρρενωπότητά τους, αλλά αρνούνται να αναγνωρίσουν πως αυτή η αρρενωπότητα είναι που προκαλεί τους βιασμούς, τις γυναικοκτονίες και την κακοποίηση.

Τέλος, αρνούνται ακόμη και τα επιστημονικά δεδομένα.
Μπορεί να τους παρουσιάσεις έρευνες δεκαετιών και θα τις αμφισβητήσουν.

Σκεφτείτε πόσο αστείο θα ήταν αυτό σε οποιαδήποτε άλλη περίσταση.

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν αποκλειστικά τον/την συντάκτη/τριά τους και οι όποιες τοποθετήσεις και θέσεις τους δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 20/20 Magazine.
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ