ΚΑΤΑΡαμένο Μουντιάλ: Πώς να ευχαριστηθείς "μπαλίτσα" με 15.000 νεκρούς εργάτες;

Όποιος αγαπά το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να μείνει σιωπηλός για τους νεκρούς μετανάστες εργάτες στο Κατάρ. Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 θα διεξαχθεί κυριολεκτικά πάνω στους τάφους τους.

ΚΑΤΑΡαμένο Μουντιάλ: Πώς να ευχαριστηθείς
ΠΡΟΒΟΛΗ

Είμαι από αυτούς που λατρεύουν το ποδόσφαιρο.

Απ' αυτούς τους σπαστικούς που θα ακυρώσουν έξοδο "γιατί παίζει η Λίβερπουλ σήμερα" και θα κάτσουν σε μια παρέα να αναλύουν για το αν πρέπει ο Σαλάχ να ανανεώσει (πρέπει!).

Όταν, δε, έχει και κάποιο Euro ή Mundial, τότε είναι που με χάνουν όλοι και τα κινητά είναι κλειστά για έναν μήνα.

Φέτος όμως το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ δεν θα το δω! Και δεν πρέπει κανείς ποδοσφαιρόφιλος να το κάνει.

Αυτή τη χρονιά τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά και ο λόγος, προφανέστατος. Τα χρήματα πάνω απ' τις ανθρώπινες ζωές.

Το Mundial του 2022, θα γίνει για πρώτη φορά χειμώνα και πιο συγκεκριμένα από τα τέλη Νοεμβρίου μέχρι τα μέσα Δεκέμβρη, γιατί στο Κατάρ, τη χώρα που το "φιλοξενεί" η ζέστη είναι τεράστια. Βέβαια, ο λόγος για να μην το δει κανείς δεν είναι αυτός, αλλά άλλος: Η συγκεκριμένη διοργάνωση μετράει νεκρούς. Χιλιάδες νεκρούς.

Καταγγελίες για όλα αυτά έχουν γίνει, αλλά ποτέ δεν ακούστηκαν σοβαρά...

Αφού ο βρετανικός «Guardian» αποκάλυψε στις αρχές του περασμένου έτους ότι 6.500 εργαζόμενοι είχαν πεθάνει από υπερκόπωση, ξαφνική καρδιακή ανακοπή ή με συνθήκες που σχετίζοντσαι με τη ζέστη, νέα δημοσιεύματα δείχνουν ότι οι άθλιες συνθήκες εργασίας έχουν ανεβάσει τα "στατιστικά στοιχεία", σε αποτρόπαια επίπεδα .

«Τα τρέχοντα στοιχεία λένε ότι υπήρξαν 15.000 νεκροί φιλοξενούμενοι εργαζόμενοι στο Κατάρ από την απονομή του Παγκοσμίου Κυπέλλου», λέει ο Nicholas McGeehan, ερευνητής ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διευθυντής του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Fairsquare Research.

Εργάτες που κανείς δεν φωνάζει για αυτούς, ενώ η ίδια η FIFA θάβει την υπόθεση, κάτω απ’ το χαλί.

Και όσο το ξέπλυμα συνεχίζεται, τόσο ακούμε για όλο και πιο εξοργιστικά πράγματα. Αν κανείς σηκώσει, λέει, τη σημαία της LGBTQ+ κοινότητας στα γήπεδα του Κατάρ, θα του την κατάσχουν. Το 2022 όλα αυτά!

Και εμείς;

Θα δεχθούμε να δούμε κάτι τέτοιο στις οθόνες μας; Θα δεχθούμε να δούμε αγώνες σε γήπεδα που χτίστηκαν πάνω σε αίμα και πτώματα;

Θα γουστάρουμε τη φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου και του ωραίου ποδοσφαίρου όταν ξέρουμε ότι για να γίνει αυτό περίπου 15.000 οικογένειες θρήνησαν δικούς τους ανθρώπους, εν καιρώ ειρήνης, επειδή εργάστηκαν ως σκλάβοι;

Συγγνώμη, αλλά αν το κάνουμε θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας!

Γιατί ναι, πολύ σημαντικό το Mundial, είναι κάθε 4 χρόνια και όλοι το περιμένουμε, αλλά η ανθρώπινη ζωή έχει μεγαλύτερη αξία. Και όχι δεν λαϊκίζουμε.

Δεχθήκαμε ήδη να γίνουν οι ομάδες μας "προϊόν", να βάλουν μεγάλους χορηγούς στις φανέλες τους, να σκάνε εκατομμύρια για παικτές και να ανεχόμαστε τις "ιδιοτροπίες" των προέδρων κ.λπ.

Αυτό που δεν πρέπει να δεχθούμε ποτέ είναι αυτό που γίνεται μπροστά στα μάτια μας και δεν κουνιέται φύλλο. Να δούμε μια διοργάνωση που για να γίνει σκοτώθηκαν χιλιάδες εργάτες και η ίδια η FIFA σφυρίζει αδιάφορα.

Τον μήνα που θα έχει Παγκόσμιο Κύπελλο θα παίξουμε Manager, θα δούμε παλιά βιντεάκια από αγώνες ποδοσφαίρου, θα πάμε σε ένα 5Χ5...

Αυτό που δεν θα κάνουμε με τίποτα όμως, είναι να δούμε αυτό τον τρόμο που ονομάζεται "Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2022 στο Κατάρ"!

Γιατί; Γιατί αγαπάμε το ποδόσφαιρο!


*Δείτε το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ του ανεξάρτητου journeyman Tv

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν αποκλειστικά τον/την συντάκτη/τριά τους και οι όποιες τοποθετήσεις και θέσεις τους δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 20/20 Magazine.
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ