Δεν είναι αργία, δεν είναι απεργία, είναι αυτοάμυνα σε ληστεία

1991, κυβέρνηση Μητσοτάκη, βομβαρδισμός της Βαγδάτης, πληθωρισμός, ακρίβεια, ανατιμήσεις, χιλιάδες διορισμοί "γαλάζιων παιδιών", διαφθορά, λιτότητα, απεργίες... "Ρεπορτάζ στην Ομίχλη". Πιο «η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα», πεθαίνεις.

Δεν είναι αργία, δεν είναι απεργία, είναι αυτοάμυνα σε ληστεία
ΠΡΟΒΟΛΗ

Σχεδόν κάθε κυβέρνηση, σε οποιοδήποτε –συμβατικά- δημοκρατικό μέρος του πλανήτη, δεν κρίνεται επειδή δημιούργησε μια παγκόσμια κρίση, αλλά από τον τρόπο που προστατεύει τους πολίτες της από αυτή την κρίση.

Προφανώς, μόνο προληπτικοί μπορούν να κατηγορήσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την πανδημία, την παγκόσμια ενεργειακή κρίση ή για πιθανή έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης (οκ, αν φτάσουμε ως εκεί, να το συζητήσουμε λίγο).

Ακόμα και αν μία κυβέρνηση δεν κατάφερνε τα επιθυμητά αποτελέσματα, από ανικανότητα ή από έλλειψη εμπειρίας, θα μπορούσε να έχει ένα ποσοστό συμπάθειας από την κοινή γνώμη. Θα αρκούσε να έβγαιναν και να έλεγαν, «κάναμε λάθη, ζητάμε συγνώμη που αργήσαμε να βοηθήσουμε και αυτή τη στιγμή μια μεγάλη πλειοψηφία πολιτών βιώνουν την απόλυτη καταστροφή της ίδιας τους της ζωής».

Αλλά όχι, οι «γνωστοί – άγνωστοι, μπαχαλάκηδες» της ελεύθερης αγοράς, έκαναν –ξανά- την κρίση, ευκαιρία. Και το χειρότερο (για εμάς) είναι ότι μας είχαν προειδοποιήσει, πριν καν αναλάβουν ξανά την εξουσία.
Πλέον έχουν φτάσει στο σημείο να επικαλούνται, πάνω-κάτω, πως οι προσιτές τιμές και η αξιοπρεπής διαβίωση, είναι ενάντια στην ανθρώπινη φύση.

Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας πραγματοποιήθηκε με τόσο αδιαφανή τρόπο και εξαπάτησε σε τέτοιο βαθμό τους καταναλωτές, που η περίπτωση EnergaHellas Power, μοιάζει με κατασκήνωση προσκόπων.

«Θα πρέπει ενδεχομένως να προετοιμαστούμε για μια περίοδο παρατεταμένης αβεβαιότητας και αστάθειας», δήλωσε πριν λίγες ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Λες και έχει εκλεγεί για την «καθημερινή ενημέρωση των πολιτών». Λες και είναι τροχονόμος της ακρίβειας.

Επίσης πριν λίγες ημέρες, σε μια είδηση που πέρασε στα ψιλά, ο πρόεδρος των Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργος Καββαθάς, μεταξύ άλλων, αποκάλυψε μια πτυχή ενός θέματος που ήδη υποπτευόμασταν.
Πως δηλαδή Η “μεγάλη ληστεία” και μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου (ακόμα και από του σημιτικού χρηματηστηρίου), δεν έγινε ούτε λόγω πόλεμου, ούτε από παράβλεψη της κυβέρνησης. Το αντίθετο. Έγινε με την επίβλεψή της.

 «Τον Ιούνιο του 2021, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, απελευθέρωσε τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις. Είχαμε επικοινωνήσει τότε με το υπουργείο Ενέργειας (σ.σ. υπουργός, Κωστής χατζηδάκης) και ζητήσαμε να μην υπογραφεί η υπουργική απόφαση η οποία θα επέτρεπε στους παρόχους να προσαρμόσουν αυτές τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις. Δεν πήραμε καμία απάντηση. Προχώρησαν στην έκδοση της υπουργικής απόφασης και βλέπουμε από τον Αύγουστο – Σεπτέμβριο του 2021 ανατιμήσεις στα τιμολόγια των παρόχων. Σήμερα το ρεύμα είναι η ταφόπλακα για μια σειρά επιχειρήσεων», δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.

Ο Κωστής Χατζηδάκης μπορεί να προσπαθεί το τελευταίο διάστημα να πείσει πως οι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ είναι ως επί το πλείστων πλούσιοι τεμπέληδες, αλλά πρέπει να του αναγνωρίσουμε πως ελάχιστοι έχουν κάνει τόσο βρώμικη και δύσκολη δουλειά, χωρίς να έχουν κολλήσει ένα ένσημο στη ζωή τους.

Τη ρήτρα αναπροσαρμογής, μπορεί να την πληρώνουμε τώρα, αλλά την υπογράψαμε στις 7 Ιουλίου, του 2019.

ΥΓ. Τα συνδικαλιστικά απολιθώματα της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ έχουν ως κεντρικό σύνθημα της σημερινής απεργίας: «Αυξήστε τους μισθούς - Ο μισθός δεν φτάνει, ο λογαριασμός δεν βγαίνει».

Αυτό δεν είναι διεκδίκηση, είναι παρακάλι.

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν αποκλειστικά τον/την συντάκτη/τριά τους και οι όποιες τοποθετήσεις και θέσεις τους δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 20/20 Magazine.
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ