You had one job

Και κάπως έτσι, η κυβέρνηση Μητσοτάκη “ξέπλυνε” τον Πούτιν.

You had one job
ΠΡΟΒΟΛΗ

Μια δουλειά είχαν.

Να διοργανώσουν την προβολή του μαγνητοσκοπημένου μηνύματος του Ουκρανού προέδρου στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Δεν ήταν κάτι δύσκολο, όπως ας πούμε, να βρεις βενζίνη σε τιμή κάτω από 2 ευρώ το λίτρο ή να πετύχεις τον πρωθυπουργό τριήμερο στην Αθήνα.

Και όμως. Όχι μόνο δεν κατάφεραν ούτε αυτό, αλλά με την εικόνα σύσσωμης της κυβερνητικής πλειοψηφίας να χειροκροτά όρθια τον μαχητή του νοεναζιστικού Τάγματος Αζόφ, άλειψαν βούτυρο στο ψωμί των ίδιων κοινωνικών ομάδων που η ΝΔ είχε κινητοποιήσει για το «Μακεδονικό». Αυτοί που οι ίδιοι -και ο Πορτοσάλτε- χαρακτηρίζουν ως «πουτινόφιλους».
Χαρακτηρισμό βέβαια που αποδίδουν και στο ΚΚΕ (το οποίο, παρεμπιπτόντως, δικαιώνεται διαρκώς για τις ξεκάθαρες πολιτικές του επιλογές το τελευταίο διάστημα).

Μην το πολυψειρίζουμε. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με την -μονόπατη- εργαλειοποίηση του πολέμου στην Ουκρανία και τη χθεσινή απρέπεια στη Βουλή… "ξέπλυνε" τον Πούτιν στα μάτια της κοινής γνώμης. Και πλέον αυτό το βλέπουν και μέσα στο κόμμα του.

Η υπονομευτική κίνηση "μεγάλου παίκτου" από τον Σαμαρά, ο οποίος δευτερόλεπτα μετά το τέλος της ομιλιάς Ζελένσκι, δήλωσε πως «ήταν μεγάλο λάθος η ομιλία στρατιώτη από το Τάγμα Αζόφ στη Βουλή», αποτέλεσε ένα πραγματικό εσωκομματικό "Βατερλώ" για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όσο για το αν η κυβέρνηση εξέθεσε τον πρόεδρο Ζελένσκι ή το αντίθετο, αυτό είναι προς διερεύνηση.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, έχει μιλήσει και σε άλλα κοινοβούλια. Σε κανένα από τα βιντεοσκοπημένα μηνύματά του, δεν είχε ενσωματώσει βίντεο στρατιωτών του ουκρανικού στρατού. Το έκανε στην Ελλάδα.
Και αν είχε ενημερωθεί για το «ελευθερία ή θάνατος» το οποίο ανέφερε στην ομιλία του, σίγουρα γνώριζε και αυτός -σίγουρα το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών- πως η εμφάνιση στην ελληνική Βουλή δύο «μαχητών» ενός νεοναζιστικού τάγματος, θα προκαλούσε αντιδράσεις και προβλήματα στην κυβέρνηση.

Εν τω μεταξύ, κάθε λεπτό που περνούσε μετά την προβολή των βίντεο των μαχητών «Μιχαήλ» και «Αναστάσιου», η κυβέρνηση και το προεδρείο της Βουλής, φρόντισαν να γίνεται όλο και χειρότερη η κατάσταση. Γιατί ως γνωστόν, η κυβέρνηση δεν φταίει ποτέ για τίποτα. Έπρεπε ταχύτατα να βρεθεί ο υπαίτιος του φιάσκου.

Γι' αυτό και όπως διέρρευσε ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, το βίντεο έφτασε στα χέρια του προεδρείου, 13 λεπτά πριν την προβολή.
Δεν είναι πλάκα. Αυτό ακριβώς διέρρευσε στους δημοσιογράφους στη Βουλή.

Ας μην μπούμε στη συζήτηση για την πολύπλοκη διπλωματική διαδικασία που απαιτείται ώστε να υλοποιηθεί η ανταλλαγή διακρατικών αρχείων. Είναι προφανές πως σε κανένα ημισφαίριο του πλανήτη καμία κυβέρνηση δεν θα δεχόταν, 13 λεπτά πριν την προβολή, να παραλάβει και να προβάλλει βίντεο όπου ο πρόεδρος μιας άλλης χώρας θα απευθυνθεί στο κοινοβούλιο.

Λίγο μετά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχθηκε πως η εμφάνιση του «Μιχαήλ» και του «Αναστάσιου» ήταν «λανθασμένη και άστοχη», αλλά το ηθικό δίδαγμα από όλη την ιστορία είναι φυσικά «η εξοργιστική και ανέντιμη χρήση αυτού του λάθους από μερίδα της αντιπολίτευσης, με πρωτοστάτη τον κ. Τσίπρα, ώστε να δικαιολογήσουν για άλλη μια φορά τη ρωσική εισβολή. Είναι με τους Ουκρανούς, που μάχονται για την ελευθερία τους, ή με τους εισβολείς του Πούτιν; Άλλη εναλλακτική δεν υπάρχει». 

Άλλη εναλλακτική δεν υπάρχει.

Ας το κρατήσουμε αυτό. Θα το ακούσουμε πολύ σύντομα και για άλλα θέματα που μας αφορούν.

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν αποκλειστικά τον/την συντάκτη/τριά τους και οι όποιες τοποθετήσεις και θέσεις τους δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 20/20 Magazine.
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ