Ο ΟΑΕΔ, οι Τρεις Ευκαιρίες και ο Χατζηδάκης στις "φυτείες" του Νότου

Οι "βαμβακοφυτείες" του τουρισμού αντιμετωπίζουν έλλειψη εργατικού δυναμικού. Βλέπετε, για κάποιον περίεργο λόγο οι εργαζόμενοι δεν θέλουν να δουλέψουν το καλοκαίρι 12-13 ώρες την ημέρα, για 6 ή 7 ημέρες την εβδομάδα. Έτσι ο ΟΑΕΔ πιέζει τους άνεργους κόβοντας τα επιδόματα ανεργίας.

Ο ΟΑΕΔ, οι Τρεις Ευκαιρίες και ο Χατζηδάκης στις
ΠΡΟΒΟΛΗ

Πως θα γίνει αυτό;

Ο κάθε εργαζόμενος δηλώνει την εργασία που προτιμά και τότε ο ΟΑΕΔ που θα μετονομαστεί σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, αναλαμβάνει να βρει δουλειά στον άνεργο. Αν αυτός αρνηθεί τρεις φορές να εργαστεί, τότε διαγράφεται από το Μητρώο Ανέργων για δύο χρόνια και διακόπτεται το επίδομά του για έξι μήνες. Θα δουλέψεις εκεί που θα σου πει ο Χατζηδάκης με λίγα λόγια. Αν σου προτείνουν δράση κατάρτισης και αρνηθείς, τότε πάλι διακόπτεται το επίδομά σου. Δεν πρόκειται μονάχα για δημοσιονομική τακτική εξασφάλισης χρημάτων. Το έχουμε δει πως κόβουν χρήματα από τους πάντες, πλην των ίδιων.


Πρέπει να μιλήσουμε για τον Κωστή


Καλωσήρθατε στις "βαμβακοφυτείες" του Νότου (της Ευρώπης)

Το κυριότερο είναι πως καίγονται να επανδρώσουν τις "φυτείες" του τουρισμού, που θησαυρίζουν εις βάρος των εργαζομένων, εις βάρος του 8ωρου, εις βάρος της πενθήμερης εργασίας, εις βάρος κάθε εργασιακής διεκδίκησης που κατακτήθηκε με κόπο και αίμα.

Ήδη οι ιδιοκτήτες των "φυτειών" έχουν πάρει σβάρνα τα κανάλια και κλαίγονται πως δεν βρίσκουν εργαζόμενους πρόθυμους για μισθωτή σκλαβιά. «Δεν βρίσκουμε μάγειρες, δεν βρίσκουμε σερβιτόρους, δεν βρίσκουμε ανειδίκευτους».

Γιατί δεν τους βρίσκουν; Γιατί δεν τους πληρώνουν! Όπως πολύ σωστά έχουν αναφέρει ενώσεις εργαζομένων, για να μένουν σε τρώγλες, υπόγεια και κοντέινερ, απλά για να επιβιώσουν τον χειμώνα.

Ο εργαζόμενος και ειδικά ο νέος εργαζόμενος, που αφενός δυσκολεύεται να πληρώσει το ενοίκιό του στις «high lux» -στην πράξη απόλυτα υποβαθμισμένες- περιοχές των μεγαλουπόλεων και αφετέρου έχει την απειλή των επιχειρήσεων ηλεκτρισμού πάνω από το κεφάλι του, τον πληθωρισμό και κυρίως την ίδια την Κυβέρνηση, είτε θα υποχωρήσει αποδεχόμενος την σκλαβιά, είτε θα διεκδικήσει αξιοπρέπεια.

Το πιο ύπουλο σημείο του νομοσχεδίου Χατζηδάκη, είναι το «Αναβαθμίζεται ο μηχανισμός διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας με σκοπό τα προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς». 
Δηλαδή η προσπάθεια γίνεται ώστε να υπάρχει υπερπροσφορά εργασίας σε κάποιες ειδικότητες, ειδικά σε αυτές γύρω από τον τουρισμό, ώστε να πέσουν ακόμα περισσότερο τα μεροκάματα. Γιατί την δεδομένη στιγμή ο εργαζόμενος που ετοιμάζεται για σαιζόν, δεν θα πει το πολυπόθητο «ναι» με κάτω από 1.800-2.000 ευρώ τον μήνα. Το ζήτημα και το στοίχημα του "διοργανωτή βαμβακοφυτείας Υπουργού" είναι όμως να το κάνει εντός τριετίας για 700 ευρώ και διαμονή. Ταυτόχρονα θα ορίζουν τον εθνικό σχεδιασμό της εργασίας ως υποχρεωτικό ΣΕΠΕ!

Οι σερβιτόροι της Ευρώπης λέγαμε και αυτό είμαστε.

Οι «ανάγκες της Αγοράς» είναι στην πράξη, οι ανάγκες του "γαιοκτήμονα". Του επιχειρηματία του τουρισμού, για φθηνό εργατικό δυναμικό που θα μεγαλώσει το υπερκέρδος του. Με λιγότερους εργαζόμενους που θα εργάζονται για περισσότερες ώρες. Την ώρα που οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας εξαφανίστηκαν στην χαρτούρα των Μνημονίων που υπέγραψαν μα δεν διάβασαν, μια ενδεχόμενη αποτυχία της τουριστικής σαιζόν από πλευράς ποιότητας των υπηρεσιών, θα αποτελέσει το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της πιο αποτυχημένης Κυβέρνησης από την Μεταπολίτευση και μετά

Τι θέλετε; Χιόνι; Αποκλειστήκατε.
Ζέστη; Καήκατε.
Βροχή; Πνιγήκατε.
Πανδημία; Πρωταθλήτρια στους θανάτους η Ελλάδα.
Ενέργεια; Πρωταθλήτρια στις αυξήσεις η Ελλάδα.
Οικονομία; Ο πληθωρισμός θα μας εξαφανίσει όλους, όπως έχει κάνει με τις αποταμιεύσεις μας.
Κοινωνικό Κράτος θέλετε; Κόβονται τα επιδόματα.
Αναπηρίας, ανεργίας, τα πάντα.

Μέσα στον γενικότερο ζόφο, ο νέος ΟΑΕΔ, πλέον ΔΥΠΑ, θα βγει στην αγορά των ακινήτων, ώστε να αγοράσει μαζικά οικόπεδα και διαμερίσματα.

Κατανοείτε τι θα συμβεί;

Η αυξανόμενη ζήτηση θα εκτοξεύσει τις τιμές ακόμα πιο ψηλά. Αν οι υπηρεσίες βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου AirBnB έχουν φτάσει τις τιμές ενοικίασης σε δυσθεώρητα ύψη, φανταστείτε να μπει και το 1,5 δις του ΟΑΕΔ στην αγορά ακινήτων.

Δεν συζητάμε που τα «γαλάζια παιδιά» θα βαρεθούν να σηκώνουν πολυκατοικίες των 50 τετραγωνικών ανά διαμέρισμα και 40 διαμερισμάτων ανά πολυκατοικία. Δεν συζητάμε για τους "δικούς τους" μεσίτες που θα γίνουν ζάμπλουτοι σε μια νύχτα. Που θα πουλάνε τρώγλες σε τιμές παλατιού, σε μια υπέροχη φούσκα εργολάβων.

Δεν μπορούν να το δεχθούν, κλωτσάει το «είναι» των νεοφιλελεύθερων, ο εργαζόμενος να έχει αξιοπρεπή μισθό και φθηνή κατοικία. Πρέπει αυτοί να μας βρουν δουλειές, αυτοί να μας βρουν το σπίτι, αυτοί να πουλήσουν ενέργεια, ύδρευση και όσες υποδομές δεν έχουν πουληθεί και εμείς να τους πούμε ευχαριστώ. 

«Προβλέπεται, επίσης, ότι η Υπηρεσία μπορεί να συμπράττει με δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς για την ανέγερση ακινήτων, με σκοπό την προώθηση των κυβερνητικών πολιτικών σχετικά με τη στεγαστική προστασία του εργατικού δυναμικού και των νέων». Όλα ιδιωτικά, όλα στους μεγαλοκαρχαρίες της idiotικής πρωτοβουλίας.

Προς αυτούς που θα αναζητήσουν εργασία για σαιζόν:

Τους μισθούς τους ορίζετε ΕΣΕΙΣ. Δεν τους ορίζει ο ιδιοκτήτης της "φυτείας".
Αν πείτε ένα βροντερό όχι στο 12ωρο, θα προσληφθούν περισσότεροι εργαζόμενοι.
Αν πείτε ένα όχι στα 1.400 ευρώ τον μήνα (1.400 με 2.200 είναι τα χρήματα 7 ημέρες την εβδομάδα, 10-14 ώρες την ημέρα), θα αναγκαστούν να σας δώσουν περισσότερα.
Αν πείτε όχι στην εξαήμερη και επταήμερη εργασία, θα αναγκαστούν να σας έχουν να εργάζεστε για 5 ημέρες.
Αν πείτε όχι στα κοντέινερ, θα αναγκαστούν να σας παρέχουν δωμάτιο.
Αλλιώς φύγετε. Είστε πολλοί λίγο και αυτοί πρέπει να καλύψουν πολλαπλάσιες θέσεις. Κλαίγονται σε όλες τις τηλεοράσεις και τα κανάλια και δεν μπορούν να προσλάβουν εργαζόμενους που να μιλάνε ελληνικά και αγγλικά.
Τα «όχι» σας έχουν δύναμη, την δεδομένη στιγμή, πιο πολύ από ποτέ. Πρέπει να το αναγνωρίσετε, να πιστέψετε στον εαυτό σας, την αξία σας και την δουλειά σας. Και η Επιθεώρηση Εργασίας θα είναι δίπλα σας. Είναι σοβαροί άνθρωποι και δεν θα σας αφήσουν ξεκρέμαστους. 


Σύντομο βιογραφικό Υπουργού Εργασίας Χατζηδάκη: 1987-1989 Γραμματέας ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, 1989-1990 Μέλος γραμματείας πολιτικού σχεδιασμού ΝΔ, 1991-1992 Μεταπτυχιακό στην Αγγλία, 1992-1994 Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, 1994-2007 Ευρωβουλευτής ΝΔ, 2007-2021: Βουλευτής και Υπουργός Νέας Δημοκρατίας. Τώρα μετά την Ολυμπιακή και την ΔΕΗ, ετοιμάζετε να καταστρέψει τον ΕΦΚΑ (τις συντάξεις σας) και τον ΟΑΕΔ (τις ευκαιρίες εργασίας σας). 

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν αποκλειστικά τον/την συντάκτη/τριά τους και οι όποιες τοποθετήσεις και θέσεις τους δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 20/20 Magazine.
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ