Πως και γιατί ο πρωθυπουργός συσχέτισε τη χούντα με την απαίτηση για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης

Δεν θα πρέπει να περάσει στα "ψιλά" το σημερινό, "στοχευμένο" μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την 21η Απριλίου.

Πως και γιατί ο πρωθυπουργός συσχέτισε τη χούντα με την απαίτηση για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης
ΠΡΟΒΟΛΗ

«Πενήντα πέντε χρόνια από το ξέσπασμα της δικτατορίας στην Ελλάδα», γράφει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο μήνυμά του για την 21η Απριλίου, λες και η δικτατορία ήταν καυγάς ή καταιγίδα.

Στη συνέχεια γίνεται ακόμα καλύτερο καθώς συγκρίνει τη χούντα με το «λαϊκισμό σε όλες τις χώρες που προτείνει ανύπαρκτες λύσεις σε υπαρκτές προκλήσεις», αλλά και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η σημερινή δήλωση του πρωθυπουργού για την θλιβερή 55η επέτειο της επιβολής δικτατορίας -με την αγαστή βοήθεια των ΗΠΑ- στην Ελλάδα, δεν είναι  απλά ένα μνημείο ιστορικού αναθεωρητισμού και "ξεπλύματος" της Χούντας. Άλλωστε αυτό δεν είναι κάτι που μας ξενίζει.
Μιλάμε για τον πρωθυπουργό μιας κυβέρνησης η οποία έχει ως υπουργό Εσωτερικών, τον Μάκη Βορίδη, υπουργό Αναπτεύξεως, τον Άδωνη Γεωργιάδη και (θου Κύριε...) υπουργό Υγείας, τον Αθανάσιο Πλεύρη του Κωνσταντίνου.

Ας αφήσουμε έξω και την σχετικοποίηση της χούντας με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Καλά έκανε. Μακάρι να έδειχνε το ίδιο πάθος και για τη χώρα του.

Αυτό που θα έπρεπε να ανησυχεί βαθιά κάθε προοδευτικό και δημοκράτη πολίτη, είναι το πως ο πρωθυπουργός (και οι επικοινωνιακοί του σύμβουλοί) διασυνδέουν νοηματικά την κατάλυση της δημοκρατίας με τον «λαϊκισμό». 

«Ο αυταρχικός δεσποτισμός επιτίθεται σήμερα στην ελεύθερη πολιορκημένη Ουκρανία. Ενώ σ’ όλες τις χώρες ο λαϊκισμός διακινεί ξανά δήθεν εύκολες απαντήσεις σε δύσκολες ερωτήσεις. Προτείνοντας ανύπαρκτες λύσεις σε υπαρκτές προκλήσεις», γράφει συγκεκριμένα η ανάρτηση, ενός πρωθυπουργού που κάνει διάγγελμα για να ανακοινώσει αύξηση κατώτατου μισθού, σε ποσοστό κάτω του τερατώδους πληθωρισμού. Μια αύξηση μάλιστα η οποία έχει προαναγγελθεί, τουλάχιστον έξι φορές.

Είναι προφανές -και όπως είπαμε ανησυχητικό- πως η αναφορά στον «λαϊκισμό» που «διακινεί ξανά δήθεν εύκολες απαντήσεις σε δύσκολες ερωτήσεις. Προτείνοντας ανύπαρκτες λύσεις σε υπαρκτές προκλήσεις», είναι η αγωνιώδης προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να συσχετίσει την επέτειο κατάλυσης της δημοκρατίας με τις κοινωνικές διεκδικήσεις για εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα. Με την μαζική απαίτηση για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

Βέβαια μιλάμε για τον πολιτικό, που το 2016, σε δηλώσεις του για την 25η Μαρτίου, είχε ισχυριστεί πως οι ήρωες του '21 αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την «οικονομική προκοπή».

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν αποκλειστικά τον/την συντάκτη/τριά τους και οι όποιες τοποθετήσεις και θέσεις τους δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 20/20 Magazine.
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ