Ναι, αλλά μιλάμε για τη ΜΑΡΦΙΝ - Εσείς δεν καταλαβαίνετε

12 χρόνια μετά τη δολοφονία τους, από αγνώστους που μέχρι σήμερα δεν έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη για να λάβουν την σκληρή ποινή που τους αξίζει, αλλά και από εργοδότες που καταδικάστηκαν, οι νεκροί της Μαρφιν γίνονται κάθε χρόνο το "λάβαρο" πολιτικής ηγεμονίας σύσσωμης της παράταξης του φόβου, της "τάξης" και της "ασφάλειας". Του συστήματος που χρεοκόπησε οικονομικά, ηθικά και αισθητικά τη χώρα.

Ναι, αλλά μιλάμε για τη ΜΑΡΦΙΝ - Εσείς δεν καταλαβαίνετε
ΠΡΟΒΟΛΗ

«Ναι, αλλά για τη ΜΑΡΦΙΝ, δε λέτε…».

Αυτή είναι η απάντηση των πολιτικών "τυμβωρύχων" εδώ και 12 χρόνια, όποια και αν είναι η ερώτηση.

Ας πάμε λοιπόν να κάνουμε μια σύντομη περιήγηση στην κατηγορία "ΣΥΧΝΕΣ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΜΑΡΦΙΝ".

Ποιοι δολοφόνησαν την Αγγελική Παπαθανασοπούλου (έγκυος, στον 4ο μήνα), τον Επαμεινώνδα Τσάκαλη και την Παρασκευή Ζούλια;

ΔΕΝ ξέρουμε. Η υπόθεση ανοιγοκλείνει, συχνά για πολιτικές σκοπιμότητες εδώ και 12 χρόνια, υπάρχουν λιγότερα στοιχεία απ’ ότι για τη δολοφονία Κένεντι και όσοι στοχοποιήθηκαν (κυρίως ιδεολογικά), αθωώθηκαν από τα δικαστήρια, without a doubt.

Ποιοι καταδικάστηκαν για τη δολοφονία της Αγγελικής Παπαθανασοπούλου, του Επαμεινώνδα Τσάκαλη και της Παρασκευής Ζούλια;

Στελέχη της εργοδότριας εταιρείας.

Τον Ιούλιο του 2013, το δικαστήριο έκρινε ένοχους τον διευθύνοντα σύμβουλο της Marfin, Κωνσταντίνο Βασιλακόπουλο, τον υπεύθυνο ασφαλείας του κτιρίου, Εμμανουήλ Βελονάκη και τη διευθύντρια του καταστήματος, Αννα Βακαλοπούλου.

Όπως είχε αναφέρει τότε στη δίκη η εισαγγελέας στην πρότασή της, οι κατηγορούμενοι: «μπορούσαν να προβλέψουν και να αποτρέψουν το αποτέλεσμα, αλλά εκείνοι δεν έλαβαν κανένα μέτρο πυροπροστασίας ή εκκένωσης του κτιρίου. Ακόμη και την ύστατη στιγμή δεν εκκένωσαν το κατάστημα, το οποίο ήταν γυμνό και απροστάτευτο. Έπρεπε να εκκενωθεί, όπως εκκενώθηκαν άλλες τράπεζες στην περιοχή εκείνη την ημέρα».

Ποιος "ωφελήθηκε" πολιτικά από την εν ψυχρώ δολοφονία στη ΜΑΡΦΙΝ;

Η δολοφονία των εργαζομένων της ΜΑΡΦΙΝ, κατά τη διάρκεια μίας από τις μαζικότερες και πιο ειρηνικές πορείες της μεταπολίτευσης, στις 5 Μαΐου του 2010 και ο τρόπος που "αξιοποιείται" μέχρι σήμερα, αποτέλεσε -ερήμην των δολοφονημένων και των συγγενών τους- αποτέλεσε ένα από τα πιο διαχρονικά επιχειρήματα της -συνεχιζόμενης μέχρι και σήμερα- προσπάθειας, ιδεολογικής ηγεμονίας της νεοφιλελεύθερης ακροδεξιάς.

Η αποτρόπαια δολοφονία των εργαζομένων στη ΜΑΡΦΙΝ, "πάγωσε" τις μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις της εποχής, "έλυσε τα χέρια" της ΕΛ.ΑΣ. για την τρομακτική καταστολή που ακολούθησε και αποτέλεσε "όπλο στη φαρέτρα", σύσσωμου του μνημονιακου μπλοκ - που παραδόξως ήταν και παραμένει, το ίδιο σύστημα που οδήγησε τη χώρα στην χρεοκοπία, τα μνημόνια και τη… ρήτρα αναπροσαρμογής.

Ήταν οι «μαζί τα φάγαμε», οι «αν δεν υπήρχε το μνημόνιο, θα έπρεπε να το εφεύρουμε», οι «δε θα μου κλέβει τη δόξα η τρόικα για τις απολύσεις», οι «βάστα Γερούν, κοψ’ τους το λαρύγγι Μέρκελ», οι «και γιατί παρακαλώ να μην απολυθούν εκπαιδευτικοί;».

Ποιος πολιτικός δήλωσε ότι οι νεκροί της ΜΑΡΦΙΝ, «θυσιάστηκαν» για τους Έλληνες;

«Ποτέ δεν θα ξεχάσουμε τους νεκρούς στην MARFIN... και τώρα μετά από τόσα χρόνια ξέρουμε πόσο μάταιες ήταν όλες εκείνες οι διαδηλώσεις και πόσο ανόητα τα συνθήματα που θα μας οδηγούσαν εκτός ΕΕ. Θυσιάστηκαν λοιπόν για μας», έγραψε, μόλις ένα χρόνο πριν, ο υπουργός Αναπτύξεως της κυβέρνησης Μητσοτάκη, Άδωνις Γεωργιάδης, σε μια από τις πιο χυδαίες προσπάθειες πολιτικής εκμετάλλευσης των νεκρών.

Σύμφωνα λοιπόν, με έναν από τους βασικούς εκφραστές της σημερινής κυβέρνησης, οι νεκροί της ΜΑΡΦΙΝ δεν δολοφονήθηκαν, «θυσιάστηκαν» για να μην υπάρχουν «μάταιες διαδηλώσεις και ανόητα συνθήματα».

 

Για τις ΜΑΡΦΙΝ μιλάμε, κάθε μέρα. 

Για να μην υπάρχουν εργαζόμενοι που θα δουλεύουν με μεγαλύτερη ανασφάλεια, ακόμα πιο σκληρά, με ρεπό αντί για υπερωρίες, με αναιτιολόγητες απολύσεις, χωρίς συλλογικές συμβάσεις, χωρίς μέλλον.

Για να μην φτάνουν στο σημείο οι εργαζόμενοι να παρακαλάνε τα αφεντικά τους να κλείσουν το υποκατάστημα και τα κεντρικά να απαντάνε «όχι, να μείνετε εκεί», χωρίς πυρασφάλεια… γιατί κοστίζει.

 

* Για την ιστορία, αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, στις 5 Μαΐου του 2010, ήταν ο σημερινός υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου. Υπουργός, φυσικά, ο Μιχάλης χρυσοχοΐδης.

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν αποκλειστικά τον/την συντάκτη/τριά τους και οι όποιες τοποθετήσεις και θέσεις τους δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 20/20 Magazine.
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ