Αν οι εφοπλιστές είχαν χεσμένο τον πρωθυπουργό πέρσι, τώρα τι τον έχουν;

Πριν από έναν χρόνο και δέκα μέρες, ο κ. Λασκαρίδης, μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, μας ενημέρωνε πως έχουν χεσμένο τον Πρωθυπουργό. Μετά το συμβάν με το Ιράν, τι τον έχουν;

Αν οι εφοπλιστές είχαν χεσμένο τον πρωθυπουργό πέρσι, τώρα τι τον έχουν;
ΠΡΟΒΟΛΗ

Οι εφοπλιστές με δύναμη και πλούτο σε διεθνές επίπεδο, προφανώς τα "καραβίσια" τα έχουν εύκολα. Όπως και την τάση να επιδεικνύουν την δύναμή τους.

Όμως αυτό που τώρα πρέπει να σκεφτούμε είναι πως οι Έλληνες εφοπλιστές απειλούνται από ένα σοβαρό λάθος του Υπουργείου Εξωτερικών, του Νίκου Δένδια και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τι αντίκτυπο μπορεί να έχει στις σχέσεις εφοπλιστών και Κυβέρνησης και τι θα κάνει η Κυβέρνηση για να σώσει την θέση της; Πως θα αποζημιώσει τους εφοπλιστές για ένα ξεκάθαρα δικό της λάθος;

Σύμφωνα με ένα καλά πληροφορημένο και επεξηγηματικό άρθρο της ιστοσελίδας newmoney.gr, το Υπουργείο Εξωτερικών υπέπεσε σε ένα τεράστιο σφάλμα. Το Ιράν δεν είχε κυρώσεις από την Ευρώπη, είχε κυρώσεις από τις ΗΠΑ, οπότε προσφεύγοντας στην κατάσχεση του πετρελαίου, διέπραξε μια ημινόμιμη ή ημιπαράνομη αν προτιμάτε, πειρατεία.

Όταν το σκάφος έδεσε εξαιτίας της θαλασσοταραχής στην Κάρυστο, δεσμεύτηκε. Όμως μετά από έλεγχο που έγινε αποδείχθηκε πως η εταιρεία στην οποία έχει μεταβιβαστεί το σκάφος, πριν το ξεκίνημα της εισβολής στην Ουκρανία, δεν ενέπιπτε στις ευρωπαϊκές κυρώσεις. Έτσι, η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος ζήτησε την αποδέσμευσή του.

Τέλος καλό, όλα καλά; Όχι.

Οι αμερικανοί έδοσαν εντολή στην ελληνική Κυβέρνηση να μην φύγει το πλοίο, διότι παρότι τα χαρτιά του ήταν εντάξει, θεωρούσαν πως το ιρανικό πετρέλαιο προσδίδει έσοδα σε τρομοκράτες.

Πάλι η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος έδωσε την λύση γνωμοδοτώντας πως το αίτημα είναι νομιμοφανές, μα όχι νόμιμο. Εισηγήθηκε να αφεθεί το πλοίο να πλεύσει, καθώς δεν υπάρχουν κυρώσεις στην ευρωπαϊκή επικράτεια κατά του Ιράν. Προφορικά ειπώθηκε -σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ- πως «αν θέλουν οι Αμερικανοί, ας το σταματήσουν στα διεθνή ύδατα και όχι σε δικό μας λιμάνι».

Όμως επειδή τσιράκι γεννιέσαι, δεν γίνεσαι, στο Υπουργείο Εξωτερικών όχι μόνο δεν άφησαν το πλοίο να αποπλεύσει, αλλά έδωσαν εντολή να κατασχεθεί το φορτίο υπέρ των ΗΠΑ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ κατώτεροι "γραφειοκρτάτες" αξιωματούχοι, όμως το ζήτημα είναι πολύ καυτό για να μην πέρασε από τον Δένδια ή τον Μητσοτάκη. Δεν έχουν δικαιοδοσία απόφασης μιας τέτοιας εντολής κατώτεροι αξιωματούχοι, όχι από ευθυνοφοβία, αλλά γιατί είναι ξεκάθαρα πολιτικό και διμερές ζήτημα.

Οι Ιρανοί λοιπόν σε πρώτο επίπεδο και με τον πανάρχαιο νόμο του «μην κάνεις αυτό που δεν θέλεις να σου κάνουν», είχαν κάθε "δικαίωμα" να κάνουν ρεσάλτο στα ελληνικά πλοία.

Το κακό είναι πως Έλληνες και ναυτικοί άλλων εθνικοτήτων κρατούνται μέχρι σήμερα στο Ιράν, παρότι σε καλή κατάσταση και με επικοινωνία με τους συγγενείς τους, επειδή το ΥΠ.ΕΞ. ήθελε να κάνει τον χρήσιμο ηλίθιο των ΗΠΑ.

Έτσι μετά την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, η καλύτερη Κυβέρνηση του Γαλαξία αποφάσισε να δημιουργήσει άλλον έναν πανίσχυρο εχθρό με βαλλιστικούς πυραύλους, βγαίνοντας "μπροστά" χωρίς λόγο.

Το ερώτημα είναι όμως πως θα αντιδράσουν οι Έλληνες εφοπλιστές ενάντια στην ελληνική Κυβέρνηση, η οποία ναι μεν έβαλε πλάτη ώστε να μην υπάρξει εμπάργκο στις μεταφορές ρωσικού πετρελαίου (το 80% των ελληνόκτητων τάνκερ πλέει με άλλη σημαία από την Ελληνική, οπότε δεν υπήρχε ιδιαίτερο ζήτημα), αλλά ευθύνεται για την ομηρία πληρωμάτων, την δέσμευση πλοίων και την κατάσχεση πετρελαίου. Κάθε μέρα που περνάει χάνουν λεφτά και αν δεν υπάρξει πολιτική λύση από ελληνικής πλευράς μόνο με χτυποκάρδι θα περνούν ελληνικά πλοία τα Στενά του Ορμούζ.

Σε διάστημα μόλις 3 μηνών, οι σπουδαίοι άντρες και πολιτικοί για τους οποίους μας λιβανίζουν τα ΜΜΕ, έχουν καταφέρει να αποκτήσουμε ξεκάθαρα εχθρικές σχέσεις με την Ρωσία, τοι Ιράν και τις χειρότερες σχέσεις των τελευταίων ετών με την Τουρκία.

Η ελληνική διπλωματία έχει επισήμως καταρρεύσει. Στο τέλος θα τσακώνονται ποιος θα κάνει πρώτος επιθετική κίνηση κατά της Ελλάδας...

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν αποκλειστικά τον/την συντάκτη/τριά τους και οι όποιες τοποθετήσεις και θέσεις τους δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 20/20 Magazine.
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ