Πρέπει να μιλήσουμε για τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, πριν είναι πολύ αργά

«Δύσκολο καλοκαίρι το φετινό», μας ενημέρωσε -και τον ευχαριστούμε γι αυτό- ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, την ώρα που όπως φαίνεται από τις πρώτες κιόλας φωτιές, η πιο συντονισμένη προσπάθεια πυροπροστασίας είναι… για να μην "καεί" η κυβέρνηση.

Πρέπει να μιλήσουμε για τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, πριν είναι πολύ αργά
ΠΡΟΒΟΛΗ

Με τα ΜΜΕ, να κάνουν λόγο για Υμηττό "μπακλαβά", ο υπουργός "χαλούμι", σκέφτηκε πως είναι μια πολύ καλή στιγμή, να βγάλει άχρηστο για την Ελλάδα, το ρωσικο πυροσβεστικό αεροσκάφος, Beriev.

«Σχετικά με το ρωσικό Beriev, είναι γεγονός πως ενώ ξεκίνησε να γίνει μίσθωση αυτού του αεροσκάφους, εξαιτίας των εξελίξεων με τον πόλεμο στην Ουκρανία, αυτό δεν μπορεί να συνεχίσει. Θα σας πω την προσωπική μου γνώμη, επειδή θέλω να είμαι τολμηρός σε αυτά που λέω, αυτά τα αεροπλάνα δεν κάνουν για την Μεσόγειο. Ουσιαστικά είναι για τις ρωσικές στέπες. Εμείς και το ανάγλυφο το ελληνικό χρειαζόμαστε άλλου τύπου αεροσκάφη. Εγώ, για να πω την αλήθεια, ανακουφίστηκα που δεν θα το έχουμε σε ότι αφορά στην ενίσχυση των εναέριων μέσων», δήλωσε χθες (06/06/2022) στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, ο Χρήστος Στυλιανίδης.

Πάμε λίγο τώρα στο 2021, όταν ο διευθυντής Διεθνών Σχέσεων της Πολιτικής Προστασίας, Σπύρος Γεωργίου, σε αποκλειστικό ρεπορτάζ του ΑΝΤ1 αποθέωνε την αποδοτικότητα... του Beriev. Και όχι για τις «ρωσικές στέπες»

«Είναι ένα αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων. Δηλαδή, εκτός από τη δασοπυρόσβεση, έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει μέχρι 75 ατομα προσωπικό. Δηλαδή μπορεί να μεταφέρει σε μια πυρκαγιά, 75 δασοπυροσβέστες και μετά αμέσως να κάνει ρίψεις νερού και να συμβάλει στη δασοπυρόσβεση. Μπορεί να κάνει έρευνα και διάσωση και από θάλασσα γιατί είναι αμφίβιο αεροσκάφος και επίσης μπορεί να κάνει αεροδιακομιδές».

But wait, there's more...

Φέτος, στις 30 Μαρτίου -λίγους μήνες πριν «ανακουφιστεί», που τελικά η χώρα δεν θα μισθώσει φέτος Beriev- κατά τη διάρκεια του forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου, (30/03/2022), ο ανεπαρκέστατος πλην λαλίστατος, υπουργός Πολιτικής Προστασίας δήλωνε πως «ήταν στο πλάνο μας ένα Beriev που θα βοηθούσε την αντιπυρική περίοδο, αντιλαμβάνεστε ότι με αυτές τις συνθήκες δεν μπορούμε. Συζητάμε, είμαστε σε μία διαδικασία διαπραγμάτευσης, να βρούμε από μία άλλη χώρα ένα αεροπλάνο αντίστοιχο και μάλιστα να χρησιμοποιήσουμε το επιβραδυντικό υγρό για να βοηθήσει πάρα πολύ. Αποτελεί θέμα συζήτησης και με περιβαλλοντιστές, καθώς χρησιμοποιείται σε άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, με μεγάλη επιτυχία».

Για να το κάνουμε πενηνταράκια.

1. Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, μέχρι πριν από δύο ημέρες, ήταν σε διαδικασία διαπραγμάτευσης για να μισθώσει ή να αγοράσει η Ελλάδα, ένα «αεροπλάνο αντίστοιχο» του Beriev, «καθώς χρησιμοποιείται σε άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, με μεγάλη επιτυχία».

2. Ο ίδιος άνθρωπος, μία μέρα μετά, δηλώνει πως «αυτά τα αεροπλάνα δεν κάνουν για την Μεσόγειο. Ουσιαστικά είναι για τις ρωσικές στέπες».

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι προφανή, σχεδόν ρητορικά και προφανώς ντρέπομαι να τα αναφέρω.

Όπως και νά 'χει, καλή μας τύχη.

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν αποκλειστικά τον/την συντάκτη/τριά τους και οι όποιες τοποθετήσεις και θέσεις τους δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 20/20 Magazine.
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ