Ο Θύμιος βρέθηκε, η ανθρωπιά μας όχι

«Ήσυχο ανθρωπάκι, δεν είχε ενοχλήσει ποτέ κανέναν». Όχι δεν είχε ενοχλήσει. Εμείς τον ενοχλούσαμε. Ο Θύμιος Μπουγάς, το «ήσυχο ανθρωπάκι» όπως τον χαρακτήρισαν οι γείτονες του στον Πύργο, δεν είχε ενοχλήσει ποτέ κανέναν. 

Ο Θύμιος βρέθηκε, η ανθρωπιά μας όχι
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ο Θύμιος, το ένα από τα δεκατρία παιδιά μιας φτωχής οικογένειας, κρυβόταν από το 2008 μετά από σοβαρό τροχαίο με τη μηχανή του: «Δεν θέλω να με δει κάποιο παιδάκι ή κάποιος ηλικιωμένος άνθρωπος γιατί θα τρομάξει».

Ο Θύμιος, περιθωριοποιημένος και απόβλητος, έχασε δουλειά και φίλους και αποφάσισε να μετακομίσει στον Πύργο. Μήπως και μπορέσει να ζήσει με αξιοπρέπεια. Εκεί έζησε με χλευασμούς και επιθέσεις, με πέτρες και βρισιές, μέχρι που «εξαφανίστηκε». «Δεν καταλαβαίνω γιατί έγινε αυτό, έτσι ζω τα τελευταία χρόνια, σε ίδιες συνθήκες. Δεν ήξερα ότι με ψάχνετε», είπε στους αστυνομικούς 1,5 μήνα μετά από την ημέρα που δηλώθηκε η εξαφάνισή του. Δεν γνώριζε ότι τον έψαχναν, γιατί να τον ψάχνουν άλλωστε; Είχε βρει ένα άλλο εγκαταλελειμμένο σπίτι, ακόμα και οι γείτονες δεν είχαν αντιληφθεί πως βρισκόταν άνθρωπος μέσα σε αυτό.

Ο Θύμιος, ο άνθρωπος με το παραμορφωμένο πρόσωπο, είχε καταγγείλει στις αρχές την ανελέητη βία που δεχόταν. Οι τελευταίες εικόνες του πριν από την «εξαφάνισή» του, έχουν καταγραφεί σε βίντεο, κυνηγά στους δρόμους του Πύργου ένα αυτοκίνητο, οι επιβάτες του τον περιγελούν και του πετούν δυναμιτάκια. Ο Θύμιος κρατά στα χέρια ένα ξύλο… θέλει να τους φοβίσει. Πήγε δύο φορές στο αστυνομικό τμήμα, ζητώντας προστασία. Κανείς δεν τον προστάτευσε, κανείς δεν τον βοήθησε.  

Ο Θύμιος κρυβόταν σε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι και έβγαινε μετά τα μεσάνυχτα ψάχνοντας φαγητό στα σκουπίδια. Δεν χωρά, χρόνια τώρα, στην κοινωνία μας. Παραμορφωμένος, φτωχός, μόνος. Ασφυκτιά σε μια κοινωνία γεμάτη βία και αποκλεισμούς. Μια κοινωνία που προσπαθεί να κάνει δύο βήματα μπροστά, την ίδια στιγμή που κάνει δέκα πίσω.

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν αποκλειστικά τον/την συντάκτη/τριά τους και οι όποιες τοποθετήσεις και θέσεις τους δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 20/20 Magazine.
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ