Και γιατί να μην είναι η Τουρκία κράτος-δουλέμπορος και ταυτόχρονα η Ελλάδα να εγκληματεί στο Αιγαίο;

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας και ο Έλληνας Πρωθυπουργός επέλεξαν τον ΟΗΕ ως νέο θέρετρο του προεκλογικού τους kavga ή καβγά. Ο Ερντογάν κατηγορεί την Ελλάδα ως χώρα που διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγορεί την Τουρκία -όπως είπε χθες- πως οπλοποιεί το προσφυγικό. Γιατί να μην ισχύουν και τα δύο ταυτόχρονα;

Και γιατί να μην είναι η Τουρκία κράτος-δουλέμπορος και ταυτόχρονα η Ελλάδα να εγκληματεί στο Αιγαίο;
ΠΡΟΒΟΛΗ

Τόσο η Ελλάδα, όσο και η Τουρκία έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου ποιος θα βγάλει τα άπλυτα του άλλου στην φόρα (με αληθινά στοιχεία και fake news σε έναν πόλεμο προπαγάνδας) και ποιος θα καταφέρει να στρέψει την παγκόσμια κοινή γνώμη απέναντι στον άλλο. Η αλήθεια είναι πως η Τουρκία δρα εδώ και δεκαετίες ως Κράτος-Δουλέμπορος και είναι πολύ λεπτή η γραμμή αν δεν θέλει να σταματήσει τις προσφυγικές ροές για τα δισεκατομμύρια που μοιράζονται από τους traffickers στα σώματα ασφαλείας ή αν δεν έχει την δυνατότητα. Τα τελευταία χρόνια είναι επίσης ορατό πως η Ελλάδα δρα απάνθρωπα απέναντι στους πρόσφυγες με επαναπροωθήσεις, ξυλοδαρμούς, ληστείες, μέχρι και αναφερόμενες δολοφονίες από πρόσφυγες-«σκλάβους» με πολεμική εμπειρία, που θέλουν πάσο ελεύθερης μετακίνησης στην Ευρώπη (η γνωστή έρευνα ελληνικού και διεθνών μέσων). Πάντα στο φανερό και εκπεφρασμένο δόγμα της ακροδεξιάς πτέρυγας της Νέας Δημοκρατίας «Να κάνουμε την ζωή των προσφύγων αφόρητη, να μην θέλουν να έρθουν».

Το δίλημμα λοιπόν πως είτε οι Τούρκοι είναι κακοί, είτε οι Έλληνες, είναι πέρα ως πέρα ψευδές, σε μια τακτική και από τις δύο πλευρές να κερδίσουν την παγκόσμια κοινή γνώμη. Η δε ελληνική άποψη πως «η Τουρκία εργαλειοποιεί το προσφυγικό» δεν λαμβάνει υπ' όψιν τα κυκλώματα που θησαυρίζουν από την παράτυπη μετανάστευση. Το τουρκικό «βαθύ κράτος» όχι απλά βγάζει δισεκατομμύρια χάρη στις μεταναστευτικές ροές, αλλά το χρησιμοποιεί ως πλεονέκτημα έναντι της ολοένα αυξανόμενης τάσης στην Ευρώπη, οι Κυβερνήσεις να εκλέγονται για τις θέσεις τους στο Προσφυγικό. Μιλάμε για την εκφασιστικοποίηση της Ευρώπης. Όλα τα δεξιά και ακροδεξιά κόμματα αυτή την στιγμή στην Ευρώπη, στηρίζονται σε αυτό με πιο τρανταχτό παράδειγμα την αναμενόμενη εκλογή της νεοφασίστριας -ή φασίστρως αν προτιμάτε- Μελόνι ως Ιταλίδας Πρωθυπουργού. Αν λοιπόν λοιπόν, η Τουρκία οπλοποιεί, (weaponises είπε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο CNN) το προσφυγικό, η Μαύρη Διεθνής των Ευρωπαίων νεοφασιστών και ακροδεξιών βασίζονται σε αυτό. Τι θα ήταν η Νέα Δημοκρατία χωρίς τον φόβο «των μεταναστών που απειλούν την Ελλάδα μας». Που θα ήταν η Μελόνι αν δεν είχε κάνει παντιέρα το Προσφυγικό μαζί με το Forza Italia του Μπερλουσκόνι και την Lega του Σαλβίνι; Σε γιάφκες θα ήταν να μοιράζει μαχαίρια και ρόπαλα οργανώνοντας επιθέσεις εναντίον μεταναστών. Οι περισσότεροι πολιτικοί δημιουργούν ένα πρόβλημα και «βρίσκουν» την λύση και κανείς δεν το κάνει καλύτερα από τους απολυταρχικούς. Μέχρι και ο Πούτιν δεν θα ήταν ο Πούτιν που όλοι γνωρίζουμε, αν δεν ήταν οι βομβιστικές επιθέσεις των Τσετσένων αυτονομιστών σε πολυκατοικίες της Μόσχας και αν δεν τους έβρισκε και εξόντωνε «διά μαγείας». Δημιουργείς το πρόβλημα και βρίσκεις την λύση.

Σκοπός λοιπόν ας μην είναι να επιλέξουμε το αφήγημα που μας βολεύει. Γνωρίζουμε τι κάνει η Ελλάδα και η Τουρκία στο Αιγαίο. Η Τουρκία ήδη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα κυρίως για την στάση της στις Αμερικάνικες κυρώσεις εναντίον του Πούτιν. Αυτό είναι το σωστό αφήγημα που θα έπρεπε να επιλέξει η ελληνική πλευρά, στερώντας συμμάχους από τον Ερντογάν και βάζοντάς τον απέναντι στις ΗΠΑ και την Ε.Ε. Ειδικά όταν η Ελλάδα έχει θέσει την χώρα στα όρια του πολέμου με την Ρψσία (με τις δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη, αλλά και του ίδιου του Πρωθυπουργού πως «βρσκόμαστε σε πόλεμο με την Ρωσία»). Όμως για να χτυπήσεις την Τουρκία για την στάση της στον Πόλεμο της Ουκρανίας και να κεφαλαιοποιήσεις περαιτέρω αυτή την θέση, θέλει μυαλό και έξυπνους συμβούλους που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν διαθέτει. Οπότε απλά θα παρευρεθεί στον ΟΗΕ με την οξύνοια που (δεν) διαθέτει, θα πει το ποίημα που θα κατηγορεί την Τουρκία πως οπλοποιεί τους πρόσφυγες (σ.σ. Πόσο ωραίο ακούγεται να αποκαλείς στον ΟΗΕ έναν πρόσφυγα που τρέχει να ξεφύγει από τον ζόφο «όπλο» του εχθρού...) και σε Ελλάδα και Τουρκία θα αναλωθούμε σε «τεμενάδες» στους ηγέτες από τα ΜΜΕ των δύο χωρών που είναι στην ίδια μοίρα: Στην υπηρεσία των πλουσίων και ισχυρών. Ούτε της αλήθειας, ούτε της ανθρωπιάς.

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν αποκλειστικά τον/την συντάκτη/τριά τους και οι όποιες τοποθετήσεις και θέσεις τους δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 20/20 Magazine.
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ