Σε ένα ποδόσφαιρο γεμάτο με Ριβάλντο και Νεϊμάρ, εμείς προτιμάμε να μάθουμε «μπαλίτσα» από τον Ζουνίνιο

Παίκτες παγκόσμιας κλάσης όπως ο Νεϊμάρ, ο Τιάγκο Σίλβα, ο Ντάνι Άλβες, αλλά και παλαίμαχοι σαν τον Ροναλντίνιο και τον γνώριμό μας Ριβάλντο, από το 2018 κιόλας είχαν εκφράσει ανοικτά τη στήριξή τους στον ακροδεξιό Μπολσονάρο. Κόντρα σε όλο αυτό το κλίμα, όπου χρυσοπληρωμένοι ποδοσφαιριστές στηρίζουν έναν φασίστα πρόεδρο, ξεχνώντας παράλληλα από πού προήλθαν, τάσσεται ο ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ Ζουνίνιο Περναμπουκάνο.  

Σε ένα ποδόσφαιρο γεμάτο με Ριβάλντο και Νεϊμάρ, εμείς προτιμάμε να μάθουμε «μπαλίτσα» από τον Ζουνίνιο
ΠΡΟΒΟΛΗ

Το μεγαλύτερο αστέρι της Σελεσάο δεν υπήρξε ποτέ βασικός παίκτης της 

Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι όταν μιλάμε για Βραζιλία θα πρέπει τις περισσότερες φορές, αν όχι όλες, να βάζουμε δίπλα και τη λέξη ποδόσφαιρο. Η  χώρα του βασιλιά των σπορ βγάζει ποδοσφαιριστές σχεδόν μυθικά πρόσωπα.

Ο λόγος τους έχει μεγάλη βάση, μπορούν να επηρεάσουν εύκολα τον κόσμο της Βραζιλίας για τα πάντα. Οι πρόσφατες εκλογές ήταν μια καλή αφορμή για να χρησιμοποιήσουν πολλοί αυτή τους τη δύναμη. Παίκτες παγκόσμιας κλάσης όπως ο Νεϊμάρ, ο Τιάγκο Σίλβα, ο Ντάνι Άλβες, όπως και παλαίμαχοι σαν τον Ροναλντίνιο αλλά και τον γνώριμο μας Ριβάλντο, από το 2018 κιόλας είχαν εκφράσει ανοικτά τη στήριξή τους στον ακροδεξιό Μπολσονάρο.

Αποκορύφωμα στις πρόσφατες εκλογές μετά την ήττα του φασίστα πολιτικού, ο γνώριμος μας από το πέρασμα του από τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ, Ριβάλντο, έκανε το εξής ποστ: «Σήμερα είχα ένα αίσθημα θλίψης παρόμοιο με τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1998, όταν χάσαμε 3-0 από τη Γαλλία. Στην πραγματικότητα ήταν χειρότερο, γιατί είχα τόσο πολλές ελπίδες για το μέλλον των παιδιών και των εγγονών μου. Αλλά ο αγώνας συνεχίζεται και δεν θα σταματήσουμε, γιατί πολλά θα συμβούν ακόμη μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2022. Θα συνεχίσω με πολλή πίστη στον Θεό να ευχαριστώ τον πρόεδρο Μπολσονάρο και όλους όσοι ψήφισαν για μια καλύτερη Βραζιλία. Μη χάνετε την ελπίδα γιατί ο Θεός έχει τον έλεγχο και δεν θα αφήσει ποτέ τον λαό του ντροπιασμένο». 

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Βραζιλιάνος σούπερ σταρ Νεϊμάρ, πριν το εκλογικό αποτέλεσμα, είχε εκφράσει ανοικτά τη στήριξή του στον ακροδεξιό ηγέτη.

Κόντρα σε όλο αυτό το κλίμα, όπου χρυσοπληρωμένοι ποδοσφαιριστές στηρίζουν έναν φασίστα πρόεδρο, ξεχνώντας παράλληλα από πού προήλθαν, τάσσεται ο ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ Ζουνίνιο Περναμπουκάνο.  Ίσως το όνομά του σε αυτούς που δεν ασχολούνται με το ποδόσφαιρο να μη λέει πολλά, αλλά ο Περναμπουκάνο είναι η φωνή του κάθε Βραζιλιάνου που θέλει να ζήσει σε μια χώρα ειρηνική, δημοκρατική και με αξίες. Ο ίδιος, με μια του δήλωση μετά τα αποτελέσματα των εκλογών, απάντησε στον Νεϊμάρ τονίζοντας: «Σιχαίνομαι να βλέπω παίκτες όπως ο Νεϊμάρ να υποστηρίζουν φασίστες. Όλοι εμείς προερχόμαστε από χαμηλά, πώς μπορείς να περάσεις στην άλλη πλευρά; Πρέπει πάνω απ’ όλα να έχεις αξιοπρέπεια. Ο Μπολσονάρου άνοιξε πολλές φορές το στόμα του και μίλησε με προκατάληψη. Πολλοί υποστηρικτές του, όπως ο Νεϊμάρ, σκέφτονται ότι έφτασαν εκεί που έφτασαν με τη δουλειά και το ταλέντο τους. Έχουν κάθε δικαίωμα να το πιστεύουν αυτό, αλλά ξεχνούν ότι κάποτε ήταν φτωχοί. Όταν ζεις ανάμεσα στην ελίτ, αυτό κυριαρχεί στη σκέψη σου. Εγώ είμαι στο πλευρό των απλών ανθρώπων».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ζουνίνιο έδειξε το πόσο σπουδαίος είναι. Στο παρελθόν είχε δώσει μια συνέντευξη που αξίζει να διαβάσει ο καθένας μας. Ο Ζουνίνιο ποτέ δεν ξέχασε από πού ξεκίνησε. Η Βραζιλία είναι μια χώρα με εκατομμύρια ανθρώπους στο όριο της φτώχειας, αλλά και κάτω απ’ αυτό. Εκατομμύρια ανθρώπους που η μόνη τους διέξοδος είναι το ποδόσφαιρο. Και πολλοί από τους υποστηρικτές του Μπολσονάρο είναι ποδοσφαιριστές ξεκίνησαν απ’ τις φαβέλες. Και αυτό είναι τρομακτικό. Ο Ζουνίνιο όμως ποτέ δεν υπήρξε τέτοιος. Και η ίδια του η καριέρα το δείχνει. Ποτέ δεν ζήτησε πλουσιοπάροχα συμβόλαια, ούτε επέμενε για μια μεγάλη μεταγραφή (όντας ο καλύτερος εκτελεστής φάουλ στην ιστορία του ποδοσφαίρου), σε αντίθεση με τους περισσότερους Βραζιλιάνους παίκτες που συνεχώς αναζητούσαν τα παραπάνω, όπως ο Νεϊμάρ, ο Ριβάλντο, ο Ροναλντίνιο. Τα παραδείγματα δεν είναι τυχαία, έτσι; Στο δικό μου μυαλό παίζουν μεγάλο ρόλο. Έχει σημασία αν σέβεσαι το άθλημα που υπηρετείς, τους ανθρώπους που είσαι στην ίδια ομάδα με αυτούς και τους οπαδούς που σε λατρεύουν. Έχει πολύ μεγάλη σημασία. Και άνθρωποι που υποστηρίζουν με τόσο σθένος έναν φασίστα τα παραπάνω, δεν θα τα κάνουν.

Ο Ζουνίνιο, όμως, ποτέ δεν υπήρξε σαν αυτούς. Ο Ζουνίνιο ξεχώριζε!

Και τώρα μάθαμε και το γιατί...

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν αποκλειστικά τον/την συντάκτη/τριά τους και οι όποιες τοποθετήσεις και θέσεις τους δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 20/20 Magazine.
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ