Η αδιανόητη παραμονή στην εξουσία ενός πρωθυπουργού-ωτακουστή

Η κυβέρνηση βρίσκεται στη χειρότερή της περίοδο. Το σκάνδαλο των υποκλοπών έχει τεράστια ουρά και απειλεί να την καταπιεί. Μέρα με την ημέρα έρχονται στο φως της δημοσιότητας νέα στοιχεία και οι εξελίξεις είναι απρόβλεπτες. Ο πρωθυπουργός είναι σε πανικό. Κανένας αντιπερισπασμός, από όσους επιχείρησε, δεν πέτυχε. 

* Γραφεί ο Γιάννης Ανδρουλιδάκης

 

Η αδιανόητη παραμονή στην εξουσία ενός πρωθυπουργού-ωτακουστή
ΠΡΟΒΟΛΗ

Η κυβέρνηση βρίσκεται στη χειρότερή της περίοδο. Το σκάνδαλο των υποκλοπών έχει τεράστια ουρά και απειλεί να την καταπιεί. Μέρα με την ημέρα έρχονται στο φως της δημοσιότητας νέα στοιχεία και οι εξελίξεις είναι απρόβλεπτες. Ο πρωθυπουργός είναι σε πανικό. Κανένας αντιπερισπασμός,  από όσους επιχείρησε,  δεν πέτυχε.  Ούτε το νομοσχέδιο, το οποίο θα ψηφίσει και θα απαγορεύει τα κακόβουλα λογισμικά, ούτε η προπαγάνδα με τα υποτιθέμενα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, τα οποία, όπως πανηγύριζε η ΕΡΤ, θα σώσουν τη χώρα, ούτε η συνάντησή του με την κ. Βάνα Μπάρμπα, με την οποία ενημερωθήκαμε ότι συζήτησε για θέματα που απασχολούν τη χώρα! Τίποτε δεν άλλαξε το άσχημο και βορβορώδες κλίμα.

Από την αρχή που ξέσπασε το σκάνδαλο των υποκλοπών έγινε προσπάθεια να βγει ο πρωθυπουργός από το κάδρο των ευθυνών. Παραιτήθηκαν ο κ. Δημητριάδης, το δεξί του χέρι, ο άνθρωπος που γνώριζε όλα τα μυστικά του Μαξίμου, και ο κ. Κοντολέων, έμπιστος και προσωπική επιλογή του. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος,  μόνος κι έρημος στον άχαρο ρόλο του, μονότονα επαναλαμβάνει ότι ο κ. Μητσοτάκης δε γνώριζε ότι παρακολουθούνταν ο αρχηγός του τρίτου κόμματος της Βουλής, ούτε ξέρει αν κάτι ανάλογο συμβαίνει με τους υπουργούς του. Ποιος μπορεί, ωστόσο, να τον πιστέψει, όταν τα γεγονότα δείχνουν την τεράστια ευθύνη του πρωθυπουργού;

Όλα όσα έγιναν και έχουν αποκαλυφθεί μέχρι σήμερα μυρίζουν ενοχή του κ. Μητσοτάκη. Τα ερωτήματα αμείλικτα και αναπάντητα. Γιατί ο  πρωθυπουργός μετέφερε τη λειτουργία της ΕΥΠ στο μέγαρο Μαξίμου;  Γιατί άλλαξε τον νόμο για τα προσόντα του υποψήφιου διοικητή της και τα προσάρμοσε στα μέτρα του κ. Κοντολέοντα;  Δρούσε ανεξέλεγκτα ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών και, αν όχι, σε ποιον λογοδοτούσε; Γιατί δεν κλήθηκε να καταθέσει στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνούσε το ζήτημα των υποκλοπών ο κ. Δημητριάδης, ο οποίος με την παραίτησή του ανέλαβε την ευθύνη για το πρώτο κύμα των παρακολουθήσεων; Ποιος έδωσε την εντολή και σαμπόταρε η κυβέρνηση την προσπάθεια της PEGA, της επιτροπής δηλαδή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία ήρθε στη χώρα μας για να εξετάσει λεπτομερειακά τις πτυχές του θέματος των συνακροάσεων; Και τελικά, για να μη μακρηγορούμε, γιατί δεν αίρεται το απόρρητο, να πληροφορηθεί ο ελληνικός λαός στο φως του ήλιου την αλήθεια; Για να μάθουμε, επιτέλους, ποια ήταν η αντεθνική δράση του κ. Ανδρουλάκη.

Είναι προφανές ότι η επίκληση και το κρυφτούλι με το απόρρητο γίνεται για να  καλυφθεί ο ιθύνων νους των παρακολουθήσεων,  δηλαδή ο πρωθυπουργός. Κανείς δε γνωρίζει ακόμη σε ποια χρονική στιγμή αγοράστηκαν τα παράνομα λογισμικά και σε ποιες άλλες περιπτώσεις έχουν χρησιμοποιηθεί. Αν ο παρακρατικός μηχανισμός του κ. Μητσοτάκη  είχε στηθεί  και πριν από την άνοδό του στην εξουσία. Είναι συγκλονιστικά όσα αποκαλύπτονται, χωρίς να διαψεύδονται από την κυβέρνηση. Είναι, επιπλέον, αμφίβολο αν θα πληροφορηθούμε ποτέ όλη την αλήθεια, αφού κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία έχουν ήδη εξαφανιστεί, προφανώς με άνωθεν εντολή.  

Αδιανόητη δεν είναι μόνο η υποκλοπή των συνομιλιών  του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, όπως  δήλωσαν κύκλοι του κ. Δένδια,  αλλά,  κυρίως,  η σιωπή του ίδιου  και άλλων κορυφαίων   υπουργών  και  στελεχών  της Ν.Δ. που παρακολουθούνταν. Αδιανόητη είναι, επίσης, η αλαλία της Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία δε χάνει ευκαιρία να αβαντάρει την κυβέρνηση. Αδιανόητη, τελικά, για τη Δημοκρατία μας είναι η παραμονή στην εξουσία ενός πρωθυπουργού-ωτακαουστή, ο οποίος υπερέβη τα εσκαμμένα και  μας γύρισε πίσω σε σκοτεινές εποχές που, αφελώς, θεωρούσαμε ότι έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Η  ανάπηρη Δημοκρατία μας αποδείχτηκε ότι δεν έχει μηχανισμούς αυτοκάθαρσης. Ο κ. Μητσοτάκης τα σπάει τη μια και τα ξαναβρίσκει την άλλη με τη διαπλοκή,  τα συμφέροντα και τους ιδιοκτήτες των Μ.Μ.Ε. που τον στηρίζουν και παραμένει μέχρι νεοτέρας στην εξουσία φορώντας, αλίμονο, τη μάσκα του δημοκράτη. Ο δρόμος που ακολουθεί τραυματίζει και άλλο τη Δημοκρατία που έχει ήδη πολλαπλά κατάγματα. Η πορεία μέχρι τις εκλογές μοιάζει μακρά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν μπορούμε να πάμε ως εκεί με τις εκκρεμότητες των υποκλοπών ανοιχτές.

Ας το ακούσουν και ας το καταλάβουν καλά εκεί στο κόμμα της Ν.Δ.

*εκπαιδευτικός στο 1ο Γυμνάσιο Καλαμάτας

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν αποκλειστικά τον/την συντάκτη/τριά τους και οι όποιες τοποθετήσεις και θέσεις τους δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 20/20 Magazine.
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ