Όλα για την Εύα (Καϊλή)

Η πρόγονος Εύα παρασύρθηκε από τον κατηραμένο όφι και δάγκωσε το μήλο.

Η σύγχρονη Εύα παρασύρθηκε από τα λεφτά και φωτογραφήθηκε να δαγκώνει το μήλο, αγνοώντας ότι στο τέλος πάντα το μήλο κερδίζει.

Όλα για την Εύα (Καϊλή)
ΠΡΟΒΟΛΗ

…καὶ εἶδεν ἡ γυνή, ὅτι καλὸν τὸ ξύλον εἰς βρῶσιν καὶ ὅτι ἀρεστὸν τοῖς ὀφθαλμοῖς ἰδεῖν καὶ ὡραῖόν ἐστι τοῦ κατανοῆσαι, καὶ λαβοῦσα ἀπὸ τοῦ καρποῦ αὐτοῦ ἔφαγε· καὶ ἔδωκε καὶ τῷ ἀνδρὶ αὐτῆς μετ᾿ αὐτῆς, καὶ ἔφαγον… 

καὶ εἶπε Κύριος ὁ Θεὸς τῇ γυναικί· τί τοῦτο ἐποίησας; καὶ εἶπεν ἡ γυνή· ὁ ὄφις ἠπάτησέ με, καὶ ἔφαγον…

Γένεσις, 3.6, 3.13

Είναι γνωστή η ιστορία της Εύας και του Αδάμ, συμβολικά δε, ολόκληρες κοινωνίες έκαναν καριέρα πάνω στη μειωμένη ηθική της γυναίκας, στην εξάρτηση της από τον άντρα και στην τιμωρία για το προπατορικό αμάρτημα. Η Εύα έγινε συνώνυμο της πονηριάς, της εκμετάλλευσης, των αλλότριων και ακόλαστων απολαύσεων και η αιτία που ο μαμούχαλος Αδάμ εκδιώχθηκε απ’ τον Παράδεισο, που άρχισαν όλα τα δεινά για το ανθρώπινο γένος και που ενοχοποιήθηκε το μήλο (μέχρι που ήρθε ο γιατρός και ένας Πελοποννήσιος και το αποκατέστησε).

Είναι επίσης γνωστή η ιστορία της ταινίας του Τζόζεφ Μάνκιεβιτς «Όλα για την Εύα», όπου η νεαρά Εύα Χάρρινγκτον προσπαθεί να κλέψει τη ζωή, την καριέρα και τον εραστή της Μάργκο Τσάνινγκ, που στα 40 της, βρίσκεται ήδη στη δύση της καριέρας της ως σταρ του Μπροντγουέι. Γενικώς, όπως καταλάβατε, κατά τις λαϊκές παραδόσεις, τους μύθους και τους θρύλους, το όνομα Εύα εμπεριέχει κάτι κακό, αλλά πολύ γοητευτικό.

Ως γνήσιοι Έλληνες, με το εκπληκτικό DNA μας που όμοιό του δεν υπάρχει σε όλον τον κόσμο, φυσικά θα είχαμε τη δική μας Εύα. Την Εύα Καϊλή. Μια ομολογουμένως πολύ όμορφη γυναίκα πολιτικό, απόφοιτο Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ, με πλούσια δράση στην αλησμόνητη ΠΑΣΠ και ακόμα πιο πλούσια δράση εκτός ΠΑΣΠ. Πουλέν του Σπύρου Βούγια, στενή πολιτική φίλη του Άκη Τσοχατζόπουλου, του Βαγγέλη (κατά τον ίδιο Ευάγγελου) Βενιζέλου, πολέμια του Γιώργου Παπανδρέου, που από νεαρή περιδιάβαινε τις ρούγες της Θεσσαλονίκης και έχτιζε την πολιτική της καριέρα με αρωγό και πρώτο μέντορά της τον πατέρα της Αλέξανδρο Καϊλή.

Δημοτική Σύμβουλος στον Δήμο Θεσσαλονίκης, εκλεγείσα στη συνέχεια νεαρά βουλευτής ΠΑΣΟΚ (με την ατυχία να μην μπει τελικά στη Βουλή δυο φορές, παρά τη λαοθάλασσα που την ψήφισε, γιατί κράτησαν την έδρα της Θεσσαλονίκης ο πολιτικός μέντορας της Βαγγέλης Βενιζέλος και ο Γιώργος Παπανδρέου αντίστοιχα), εκφωνήτρια ειδήσεων στο Mega επί εποχής της δόξας του. Στη συνέχεια βουλευτίνα που μπήκε τελικά στη Βουλή, ευτυχώς, θα έλεγα, για τον κοινοβουλευτισμό στην Ελλάδα, φανατική πολέμιος της Συμφωνίας των Πρεσπών και των λαϊκίστικων επιδομάτων και των κομμουνιστών που σκότωσαν τον κακομοίρη τον παππού της (όχι ακριβώς παππού της όπως προέκυψε, αλλά τον άλλο σύζυγο της γιαγιάς της που όλοι στο σπίτι φώναζαν «παππού»).

Η Εύα Καϊλή έχει άλλη μια ιστορία, αρκετά ενδιαφέρουσα όσο η ίδια. Κάποια στιγμή στη ζωή της παρακολούθησε ένα μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά, όπου καθηγητής ήταν ο Νίκος Κοτζιάς. Στο μάθημά του, λοιπόν, είχε συμπληρώσει τις απουσίες που προβλέπονταν και ζήτησε να περάσει το μάθημά του παρά την απουσία της απ’ αυτό. Ο Κοτζιάς δεν την περνούσε, αυτή έβαλε λυτούς και δεμένους, από τον Πρύτανη έως βουλευτές της ΝΔ τότε και υψηλά ιστάμενα πρόσωπα είτε να πιέσουν είτε να εκφοβίσουν τον Κοτζιά να την προβιβάσει. Είδε κι απόειδε η Καϊλή, αποφάσισε να ζητήσει τη σύγκληση επιτροπής καθηγητών όπου επικαλούμενη φορτο εκλογικών υποχρεώσεων ζήτησε να εξεταστεί προφορικά. Και το πέτυχε.

 Από το 2014 η Εύα Καϊλή, πρώτη σε ψήφους Ευρωβουλευτής της Ελιάς (μεταλλαγμένο ΠΑΣΟΚ για να αποφύγει τα χρέη), είναι μέλος της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και των Δημοκρατών στην Ευρώπη και απ’ το 2019 επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και από τον Δεκέμβριο 2022 προφυλακισμένη και κατηγορούμενη για πολύ σοβαρά αδικήματα.

Η πορεία της Εύας στην Ευρωβουλή είναι τόσο εντυπωσιακή, όσο η ίδια. Πρόεδρος ή μέλος σε πολλές επιτροπές, φανατική υπέρμαχος των κρυπτονομισμάτων (ανάθεμα κι αν ξέρει τί είναι και πώς λειτουργούν-χαρακτηριστικό είναι ότι στο Forum των Δελφών την είχε ρωτήσει ένας δημοσιογράφος πώς θα μάθει ο απλός κόσμος τη λειτουργία των κρυπτομονισμάτων και είχε απαντήσει ότι τα κρυπτονομίσματα είναι σαν τον καιρό, τα απολαμβάνεις χωρίς να ξέρεις πώς δημιουργείται ένα φαινόμενο), με πλούσια δράση στην Ένωση και με ισχυρές σχέσεις με λομπίστες. Οι κακές γλώσσες λένε ότι η Καϊλή ήταν απ’ τα αγαπημένα κορίτσια των λομπιστών στις Βρυξέλλες και κάθε φορά που κάποιος την κατέκρινε για την ρηχή της πολιτική παρουσία αλλά για την εντυπωσιακή φυσική της παρουσία, τον κατηγορούσε για σεξισμό.

Το 2018 η γλυκιά μας Εύα μας έκανε όλους περήφανους, καθώς απέσπασε το βραβείο Ευρωβουλευτή της Χρονιάς για την Ψηφιακή Εποχή και τις Νέες Τεχνολογίες. Η χαρά δε των Ελλήνων εκτοξεύτηκε όταν η τόσο δυναμική Ευρωβουλευτής έγινε στις αρχές 2022 αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά την εκλογή της στον πρώτο γύρο των εκλογών με 454 ψήφους.

Το φαινόμενο Εύα Καϊλή είναι απλό, αλλά εντυπωσιακό. Όπως λένε πολλοί, από τον πρώην Ευρωβουλευτή Τρεμόπουλο, τον Τέλλογλου, τον Θεοδωράκη, τον Κοτζιά, μέχρι τον γνωστό οικονομολόγο Ρουμπινί, η Εύα Καϊλή ήταν μια πολύ όμορφη γυναίκα… Έτσι ξεκινάνε όλοι όταν μιλάνε για την Εύα. Και καταλήγουν ότι είναι πολύ ρηχή στην πολιτική, εκμεταλλεύεται ισχυρές πολιτικές και προσωπικές γνωριμίες σε όλους τους χώρους (αγαπήσαμε τον ΠΑΟΚ επειδή αγαπήσαμε την Ευούλα) και έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο στην Ευρώπη που της εξασφάλισε όχι μόνο την αναγνωρισιμότητα και την αντιπροεδρία ΕΚ αλλά και μια ιδιότυπη πολιτική ασυλία.

Η Εύα Καϊλή, όπως πολλές σύγχρονες γυναίκες, επικεντρώθηκε στην καριέρα της, έχτισε μια πορεία ιδιαίτερα αξιόλογη, άφησε πίσω τον έρωτα και την προσωπική της ζωή για το καλό του Έθνους και της Ευρώπης ολόκληρης. Μέχρι που λίγο μετά τα 40 της, ήρθε στη ζωή της ο έρωτας, στο πρόσωπο του νεότερου μεν, αλλά ιδιαίτερα ικανού Ιταλού Φραντσέσκο Τζιόρτζι, με τον οποίον ένωσε τη ζωή της και απέκτησαν ένα κοριτσάκι σχεδόν δύο ετών σήμερα. Υπερεκτιμημένο πράγμα ο Έρωτας τελικά, η Καϊλή δεν δίστασε να τα φορτώσει όλα στον άντρα της, αλλά αυτό είναι θέμα για άλλο άρθρο.

Όλα μοιάζουν παραμυθένια, η Ευρώπη για την Εύα Καϊλή ήταν το American Dream της, έως ότου αποφάσισε ότι ήθελε περισσότερα, τόσα όσα πίστευε ότι μπορεί να αποκτήσει χωρίς συνέπειες. Και τα περισσότερα ήταν τα λεφτά. Ήθελε λεφτά. Πολλά λεφτά. Αλλα θα μου πείτε, ποιος δεν θέλει λεφτά; Κανείς, όλοι για τα λεφτά ζούμε, δουλεύουμε, υπάρχουμε. Η διαφορά της γλυκιάς μας Εύας με τους υπόλοιπους είναι ότι επέλεξε να βγάλει λεφτά, πολλά λεφτά, χωρίς κανόνες νομιμότητας. Βρήκε λοιπόν ένα πολύ απλό κόλπο. Με αφορμή το δεσμό της με τον ωραίο Ιταλό (εμένα δεν μ’ αρέσει αλλά είναι άσχετο με το θέμα μας), έπιασε επαφή με την ομάδα του Ιταλού ευρωβουλευτή Παντσέρι, ο οποίος επίσης γούσταρε τα λεφτά, τα πολλά λεφτά, τα οποία αποφάσισε να βγάλει με την εμπλοκή του με τις χώρες του Αραβικού κόσμου. Και η χώρα που ήταν της μόδας λόγω του Μουντιάλ ήταν το μικρό αλλά πολύ πλούσιο Κατάρ. Οι πολυμήχανοι Ιταλοί λοιπον, σκέφτηκαν -όχι χωρίς ανταλλάγματα- να διαμορφώσουν μια ευνοϊκή προδιάθεση της Ευρώπης απέναντι στο Κατάρ και να διαλύσουν τους μύθους περί εργασιακού μεσαίωνα, χιλιάδων θανάτων εργατών κατά τα έργα του Μουντιάλ, με απώτερο σκοπό το άνοιγμα διαυλου μεταξύ Καταρ και Ευρώπης και «συνεργασία» τους και στον τομέα του αερίου.

Μέχρι τώρα απλό το κόλπο. Συμφωνώ. Η δυσκολία ήταν ο θεσμικός παράγοντας. Δεν υπήρχε θεσμικός παράγοντας στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να παρουσιάσουν τους Καταριανούς σαν πλούσιους μεν, αδικημένους δε. Και εκεί βρέθηκε η ωραία Εύα. Η Εύα ήταν ο θεσμικός παράγοντας. Αντιπρόεδρος του ΕΚ, με επιρροή και παρουσία στην Ευρώπη, με σημαντικούς συνομιλητές στα έγκατα των Βρυξελλών, η Εύα κρίθηκε ως η απόλυτα ικανή να αναλάβει την αποστολή. Και την ανέλαβε, όχι για την ψυχή της προγιαγιάς της βέβαια, αλλά για πολλά εκατομμύρια ευρώ (αδιευκρίνιστα προς το παρόν, όχι το δικό μας το αδιευκρίνιστα, αλλά το κανονικό, το ορθόδοξο, αδιευκρίνιστα επειδή ακόμα δεν έχει τελειώσει η έρευνα). Πάει η Ευούλα στο Κατάρ, φωτογραφίζεται σεμνή και χαμηλοβλεπούσα με τους εμίρηδες με τα τραπεζομάντηλα στο κεφάλι, επιστρέφει στην Ευρώπη και έτσι μια ωραία ημέρα, στο εντελώς ξεκούδουνο, χωρίς να έχει ρόλο ή θέση, κάνει μια ολιγόλεπτη ομιλία σε επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, στην οποία εκθειάζει εν ολίγοις το Κατάρ, υπόσχεται να βοηθήσει η Ευρώπη να δείξει η μικρή χώρα του κόλπου (όχι του κόλπου της Εύας, του Περσικού Κόλπου) ότι απέχει παρασάγγας από τις φήμες περί έλλειψης δημοκρατίας και περί εκμετάλλευσης των εργατών του Μουντιάλ.

Το κακό σε όλες αυτές τις παραμυθένιες ιστορίες είναι ότι τελειώνουν είτε με το γάμο της Χιονάτης με τον πρίγκιπα, είτε με τη Χιονάτη να δαγκώνει το μήλο (να ΄το πάλι το μήλο) της κακιάς μητριάς. Και η Εύα έπαιξε και έχασε, βασικά όχι ακριβώς, ενώ στην αρχή πήγαινε για το πριγκιπόπουλο, το οποίο και κέρδισε, απ΄ τη ματαιοδοξία της, δάγκωσε και το μήλο της κακιάς Καταριανής μητριάς.

Κλείνοντας, θελω να μιλήσω αυτοαναφορικά. Είμαι κι εγώ μια γυναίκα στην ηλικία της Εύας Καϊλή, φιλόδοξη και πολύ σκληρά εργαζόμενη. Από την αρχή που ξέσπασε το σκάνδαλο μεγατόνων (κατά πως λένε οι Ευρωπαίοι, καλοί είναι κι αυτοί, απλά δεν έφαγαν λεφτά και την έβγαλαν στη σέντρα), προσπάθησα να δομήσω τη σκέψη μου μακριά απ΄ την ομορφιά της Καϊλή, μακριά από σεξισμούς, πηδήματα, μπουζούκια με παράγοντες και άλλες τέτοιες ποταπές σκέψεις. Όμως δεν μπόρεσα. Η ομορφιά θα κερδίσει στον κόσμο και η ομορφιά της Καϊλή είναι μεγάλη, ισχυρή, δυνατή και ικανή να παρακάμψει την όποια πολιτική (αν)ικανότητά της.

Το μοναδικό που με έσωσε απ’ το να αντιπαθώ τον εαυτό μου για τις σκέψεις μου αυτές ήταν ότι ευτυχώς όμορφοι είναι και οι άντρες πολιτικοί και έχουμε δει καριέρες να βασίζονται στην ομορφιά και των ανδρών. Το ζήτημα με την Καϊλή δεν είναι η ομορφιά, αλλά η αμαρτία της ομορφιάς της, που αποτέλεσε διαβατήριο για ένα όνειρο που έγινε και θα γίνει εφιάλτης. Σεβόμενη απόλυτα το τεκμήριο της αθωότητας της Καϊλή και του οποιουδήποτε, δεν ξέρω αν είναι ένοχη ή αθώα, αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι επιθυμώντας τα πολλά, καταστράφηκε προσωπικά, οικογενειακά, πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά.

Η πρόγονος Εύα παρασύρθηκε από τον κατηραμένο όφι και δάγκωσε το μήλο. Η σύγχρονη Εύα παρασύρθηκε από τα λεφτά και φωτογραφήθηκε να δαγκώνει το μήλο, αγνοώντας ότι στο τέλος, πάντα το μήλο κερδίζει.

 

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν αποκλειστικά τον/την συντάκτη/τριά τους και οι όποιες τοποθετήσεις και θέσεις τους δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 20/20 Magazine.
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ