Νέα κυβερνητική κοροϊδία προς τους καλλιτέχνες

Αφού «το ΠΔ 85/2022 δεν αλλάζει τίποτα», γιατί δεν εξαιρεί τις καλλιτεχνικές ειδικότητες από αυτό; Γιατί επιμένει στην διαβάθμιση ΔΕ, εξισώνοντας τους καλλιτέχνες με αποφοίτους Λυκείου; 

Νέα κυβερνητική κοροϊδία προς τους καλλιτέχνες
ΠΡΟΒΟΛΗ

Μία μέρα πριν την προγραμματισμένη κινητοποίηση των καλλιτεχνών στο Υπουργείο Παιδείας, πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου και υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ευρεία σύσκεψη για το θέμα των πτυχίων των καλλιτεχνικών σχολών. Ένα θέμα που έχει βγάλει τους καλλιτέχνες στον δρόμο σε μία χρονική συγκυρία που η κυβέρνηση δεν έχει την πολυτέλεια για περισσότερη αρνητική δημοσιότητα.

Η σύσκεψη αυτή δεν είχε ως στόχο την εξεύρεση λύσης σε ένα σημαντικό και περίπλοκο ζήτημα. Αν συνέβαινε αυτό, η κυβέρνηση θα είχε ήδη συζητήσει με τις συλλογικότητες των καλλιτεχνών. Αντίθετα, οι συζητήσεις με τους εκπροσώπους των υπουργείων Πολιτισμού, Παιδείας και Εσωτερικών, οι οποίες έγιναν κάτω από την πίεση των μαζικών κινητοποιήσεων των καλλιτεχνών, βρέθηκαν σε αδιέξοδο. Ο στόχος της σημερινής σύσκεψης ήταν αποκλειστικά επικοινωνιακός. Η κυβέρνηση επιθυμεί να δείξει ότι ενδιαφέρεται για το ζήτημα και κάνει κινήσεις για την επίλυσή του, ενώ «οι καλλιτέχνες δείχνουν αδιαλλαξία και κατεβαίνουν σε κινητοποιήσεις χωρίς πραγματικό αντικείμενο, ίσως κομματικά υποκινούμενες από την αντιπολίτευση».

Όπως ήταν αναμενόμενο, το αποτέλεσμα της σύσκεψης δεν ήταν άλλο από το να επαναλάβει η κυβέρνηση όσα λέει όλο αυτό τον καιρό. Ότι το ΠΔ δεν αλλάζει τίποτα και ότι ενδιαφέρεται να λύσει το χρονίζον πρόβλημα της διαβάθμισης των πτυχίων των καλλιτεχνικών σχολών. Εξήγγειλε, μάλιστα τη δημιουργία άλλης μίας επιτροπής για την διερεύνηση του θέματος. Είναι πολύ δύσκολο να υπολογίσουμε πόσες τέτοιες επιτροπές έχουν δημιουργηθεί τις τελευταίες δεκαετίες, χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Η ερώτηση, βέβαια παραμένει. Αφού «το ΠΔ 85/2022 δεν αλλάζει τίποτα», γιατί δεν εξαιρεί τις καλλιτεχνικές ειδικότητες από αυτό; Γιατί επιμένει στη διαβάθμιση ΔΕ, εξισώνοντάς τους με αποφοίτους Λυκείου; Σε αυτή την ερώτηση δεν έχει δοθεί η παραμικρή απάντηση παρά τις επίμονες ερωτήσεις των καλλιτεχνών.

Πάντως οι καλλιτέχνες δεν αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις τους. Μετά την μεγάλη συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Πολιτισμού, που μετατράπηκε σε μαζική πορεία προς το Σύνταγμα και τις συναντήσεις με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης, από τους οποίους έλαβαν δηλώσεις στήριξης, συνεχίζουν με συγκέντρωση στο Υπουργείο Παιδείας αύριο Τρίτη 10/1/2023 στις 12.30 με προσυγκέντρωση στο Πεδίο του Άρεως στις 11.30 και μοτοπορεία.

Κατά τη διάρκεια των γιορτών διαβαζόταν σε πολλές παραστάσεις κείμενο για την υποβάθμιση των σπουδών των καλλιτεχνών, με το κοινό να χειροκροτεί. Πέρα από το καθαρά εργασιακό, υπάρχει και η ηθική διάσταση στο ζήτημα. Όπως φαίνεται, η κοινωνία υπολογίζει περισσότερο τους καλλιτέχνες από όσο τους υπολογίζει η κυβέρνηση. Κι αυτό σίγουρα της δημιουργεί μεγάλο πονοκέφαλο, ειδικά σε προεκλογική περίοδο.

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν αποκλειστικά τον/την συντάκτη/τριά τους και οι όποιες τοποθετήσεις και θέσεις τους δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 20/20 Magazine.
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ