Ο Πρωθυπουργός τάζει Ιδιωτικά Πανεπιστήμια για να παραμείνει στην εξουσία

Χωρίς να του ζητηθεί, χωρίς καν να υπονοηθεί, ο Πρωθυπουργός δήλωσε πως οι αλλαγές που θέλουν οι καλλιτέχνες, θα γίνουν μόνο αν καταργηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος! «Καλημέρα» του είπαν και αυτός απάντησε «Ντολμαδάκια και σε σας». Λογικά το Άρθρο 16 ευθύνεται και για την ακρίβεια, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ακύρωση του ρεκόρ του Μίλτου Τεντόγλου μέχρι να το σπάσει εκ νέου. 

Ο Πρωθυπουργός τάζει Ιδιωτικά Πανεπιστήμια για να παραμείνει στην εξουσία
ΠΡΟΒΟΛΗ

Παρότι οι εκπρόσωποι των Σωματείων ανέφεραν ρητά πως ΔΕΝ ζητούν συνταγματική αναθεώρηση του Άρθρου 16 του Συντάγματος που απαγορεύει την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην χώρα μας, όοοοχι καριολ@κια, αυτό θέλετε και αυτό θα κάνει ο μεγάλος ηγέτης, το Τσιτάχ, ο Μωυσής, μόλις αυτό καταστεί δυνατό. Στην χώρα που περιγράφεται από όσους την βλέπουν θετικά ως Χώρας της Φαιδράς Πορτοκαλέας, Μπανανία, Κολομβία της Ευρώπης ή Ιράν των Βαλκανίων, το να βγαίνει ο Πρωθυπουργός και να μιλάει ως μια alt right περσόνα που ξεπήδησε από το Death to 2020, είναι πια ένα καθημερινό φαινόμενο. Η απονομιμοποίηση ενός Πρωθυπουργού-Κατάσκοπου που αρνείται να προκηρύξει εκλογές και περιμένει πότε θα φανεί μια αληθινή δημοσκόπηση που δεν θα τον εμφανίσει στα Τάρταρα της πρόθεσης ψήφου, είναι κάτι περισσότερο από εμφανής. Εντός και εκτός κόμματος.

 Η λέξη «τρολ» δεν αρκεί να περιγράψει τον Έλληνα Πρωθυπουργό ο οποίος προσπαθεί να προσεγγίσει κάθε συμφέρον από τις ανώτερες τάξεις στην Ελλάδα πρόθυμο να τον στηρίξει, αγνοώντας πως οι περισσότεροι βλέπουν πως ζει με δανεικό χρόνο. Τέτοια απαξίωση για Πρωθυπουργό δεν έχει ξαναϋπάρξει, όπως δεν έχει ξαναϋπάρξει τέτοια χειραγώγηση των Μέσων Ενημέρωσης ώστε να παρουσιάζουν το άσπρο ως μαύρο. 

Την ώρα που αυτή η Κυβέρνηση έχει ισοτιμήσει τα πτυχία Πανεπιστημίου με αυτά των Κολλεγίων που «συνεργάζονται με Πανεπιστήμια του Εξωτερικού», ο Πρωθυπουργός δήλωσε με σαφήνεια πως θέλει να ιδρυθούν Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, την ώρα που η Ελλάδα δεν παρουσιάζει το παραμικρό έλλειμμα σε εξειδικευμένο προσωπικό. 

Η δήλωση κλειδί είναι η εξής: «Θα ακούσετε από εμάς πράγματα τα οποία μπορούν να γίνουν και πράγματα τα οποία δεν μπορούν να γίνουν, διότι νομίζω ότι όλοι σας αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν και συνταγματικοί περιορισμοί, ως προς τη δυνατότητα να παρέχεται ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση. Και όσο δεν αλλάζει το άρθρο 16, αυτό δεν είναι κάτι το οποίο θα είναι εφικτό. Θα χαρώ πάρα πολύ βέβαια, πρέπει να πω, όταν με το καλό προχωρήσει αυτή η μεταρρύθμιση -γιατί είναι στις προθέσεις μας στην επόμενη συνταγματική μεταρρύθμιση να αλλάξουμε το άρθρο 16-, όσοι διαμαρτυρήθηκαν μετ’ επιτάσεως και ζήτησαν την αναγνώριση της δυνατότητας της ιδιωτικής εκπαίδευσης να παρέχει πτυχία τα οποία θα είναι ουσιαστικά πανεπιστημιακά, να μάς στηρίξουν σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που θα κάνουμε τότε».

Οι καλλιτέχνες δεν ζήτησαν ισοτίμηση με πτυχίο πανεπιστημιακού επιπέδου, ζήτησαν διαβάθμιση όπως ίσχυε πριν το 2003 δηλαδή με πτυχίο των τότε τριετών ΤΕΙ. Από εκεί αρχίζει το όλο ζήτημα. Από την ψευδέστατη παρουσίαση των αιτημάτων των καλλιτεχνών. Ποιος είπε και πότε «Θέλουμε οι Ανώτερες Καλλιτεχνικές Σχολές να ισοτιμηθούν με πτυχίο Πανεπιστημιακού επιπέδου»; Κανείς, ποτέ! Αυτή η κίνηση εντάσσεται στην ίδια την σύνταξη του ΠΔ85/2022 με την οποία η Κυβέρνηση που ετοιμάζεται να πέσει με πάταγο ήθελε να πριμοδοτήσει τις κολλεγιακές κινήσεις για δυναμικό άνοιγμα στο Καλλιτεχνικό Πεδίο. Τα κολλέγια έχουν εδώ και 2 μήνες δώσει άπειρο χρήμα για διαφήμιση και γιατί να μην το κάνουν, όταν μια δραματική σου δίνει πτυχίο Λυκείου και ένα Κολλέγιο σου δίνει πτυχίο πανεπιστημίου! 

Ακόμα θυμόμαστε την δήλωση Κεραμέως όταν πουλούσε τις συνεργασίες Ελληνικών Πανεπιστημίων με Αμερικάνικα «Ο Πρόεδρος του Columbia ανακοίνωσε ότι ανοίγει στην Ελλάδα διεθνές κέντρο εκπαίδευσης, σαν παράρτημα. Προσέξτε. Εκεί, επειδή υπάρχει το άρθρο 16, το οποίο ελπίζουμε κάποια στιγμή να αλλάξεις και δεν μπορεί να απονείμει τίτλους είναι θέμα Συντάγματος, θεσπίζει όμως μία δομή εκπαίδευσης που θα έρχονται καθηγητές από το Columbia, θα κάνουν διαλέξεις, σεμινάρια και έργα μαζί με τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Η χώρα μας να γίνει φάρος εκπαίδευσης». Χωρίς βέβαια να γίνει η παραμικρή νύξη για την τεράστια υποβάθμιση της τριτοβάθμιας Παιδείας στην Ελλάδα.

Για την Νίκη Κεραμέως, που υποδύεται την Υπουργό Παιδείας στον θίασο Μητσοτάκη, για τον ξεσηκωμό των καλλιτεχνών φταίει η αντιπολίτευση και το Άρθρο 16. Είμαστε συνηθισμένοι να ακούμε αβάσιμες κατηγορίες από τις Κυβερνήσεις και δικαιολογίες. Αν παρακολουθείς την Ελληνική πολιτική σκηνή 25 χρόνια, έχεις ακούσει τα πάντα. Όμως τα τελευταία χρόνια, τα τελευταία 13, ειδικά εξαιτίας των μνημονίων και των ολιγαρχικών συμφερόντων ΜΜΕ, έχουν αποθρασυνθεί κυρίως οι πολιτικοί γιατί κανένας δημοσιογράφος δεν τολμά να τους εγκαλέσει στον αέρα, όταν λένε πράγματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Έτσι το ψέμα γίνεται άποψη, γνωμούλα και ελευθερία του λόγου, αντί για αυτό που είναι: ψέμα.

Για να μιλήσουμε σοβαρά, η κατάργηση του Άρθρου 16 όχι μόνο θα υποβαθμίσει όλα τα πτυχία που έχει ο απλός λαός από ΙΕΚ, Εργαστήρια, Ανώτερες Καλλιτεχνικές Σχολές και ΕΠΑΛ, αλλά θα οδηγήσει στην περαιτέρω υποβάθμιση του Ελληνικού Πανεπιστημίου, ώστε να καταστεί μονόδρομος το Ιδιωτικό Πανεπιστήμιο. Το έργο το έχουμε δει με το ΕΣΥ, την Πρόνοια, την Δημόσια Ψυχική Υγεία και την Δευτεροβάθμια Παιδεία, δεν μπορούμε να το δούμε και με τα Πανεπιστήμια. Μέχρι και την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΠ είδαμε στα χέρια του Μητσοτάκη. Όχι άλλο. 

*Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι ήδη με το ένα πόδι στην χώρα μέσω την Κολλεγίων. Η κατάργηση του Άρθρου 16 απλά θα φέρει την ύπαρξή τους ως μονόδρομο. Στηρίζουμε την Δημόσια Παιδεία, την Δημόσια Υγεία και την ποιότητα ζωής που μας αξίζει.

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν αποκλειστικά τον/την συντάκτη/τριά τους και οι όποιες τοποθετήσεις και θέσεις τους δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 20/20 Magazine.
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ