Έφεση στο «Μάτι»: Καλά, δεν ντρέπεστε καθόλου;

Σαν έφτασε το θέμα στα χιλιάρικα, ακούστηκαν καμπάνες. «Κάπου όπα με το μοιρολόι» σκέφτεται το ελληνικό δημόσιο, κι ύστερα λέει χωρίς να ντρέπεται: «Έφεση». Κατά της απόφασης που δικαίωνε συγγενείς θυμάτων. Χωρίς να ντρέπεται.

Έφεση στο «Μάτι»: Καλά, δεν ντρέπεστε καθόλου;
ΠΡΟΒΟΛΗ

Κωλοτούμπα.

Το πρώτο αθλητικό κατόρθωμα κάθε σωστού μπόμπιρα - το πρώτο ουσιαστικό πεπραγμένο κάθε ελληνικής κυβέρνησης. Κι ενώ η πολιτική κωλοτούμπα είναι a priori μια αντιδημοκρατική κοροϊδία προς το λαό που σε ψήφισε, στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει να την αντιμετωπίζουμε με την γκρίνια, την υπομονή και το χαμόγελο της νέας μάνας που βλέπει το μπόμπιρα να χοροπηδάει στο σαλόνι. Μέχρι να σπάσει το βάζο. Κι εδώ το βάζο έσπασε, η υπομονή τελείωσε, το χαμόγελο πάγωσε: ήρθε η ώρα να ωριμάσουμε. Απότομα.

Μια κυβέρνηση σε πανικό, ένας κρατικός μηχανισμός σε αφασία, ένα μάτσο τυχάρπαστοι που έπαιζαν την κολοκυθιά με την ευθύνη μιας τραγωδίας εν εξελίξει, και μια φωτιά που δεν είχε την υπομονή να τους περιμένει ν’ αποφασίσουν. Σούμα: στο Μάτι κάηκαν άνθρωποι!

Η κυβέρνηση άλλαξε. Οι τυχάρπαστοι «τιμωρήθηκαν», οι πανικόβλητοι απαξιώθηκαν, το τιμόνι της χώρας πέρασε στα χέρια μιας αντιπολίτευσης γεμάτης υποσχέσεις: να σταθεί πλάι στον πόνο, να σκουπίσει το δάκρυ, ν’ αναλάβει ευθύνες (αχ, καημένη Εύβοια…), να φροντίσει τα εγκαύματα και τις πληγές που άνοιξε στο κορμί των ανθρώπων η περασμένη ανικανότητα. Όλ’ αυτά βέβαια, μέχρι να πάει στο διά ταύτα η κουβέντα. Στα χιλιάρικα. Γιατί σαν έφτασε εκεί κι ακούστηκαν καμπάνες, «κάπου όπα με το μοιρολόι» σκέφτεται το ελληνικό δημόσιο, κι ύστερα λέει χωρίς να ντρέπεται: «Έφεση». Έφεση. Χωρίς να ντρέπεται.

Θα μου πεις, ντάξει, ίσως να είναι τυπικό το ζήτ… Να μη μου πεις! Να μη μου πεις, γιατί δεν υπάρχει τίποτα τυπικό σε μια ηλικιωμένη που κάηκε ζωντανή. Να μη μου πεις γιατί η ρουφιάνα η γυναίκα του Καίσαρα… Να μη μου πεις γιατί αν έχεις εκλεγεί με σημαία σου την υπαιτιότητα του κρατικού μηχανισμού, δεν γίνεται σήμερα να επιτρέπεις στο ελληνικό δημόσιο να ισχυρίζεται «αιφνίδια μεταβολή του καιρού», να μιλάει για «σπανιότητα της έντασης των ανέμων», να προφασίζεται «αντικειμενική αδυναμία πτήσης των εναέριων μέσων» κι «αντικειμενική αδυναμία κατάσβεσης του πύρινου μετώπου». Κουραφέξαλα! Όταν εργαλειοποιείς ανέμους, θερίζεις θύελλες. Κι η μόνη αντικειμενική αδυναμία που βλέπω εγώ σ’ όλο αυτό, είναι η αδυναμία ενός κράτους να ντραπεί.

Μα καλά, δεν ντρέπεστε καθόλου; Όχι μωρέ, σιγά…

Ας ντραπούμε εμείς λοιπόν. Ας ντραπούν ξανά οι πολίτες που, αν σήμερα τους ζητηθεί να δώσουν από ένα ευρώ για τη συγγνώμη σ’ όσους χάσανε ψυχές στο Μάτι, ορίστε, να (όχι τρακόσιες χιλιάδες που επιδικάστηκαν, μα) δέκα εκατομμύρια γι’ αποζημίωση, ούτ’ ένας δεν θα τ’ αρνηθεί. Ας ντραπούμε εμείς για τη δική σας ανικανότητα, για τις δικές σας κωλοτούμπες, για το δικό σας θράσος, αφού εσείς δεν ντρέπεστε για τίποτα. Κι ύστερα ας γράψουμε ξανά κουβέντες, λέξεις, αναλύσεις: γιατί δεν έχει εμπιστοσύνη ο Έλληνας στο κράτος, και στο σύστημα, και στην πολιτική; Ελάτε να μιλήσουμε για εκλογές, και γι’ αποχή, και για πολιτική αλλοτρίωση. Ελάτε, εσείς που όχι μόνο αρνείστε (εκ των πραγμάτων) τη συνέχεια του κράτους, αλλά και την ουσία των ίδιων σας των λόγων. Ελάτε εσείς που ό,τι κι αν κάνετε, δεν ντρέπεστε καθόλου.

Στο φινάλε, κι αν έσπασε το βάζο τι πειράζει; Όσο σας παίρνει σπάστε κι άλλα, όσο ο λαός αρνείται να σας φέρει απέναντι στα ψέματά σας, κωλοτούμπα αδέρφια, κι άγιος ο Θεός. Κι ετούτος ο λαός, αλίμονο, έτσι έχει μάθει: να δίνει απ’ το υστέρημά του στην ανάγκη, για να μπορείτε εσείς να κάνετε την έφεση και να ζητάτε ρέστα. Να ντρέπεται, και να ψηφίζει ελπίζοντας ή ν’ αδιαφορεί, κι ύστερα πάλι να ντροπή, κι άντε ξανά ελπίδα κι αδιαφορία, με μιαν επιμονή που ο Μάζοχ θα την έβρισκε πολύ του γούστου του…

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν αποκλειστικά τον/την συντάκτη/τριά τους και οι όποιες τοποθετήσεις και θέσεις τους δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 20/20 Magazine.
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ