Το διάγγελμα του Πρωθυπουργού και το «πόρισμα» είναι το δεύτερο έγκλημα

Με ένα χυδαίο Πρωθυπουργικό «πόρισμα», την ώρα που οι πολίτες όλης της χώρας κλαίνε σε ανύποπτες φάσεις της ημέρας με triggers που δεν ξέρουν από που έρχονται, η Κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει damage control σε ένα συμβάν που δεν πρέπει να ελεγχθεί. Αναλύουμε το διάγγελμα σημείο προς σημείο.

Το διάγγελμα του Πρωθυπουργού και το «πόρισμα» είναι το δεύτερο έγκλημα
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ο Πρωθυπουργός σε blue screen και με σπορ ντύσιμο για να δείξει πως βρίσκεται πάνω στο ζήτημα, βγήκε να «σταυρώσει» τον σταθμάρχη και να αποσείσει την αντικειμενική ευθύνη από την Κυβέρνησή του. Είναι δεδομένο πως γνώριζαν για τα προβλήματα εδώ και μήνες από τα εξώδικα των σωματείων που υπογράμμιζαν τα ζητήματα ασφαλείας (σ.σ. έχουμε ζητήσει αντίγραφο), καθώς επιδόθηκαν στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Το ίδιο και τουλάχιστον μια μηνυτήρια αναφορά. Τα μάτια του καρφωμένα στην κάμερα, διαβάζοντας το διάγγελμα και κάνοντας τις κλασσικές χωρίς κανέναν προφανή λόγο κινήσεις με τα χέρια. Κανένα συναίσθημα, ακόμα και όταν διάβαζε τις πιο σκληρές γραμμές του κειμένου. Τα εντός παρένθεσης είναι ο σχολιασμός μας:

«Μόλις επέστρεψα από τον τόπο μιας τραγωδίας που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη συλλογική μας μνήμη (σ.σ. δε νιώθει, απλά διαβάζει). Δεκάδες συμπολίτες μας, οι πιο πολλοί νέα παιδιά, έχασαν εκεί τη ζωή τους, σε ένα φρικτό σιδηροδρομικό δυστύχημα χωρίς προηγούμενο στην πατρίδα μας (σ.σ. τα είπε χωρίς να επιδείξει συναίσθημα).

Ευχαριστώ από καρδιάς τις γυναίκες και τους άνδρες του κρατικού μηχανισμού που κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή. Πυροσβέστες και διασώστες, στελέχη του ΕΚΑΒ, της Αστυνομίας, της Αυτοδιοίκησης, όπως και τους γιατρούς και υγειονομικούς (σ.σ. συμβασιούχοι οι υγειονομικοί σε εργασιακή και προσωπική ανασφάλεια) και τους ψυχολόγους στα νοσοκομεία μας. Έκαναν και κάνουν το καλύτερο δυνατό σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.

Συνάντησα συγγενείς των θυμάτων και των αγνοουμένων στο νοσοκομείο της Λάρισας. Μέσα στον ανείπωτο πόνο τους, με περίσσευμα αξιοπρέπειας, με ρώτησαν «γιατί». Και μου είπαν «ποτέ ξανά» (σ.σ. κατά πάσα πιθανότητα δεν συνέβη ποτέ). Τους οφείλουμε μία ειλικρινή απάντηση.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, αναλαμβάνοντας την αντικειμενική πολιτική ευθύνη, υπέβαλε αμέσως (σ.σ. μετά από 17 ώρες) την παραίτησή του (σ.σ. μέχρι και το τελευταίο λεπτό προσπάθησε να γαντζωθεί στην θέση του. Μάλλον παραιτήθηκε με άνωθεν εντολή). Το ίδιο και οι επικεφαλής του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ. Η στάση του τον τιμά, καθώς όλα δείχνουν πως το δράμα οφείλεται, δυστυχώς, κυρίως σε τραγικό ανθρώπινο λάθος (σ.σ. Το λεγόμενο «πόρισμα Μητσοτάκη». Η λειτουργία ενός οποιουδήποτε συστήματος δεν μπορεί να βασίζεται αποκλειστικά στον ανθρώπινο παράγοντα. Ο ανθρώπινος παράγοντας δεν επαρκεί όταν υπάρχει η τυχαιότητα ενός έκτακτου συμβάντος και ειδικά όταν τα μέτρα ασφαλείες βρίσκονται σε κούτες. Πόσω μάλλον όταν οι εργαζόμενοι έχουν υποβάλει εξώδικα ή μηνυτήριες αναφορές στους επίσημους παράγοντες όπως το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών).

Μεταβατικός Υπουργός, μέχρι τις εθνικές εκλογές, ορίζεται ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, από τον οποίο ήδη ζήτησα να προχωρήσει γρήγορα στη σύσταση ανεξάρτητης και υπερκομματικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων (σ.σ. Υπάρχουν κομματικές επιτροπές εμπειρογνωμόνων; Υπάρχουν «οι δικοί μας» και «οι άλλοι» εμπειρογνώμονες; Υπάρχουν οι ιδιώτες εμπειρογνώμονες που κυρίως αναλαμβάνουν δικαστικές υποθέσεις και οι εμπειρογνώμονες των εταιρειών και των δικτύων που έχουν εξειδικευμένη γνώση των μηχανησμών. Κάτι αντίστοιχο με τους εμπειρογνώμονες για τα αεροπορικά δυστυχήματα, κάποιοι εργάζονται για τις αεροπορικές ή τις κατασκευάστριες εταιρείες και άλλοι για τις κρατικές υπηρεσίες), που θα εξετάσει πλήρως τα αίτια του δυστυχήματος. Αλλά θα εξετάσει και τις διαχρονικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των σιδηροδρομικών έργων (σ.σ. Μέχρι πρόσφατα ο Κώστας Καραμανλής διαλαλούσε το πόσο ασφαλείς ήταν οι μετακινήσεις με τρένο, ακόμα και μέσα στην Βουλή.).

Ταυτόχρονα, η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δική της δουλειά (σ.σ. Με τον ίδιο τρόπο που έκρινε Παράνομες και Καταχρηστικές τις απεργίες των Σωματείων για τα μέτρα ασφαλείας. Ας το πει κάποιος: Δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη). Οι ευθύνες θα αποδοθούν. Ενώ η πολιτεία θα σταθεί δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων. Θα πενθήσουμε τα παιδιά μας, τα αδέρφια μας, τους φίλους μας (σ.σ. Των φτωχών που μετακινούνται με το τρένο, όχι τα δικά σας παιδιά, αδέρφια και φίλους). Θα μείνουμε ενωμένοι και σε αυτή την τραγωδία. Και, μετά, θα σκύψουμε το κεφάλι και θα σφίξουμε τα δόντια. Θα δουλέψουμε ώστε αυτό το «ποτέ ξανά» που (σ.σ. δεν) άκουσα στη Λάρισα να μην μείνει λόγος κενός.

Σας το υπόσχομαι» (σ.σ. Ουσιαστικά αυτό το τελευταίο αποτελεί προεκλογικό λόγο. «Ψηφίστε με και δεν θα ξανασυμβεί κάτι αντίστοιχο». Συγχωρέστε με).

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν αποκλειστικά τον/την συντάκτη/τριά τους και οι όποιες τοποθετήσεις και θέσεις τους δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 20/20 Magazine.
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ