Da Capo, Πάρνηθα ή Ικαρία; Έχεις ξεχάσει που ακριβώς θέλεις να φας

Προφανώς οι επικοινωνιολόγοι τους έχουν πει «ακόμα και στην μεγαλύτερη καταστροφή ή στη μεγαλύτερη τραγωδία, εσείς θα χαμογελάτε, θα βγάζετε φωτογραφίες για τα σόσιαλ μίντια σα να είστε σε διακοπές και θα αφήνετε τα κανάλια να κάνουν την “βρώμικη” δουλειά».
Δεν εξηγείται αλλιώς τέτοια αναισθησία.
Διακοπές ρεύματος είναι κ. Μητσοτάκη. Ρεύματος!

Da Capo, Πάρνηθα ή Ικαρία; Έχεις ξεχάσει που ακριβώς θέλεις να φας
ΠΡΟΒΟΛΗ

10 μέρες. Τόσες περίπου γνωρίζει η κυβέρνηση τον ερχομό της «Μήδειας» και ίσως αν είχαν αναθέσει τη σκηνοθεσία στον Λιγνάδη ή τον Μαρκουλάκη, να βλεπόταν κάπως το “έργο”.

Αντ’ αυτού:

  • 3 άνθρωποι νεκροί, ένας εκ των οποίων 73χρονος που έχασε τη ζωή του όταν σταμάτησε να λειτουργεί το μηχάνημα οξυγόνου το οποίο τον κρατούσε στη ζωή, λόγω της διακοπής ρεύματος.
  • 250.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα και θέρμανση, σε πολλές περιπτώσεις για πάνω από 48 ώρες, αποκλεισμένοι από το χιόνι. Όχι στην Φλώρινα ή το Νευροκόπι. Ακόμα και στην Αττική.
  • Η χώρα κομμένη στα δύο

Όχι, η κακοκαιρία δεν ήταν πρωτοφανής, όσο και αν προσπάθησαν τα κανάλια να μας πείσουν, με το στανιό, πως η χώρα δεν έχει ξαναδεί τέτοιο καιρό από την εξαφάνιση των δεινοσαύρων και μετά. Πρωτοφανής είναι ο εθισμός τους με την εικόνα σε βάρος της ουσίας.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού επέβλεψε τη λειτουργεία των εκχιονιστικών στην περιοχή κατοικίας του, ήπιε μετά το εσπρεσσάκι του, σε εμβληματική καφετέρια του Κολωνακίου με “φιλικούς” δημοσιογράφους, λέγοντας στους έγκλειστους από την καραντίνα συμπολίτες του, να «αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις».
(Πόσο ταιριαστό όμως. Η καφετέρια στην οποία “άραξε” με τους φίλους του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι η ίδια στην οποία ο ΔΕΔΔΗΕ το 2018 είχε βεβαιώσει παρέμβαση στον μετρητή ρεύματος, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 5 ετών και με την αξία της μη καταγραφείσας ενέργειας να είχε εκτιμηθεί ότι ξεπερνούσε τις 40.000 ευρώ)

Χαρακτηριστική της αναισθησίας και της απουσίας ενσυναίσθησης της κατάστασης, όχι μόνο του πρωθυπουργού και του επιτελικού περιβάλλοντός του, είναι η φωτογραφία και οι αναρτήσεις της δημοσιογράφου Χριστίνας Κοραή.

Μετά τις αντδράσεις στα social media, η κυρία Κοραή, όχι μόνο δεν έδειξε μία κάποια μεταμέλεια, αλλά έγινε ακόμα πιο εριστική.

Την ίδια ώρα ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης έβγαζε τουριστική φωτογραφία στο Σύνταγμα, ο Άδωνις Γεωργιάδης και η Ευγενία Μανωλίδου ενημέρωναν τους θαυμαστές τους ότι χιονίζει με σέλφι-καρτποστάλ και ο Κώστας Μπακογιάννης έπαιζε τον Δήμαρχο.
Η πόλη είχε κατεβάσει ρολά, για 10 πόντους χιόνι.

Επίσης την ίδια ώρα, ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς δηλώνει πως «είχαν ενημερωθεί εγκαίρως οι δημοσιογράφοι για να ενημερώσουν το κοινό», όμως, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Θ. Χρονόπουλος απαντά πως δεν γνωρίζει γιατί δεν λειτούργησε το 112, επιρρίπτοντας ξεκάθαρα και χωρίς παρερμηνείες, ευθύνες στην Πολιτική Προστασία, που έχει τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα.
Ο Νίκος Χαρδαλιάς μετά από σύσκεψη, έκανε πάλι "ακορντεόν" τη χρήση του 112, και είπε ότι «είναι εργαλείο που χρησιμοποιείται όταν κινδυνεύει ανθρώπινη ζωή και μόνο», αναφέροντας ξανά -την προσβλητική- εικασία, πως οι πολίτες είχαν ενημερωθεί για κάθε απόφαση έγκαιρα, από τα ΜΜΕ.
Προφανώς πριν κοπεί το ρεύμα.

Την προηγούμενη ημέρα, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε δώσει με προσωπική του απόφαση, όπως δήλωσε ο ίδιος, τη διαταγή να κλείσει… προληπτικά η εθνική οδός «για να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές».
Mε αυτή την πολύ απλή κίνηση, ο υπουργός Προστασίας των ιδιωτών διαχειριστών Οδικών Αξόνων, γλίτωσε την εταιρεία από πρόστιμο που μπορεί να φτάσει και το ένα εκατομμύριο ευρώ.
Γιατί; Μα γιατί ο ο νόμος 4663/20, προβλέπει την επιβολή προστίμου στην εταιρεία διαχείρισης της Εθνικής Οδού, σε περίπτωση που η κυκλοφορία διακοπεί λόγω δυσμενών καιρικών φαινομένων για πάνω από μία ώρα. Όπως προβλέπει ο νόμος, το πρόστιμο επιβάλλεται «με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών ή του κατ’ εξουσιοδότηση αυτού αρμοδίου οργάνου διοικητικό πρόστιμο από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ έως ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ ανάλογα με τη βαρύτητα του περιστατικού».

Με λίγα λόγια η εταιρεία που διαχειρίζεται τα διόδια της Εθνικής (στη συγκεκριμένη περίπτωση, θυγατρική της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΕ, στην οποία είναι αντιπρόεδρος ο πεθερός του υπ. Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, Μιχαήλ Γουρζής και της είχε παραχωρηθεί η διαχείριση της Εθνικής Οδού επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) έχει την υποχρέωση με δικά της μηχανήματα να κρατάει το δρόμο ανοιχτο. Η απόφαση Χρυσοχοΐδη για ανοιγο-κλείσιμο της εθνικής, γλίτώνει την εταιρεία από τσουχτερά πρόστιμα.

Που είναι το κράτος;

Για άλλη μια φορά, εν μέσω πανδημίας, πυκνώνουν οι φωνές για κρατικές παρεμβάσεις.
Ακόμα και από νεοφιλελεύθερους "ταλιμπάν", όπως ο Στέφανος Μάνος, από την μαρτυρική Εκάλη. 

 

Όπως και στην περίπτωση της δημόσιας Υγείας, της δημόσιας Παιδείας, έτσι και σε δημόσια αγαθά όπως το ρεύμα ή στην κρατική διαχείριση κρίσεων και αντιμετώπισης φυσικών φαινομένων, ο στόχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν είναι η βελτίωση των υπηρεσιών.

Σκοπός τους είναι η υπονόμευση κάθε κρατικής παρέμβασης. Η δημιουργία γκρίνιας και αγανάκτησης των πολιτών για τους δημόσιους οργανισμούς, τους οποίους και αποδυναμώνουν ενσυνείδητα και μεθοδικά.
Εκεί δεν τους νοιάζει το πολιτικό κόστος, πρέπει να τους το πιστώσουμε αυτό.
Ξέρουν ότι θα είναι πρόσκαιρο. Ελέγχουν σχεδόν τα πάντα έτσι και αλλιώς. Κυρίως την ενημέρωση.

Τα "φιλέτα" όπως ο ΑΔΜΗΕΕ είναι προς πώληση, ενώ ο -διαχρονικα αποτυχημένος, αλλά μιντιακά προβεβλημένος- υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, κατάφερε (σύμφωνα με επίσημα στοιχεία των οικονομικών εκθέσεων της ΔΕΗ) να αυξήσει κατά 300% τις αμοιβές των μελών του Δ.Σ. της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, επιστρέφοντας τις αμοιβές των -όλο και περισσότερων διορισμένων- golden boys της επιχείρησης, σε προ μνημονίων προκλητικά επίπεδα.

Όλα τα παραπάνω, δεν έχουν καμία σημασία όμως γιατί μόλις με ενημέρωσαν από το κοντρόλ, πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης. δήλωσε πριν από λίγο πως «το 2017, επί ΣΥΡΙΖΑ, χιλιάδες έμειναν εγκλωβισμένοι στην Εθνική Οδό για 8 ώρες».

Εντάξει, άκυρο.

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν αποκλειστικά τον/την συντάκτη/τριά τους και οι όποιες τοποθετήσεις και θέσεις τους δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 20/20 Magazine.
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ