Ψήφισέ με για να πιάσει τόπο ο θάνατός σου

Εύκολα η κυβέρνηση επικαλείται τα «λάθη» των προηγούμενων και τις «παθογένειες που έρχονται από το παρελθόν», ξεχνώντας να επικαλεστεί ένα πράγμα: το γεγονός ότι η κοινωνία δεν πρόκειται να ησυχάσει αν δεν τιμωρηθεί το έγκλημα των Τεμπών.

 

Ψήφισέ με για να πιάσει τόπο ο θάνατός σου
ΠΡΟΒΟΛΗ

Η προχθεσινή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μαρούσι και η «θερμή» υποδοχή του από τους κατοίκους του δήμου στην προεκλογική του βόλτα, μας έφερε όλους αντιμέτωπους με το αποκρουστικό θέαμα της ηθικής εκφύλισης του πολιτικού λόγου από έναν πρωθυπουργό. Αφού κανένα επικοινωνιακό απορρυπαντικό δεν κατάφερε να εξαφανίσει τους λεκέδες της ντροπής από τα κοστούμια των άριστων, λίγο πριν σταλούν για βιολογικό καθαρισμό, ανάμεσα σε φρούδες ελπίδες κι υποσχέσεις, εκστομίστηκαν και τα απεχθή λόγια περί θυσίας των 57 νεκρών στα Τέμπη. Κι αφού συντάχθηκε με τις εξευτελιστικές αυτές απόψεις, προσπάθησε με ανάρτηση στα social media να τις πάρει πίσω, για δεύτερη φορά, στήνοντας ένα τρομαχτικό σκηνικό αυτοταπείνωσης που δεν χρειάζεται αποκρυπτογράφηση. 

Με τον δρόμο προς τις κάλπες να έχει ήδη σκαφτεί, για το επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας προεκλογική περίοδος θεωρείται το διάστημα κατά το οποίο η εργαλειοποίηση και το ψέμα πάνε σύννεφο και οι επί πτωμάτων πολιτικές ψεκάζουν και δηλητηριάζουν τα μυαλά. Σε μέρες πληγών και μαύρων κορακιών, ο πρωθυπουργός της χώρας, ως άλλος εκπρόσωπος εξωραϊστικού συλλόγου, απευθύνεται στο λαό του ωσάν να αποκτά την κυριαρχία του μόνο όταν βρεθεί μπροστά στην κάλπη, ενώ ταυτόχρονα όλες οι μέχρι τώρα επιλογές του έχουν κατασκευάσει μια Ελλάδα «που μας πληγώνει και δεν μας εκφράζει». Μας παρουσιάζει ως Ιστορία τις διαβρώσεις τις οποίες έχει κι ο ίδιος σκάψει με το νύχι, πεπεισμένος σχεδόν πως θα καταφέρει να χτίσει και πάλι μια σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Εις επίρρωση του τελευταίου, λίγη ψευδοαύξηση κατώτατου μισθού για επιδόρπιο.

Προεκλογική περίοδος θεωρείται, επίσης, το διάστημα κατά το οποίο δεν μένουν όρθιες ούτε οι βασικές αρχές του ανθρώπινου γένους. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, ο ηθικός κανόνας που είναι πάνω από νόμους, συμφέροντα, εκλογές, κόμματα, πολιτικές: ο σεβασμός των νεκρών. Εύκολα η κυβέρνηση επικαλείται τα «λάθη» των προηγούμενων και τις «παθογένειες που έρχονται από το παρελθόν», ξεχνώντας να επικαλεστεί ένα πράγμα: το γεγονός ότι η κοινωνία δεν πρόκειται να ησυχάσει αν δεν τιμωρηθεί το έγκλημα των Τεμπών. Όσο κι αν σκυλεύει το θάνατο αθώων ανθρώπων, χρησιμοποιώντας τον ως δεξιόστροφο μοχλό πίεσης υπέρ της, τόσο θα ξεσκεπάζεται η αθλιότητά της. Το επικοινωνιακό αφήγημα της ανθρώπινης θυσίας αηδιάζει και τον τελευταίο πολίτη. Ακόμα και με όρους αστικής δημοκρατίας να το δει κανείς, αποτελεί μια βάναυση εξίσωση. Γιατί στη βαναυσότερη μορφή της, η εξουσία ασκείται πάνω στους νεκρούς. 

Αυτό που έχει σημασία αυτή την προεκλογική περίοδο είναι να ακουστεί η πραγματική φωνή του οργισμένου λαού, που στραγγαλίζεται από σφιχτές μπλε θηλιές. Είναι φανερό πως οι ζωές μας δεν έχουν αξία γι’ αυτούς. Τις έχουν παίξει στα ζάρια ανερυθρίαστα μιλώντας περί θυσίας. Τις χαλαλίζουν για να βελτιωθούν δια της ψήφου μας τα κακώς κείμενα. Σημαία τους το σλόγκαν «ψήφισέ με, για να πιάσει τόπο ο θάνατός σου». Στέκομαι σε μια σοφή φράση του ίδιου του Μητσοτάκη: «να σαρωθεί επιτέλους ό,τι κρατάει την Ελλάδα πίσω, να αλλάξουμε πιο γρήγορα, πιο πολλά ώστε να έχουμε μια χώρα που μας αξίζει». Ευτυχώς για εμάς, το τελευταίο περιλαμβάνει και τον ίδιο. Η κυβέρνηση πρέπει να πέσει εδώ και τώρα. Να έρθει ένα κύμα ορμητικό, αλληλέγγυο και κοινωνικό, και να τη σαρώσει. Επιτέλους. Αυτή τη φορά η κοινωνία ζητάει τις εκλογές με τον ίδιο στόχο: για να αποτραπεί η ύπουλα καλλιεργημένη, βραχώδης εγκαθίδρυση του σκοταδιού.

Η πολιτική εξέλιξη θα είναι αυτή που θα επιδιώξουν και θα επιλέξουν οι Έλληνες ψηφοφόροι και θα δράσει ως κοινή έξοδος, ως κοινή ιδεολογική τοποθέτηση απέναντι στη βία.

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν αποκλειστικά τον/την συντάκτη/τριά τους και οι όποιες τοποθετήσεις και θέσεις τους δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 20/20 Magazine.
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ