H Κυβέρνηση, ο Τζανερίκος και οι ψήφοι των δεν-είμαστε-νεοναζί 2.0

Για άλλη μια φορά η Κυβέρνηση απέδειξε με το πιο τρανταχτό επιχείρημα πως δεν έχει κανένα σεβασμό στο Κράτος Δικαίου και πως όλα είναι προς διαπραγμάτευση. Ο παραιτηθείς αντιπρόεδρος του Άρειου Πάγου προχώρησε σε μια σοβαρότατη καταγγελία.

H Κυβέρνηση, ο Τζανερίκος και οι ψήφοι των δεν-είμαστε-νεοναζί 2.0
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης στις 31 Μαρτίου και άγνωστος ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας στις 8 Απριλίου συνάντησαν τον Πρόεδρο του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου με σκοπό την «συνεργασία του» στην μη αδειοδότηση της διάδοχης κατάστασης της ΧΑ με αντάλλαγμα θέση προέδρου Ανεξάρτητης Αρχής, σύμφωνα με τον παραιτηθέντα Αντιπρόεδρο του Άρειου Πάγου Χρήστο Τζανερίκο.

Ο ίδιος, παρότι δηλώνει πως η πρώτη τροπολογία ήταν επαρκής να μπλοκάρει το μόρφωμα Κασιδιάρη παραιτήθηκε, καταγγέλλοντας προσπάθεια επηρεασμού του από την Κυβέρνηση. Το πρώτο ζήτημα είναι πως η καταγγελία του δικαστικού, αφορά όπως είπαμε ανώτατο κυβερνητικό παράγοντα (το ανώτατος μεταφράζεται πως συνάντησε τους Αντιπροέδρους ή τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης), ο οποίος ζήτησε την βοήθειά του να αποκλειστεί το μόρφωμα Κασιδιάρη από τις εκλογές, όπου ο Αντιπρόεδρος του Άρειου Πάγου θα προέδρευε του αρμόδιου Τμήματος Α1 που έχει ως αντικείμενο τον έλεγχο των φακέλων των κομμάτων. Σε αντάλλαγμα -όπως καταγγέλει ο Χρήστος Τζανερίκος- του έταξαν θέση προέδρου Αρχής μόλις αποχωρούσε από το δικαστικό σώμα (σ.σ. στην ΑΔΑΕ δεν χρειάζονται κάποιον του χεριού τους;). Με λίγα λόγια, η διάκριση των εξουσιών πήγε περίπατο, κάτι που φυσικά δεν συμβαίνει για πρώτη φορά με αυτή την Κυβέρνηση που μέχρι και η Ευρωπαϊκή Ένωση με το Ευρωκοινοβούλιο την κυνηγούν για παραβιάσεις του Κράτους Δικαίου.

Το θέμα δεν είναι να πούμε «Ωωωω κακόμοιρα νεοναζάκια, σας αδίκησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης». Ίσα-ίσα από την πρώτη συνάντηση με τον Γ. Γεραπετρίτη ο δικαστικός γνωμοδότησε πως το νομοθέτημα με την πρώτη τροπολογία επαρκούσε. Βέβαια, η Κυβέρνηση έκανε τροπολογία στην τροπολογία, κατηγορώντας όλους τους άλλους (και περισσότερο την Αξιωματική Αντιπολίτευση) πλην ΠΑΣΟΚ πως «προχωρούν αγκαζέ» με την διάδοχη κατάσταση μιας εγκληματικής οργάνωσης νεοναζιστών. Βέβαια, η Νέα Δημοκρατία, μετακινούμενη όλο και πιο δεξιά, είναι αυτή που πριμοδοτεί την άκρα δεξιά και τώρα μάλιστα έγινε και Μέγας Χορηγός του Κασιδιάρη, τον οποίο και ηρωοποιεί ως «διωκόμενο από την Δημοκρατία τους». Ως γνήσιοι λοιπόν υποκριτές κατηγορούν τρίτους την ώρα που πήγαν να «στήσουν» μια έτοιμη δουλειά! Δεν ένιωθαν πως υπάρχει αρκετή ασφάλεια, ακόμα και αν το νομοθέτημα ήταν αρκετό. Γιατί; Γιατί να ρισκάρουν την θεσμική ντροπή που εκτυλίσσεται μπροστά μας; 

Το λάθος νομοθέτημα

Εξαρχής μερίδα του νομικού κόσμου είχε προειδοποιήσει πως αυτό το νομοθέτημα αποκλεισμού των Ελλήνων ΓΤΠ θα κατέπιπτε μετά τις εκλογές. Είχαν μάλιστα προτείνει η απαγόρευση να συνδέεται με νεοναζιστική εγκληματική οργάνωση. Η Νέα Δημοκρατία προτίμησε να περάσει ένα θολό νομοθέτημα, που να μπορεί να χρησιμοποιήσει στο μέλλον και εναντίον άλλων. Όχι όμως για να πάρει τις «ορφανές» ψήφους των νεοναζί. Οι ψηφοφόροι του Κασιδιάρη, ενσυνείδητα νεοναζί οι περισσότεροι, δεν θα ψηφίσουν αυτόν που τους απαγόρευσε την κάθοδο στις εκλογές. Νεοναζί είναι, παρ' όλα αυτά μπορούν να κατανοήσουν ποιος τους έκλεισε την πόρτα της Βουλής (καλώς, αλλά με τον λάθος τρόπο), οπότε η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να περιμένει ψήφους από αυτούς που νιώθουν αδικημένοι. Το πιο πιθανό είναι οι ψήφοι αυτοί να καταλήξουν σε άλλα νεοφασιστικά ή ακροδεξιά μορφώματα. Αν δεν το έκανε για τις ψήφους των μαυρόψυχων, τότε γιατί το έκανε;

Το πρώτο ορατό κέρδος είναι πως μια επτακομματική Βουλή θα ανέβαζε τον πήχη για αυτοδυναμία (ή ολιγομελή συνεργασία) πολύ ψηλά. Σε μια Βουλή με ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΕΛ.ΛΥΣΗ, ΜέΡΑ 25 και Νεοναζί 2.0 η Νέα Δημοκρατία, με δεδομένη την βέβαιη είσοδο του ΜέΡΑ25 στην Βουλή μετά και την συνεργασία με την ΛΑΕ, δεν είχε καμία ελπίδα αυτοδυναμίας αλλά δεν της φτάνει ούτε το δεξί της χέρι το ΠΑΣΟΚ. Θέλει ποσοστό άνω του 30%, με ισχυρό ΠΑΣΟΚ και Βελόπουλο. Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται.

Σκεφτείτε όμως το ενδεχόμενο πως μετά την απαγόρευση του κόμματός τους σίγουρα οι Έλληνες Νεοναζί θα προσφύγουν σε εκλογοδικείο και όπου μπορούν, ώστε να κριθεί η μη συμμετοχή τους αντισυνταγματική. Με λίγα λόγια ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ να βγει πρώτο κόμμα, ακόμα και να υπάρξει προοδευτική συνεργασία κομμάτων της αριστεράς (κάτι περισσότερο από δύσκολο) η ΝΔ έχει τον άσο στο μανίκι πως μπορεί να επαναληφθούν οι εκλογές με την συμμετοχή των νεοναζί. Έριξε δηλαδή μια βόμβα στο πολιτικό σκηνικό με ένα αμφιβόλου εγκυρότητας και λογικής νομοθέτημα που είναι έρμαιο σε πιθανή προσφυγή των νεοναζί. Θέτουν σε κίνδυνο την πρώτη εκλογική αναμέτρηση.

Με λίγα λόγια σήκωσαν ένα χαρτί που μπορεί να το παίξουν με δύο τρόπους: Ενισχύοντας την πιθανότητα αυτοδυναμίας τους -ή για να είμαστε ρεαλιστές συνεργασίας τους μόνο με το ΠΑΣΟΚ αν είναι τυχεροί- και ταυτόχρονα έχουν και το χαρτί του εκλογοδικείου των Ελλήνων νεοναζί σε περίπτωση πρωτιάς του ΣΥΡΙΖΑ. Ως μπόνους το πιο πιθανό είναι οι ψήφοι των νεοναζί να καταλήξουν στα χέρια του Κ. Βελόπουλου ή άλλων ακροδεξιών που ευχαρίστως θα συνεργάζονταν με την μαμά-παράταξη.

Για καθαρά ιστορικούς λόγους, σας παραθέτουμε αυτούσιες τις δηλώσεις του παραιτηθέντα Προέδρου του Τμήματος Α1 του Αρείου Πάγου Χρήστου Τζανερίκου στο ieidiseis και την Μαίρη Μπενέα.

«H συνάντηση με τον Υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη έγινε την Παρασκευή 31 Μαρτίου, στις 9.30 το πρωί, στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου. Είχε την πρωτοβουλία να με καλέσει, για να συζητήσουμε, όπως είπε, διαδικαστικά θέματα. Μου είχε ζητήσει να έρθει στο γραφείο μου στον Άρειο Πάγο και το αρνήθηκα, λέγοντας του ότι, δεν μπορώ να δέχομαι υπουργούς στον Άρειο Πάγο, γιατί δεν είναι πρέπον ένας Υπουργός να επισκέπτεται τα γραφεία Δικαστών στον Άρειο Πάγο. Δεν γνώριζα, ούτε μου είπε ποιο θα είναι το αντικείμενο της συζήτησης. Έτσι μου πρότεινε να πάω στο γραφείο του και δέχτηκα, για να δω μήπως είναι θεσμικό θέμα που αφορά τη Δικαιοσύνη και εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Υπουργού Επικρατείας. Πήγα λοιπόν και εκεί με ρώτησε, εάν έχω να προτείνω κάτι, για να ενισχυθεί το νομικό πλαίσιο, για το κόμμα Κασιδιάρη και του απάντησα ότι, δεν έχω να προτείνω κάτι, γιατί είναι επαρκές το νομικό πλαίσιο και δεν χρειάζεται κάτι άλλο και δεν έχω να προτείνω κάτι. Λίγες μέρες αργότερα, στις 6 Απριλίου, κατατέθηκε στη Βουλή από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Βορίδη, η τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη. Τι μεσολάβησε από τη συνάντηση μας με τον κ. Γεραπατρίτη μέχρι τις 6 Απριλίου, που κατατέθηκε η τροπολογία Βορίδη στη Βουλή;»

Και συνεχίζει ο κ. Τζανερίκος:

«Αφού λοιπόν με κάλεσε ο κ. Γεραπετρίτης, για να συζητήσουμε διαδικαστικά θέματα, όπως λέει και με ρώτησε εάν έχω να προτείνω κάτι, για το νομικό πλαίσιο, για το κόμμα Κασιδιάρη, πως και δεν μου ανέφερε τίποτα, για την τροπολογία, που κατατέθηκε στη Βουλή, στις 6 Απριλίου; Δεν θα έπρεπε να έχει ζητήσει τη γνώμη μου, αφού τον ενδιέφερε η γνώμη μου; Θα μπορούσε να μου έχει πει «αυτό θα κάνουμε». Γιατί λοιπόν δεν ενημερώθηκα, αφού μου δόθηκε η πρωτοβουλία να πω τις απόψεις μου; Και γιατί δεν με ενημέρωσαν μετά και γιατί, αφού το αποφάσισαν δεν με ενημέρωσαν, αφού ήθελαν τη γνώμη μου;

EΡΩΤΗΣΗ: H «επαφή» με τον Ανώτατο κυβερνητικό παράγοντα πότε έγινε;

Tζανερίκος: Το περασμένο Σάββατο, στις 8 Απριλίου. Εγώ δεν είχα καμία πρωτοβουλία, ούτε για τη συνάντηση με τον κ. Γεραπετρίτη, ούτε για τη δεύτερη "επαφή" με τον Ανώτατο Κυβερνητικό παράγοντα. Δεν είχα λόγο. Ας πουν λοιπόν αυτοί, γιατί συναντηθήκαμε? Γιατί είχαν αυτές τις πρωτοβουλίες; Για να κουβεντιάσουμε για τον καιρό, ή για τα γενικότερα θέματα της Δικαιοσύνης, που σοβούν εδώ και 50 χρόνια; Ας μας πουν εκείνοι που είχαν τις πρωτοβουλίες... Εκτός και εάν τις αρνούνται...

EΡΩΤΗΣΗ: Tι έγινε στην επαφή σας αυτή;

Tζανερίκος: Μου προτάθηκε να βοηθήσω, να αποκλειστεί το κόμμα Κασιδιάρη. Και σε περίπτωση που βοηθήσω, μου δόθηκε η υπόσχεση ότι, θα μπορούσα ενδεχομένως να αξιοποιηθώ σε διάφορες Αρχές, άμα τη αφυπηρέτηση μου, δηλαδή να ηγηθώ σε Αρχές.

Και συμπλήρωσε o ο Ανώτατος Δικαστής:

«Εάν επιμείνουν ότι, όσα είπα είναι ανακριβή, τότε θα αναγκαστώ να αποκαλύψω εγώ από ποιόν Ανώτατο Κυβερνητικό παράγοντα και γιατί οχλήθηκα το Σάββατο στις 8 Απριλίου, μια μέρα πριν κάνω τη δήλωση μου, για την πρωτοφανή προσπάθεια επηρεασμού μου. Εάν δεν βγει ο ίδιος να πει τι έγινε στην "επαφή" μας, θα αναγκαστώ να τους τα θυμίσω πω εγώ με λεπτομέρειες, ποιος και γιατί μου ζήτησε να βοηθήσω, για να αποκλειστεί το κόμμα Κασιαδιάρη στις εκλογές και σε περίπτωση, που βοηθήσω, τι μου υποσχέθηκε..!»

Και κατέληξε ο κ. Τζανερίκος: «Γιατί πρέπει να προστατεύσω τον εαυτό μου και το κύρος της Δικαιοσύνης. Εκείνοι γνωρίζουν καλύτερα από μένα. Γιατί εγώ δεν τα ξέρω όλα, ούτε μου τα είπανε».

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν αποκλειστικά τον/την συντάκτη/τριά τους και οι όποιες τοποθετήσεις και θέσεις τους δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 20/20 Magazine.
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ