Και εσάς τι σας νοιάζει πώς ξυπνάει ο 85χρονος Τζακ Νίκολσον;

Ο  Κωνσταντίνος Βρεττός αποτυπώνει κάποιες σκόρπιες σκέψεις για τον κόσμο που «προβληματίστηκε» με την εικόνα του γνωστού ηθοποιού, ένα πρωί στο μπαλκόνι του.

Και εσάς τι σας νοιάζει πώς ξυπνάει ο 85χρονος Τζακ Νίκολσον;
ΠΡΟΒΟΛΗ

Δημοσιεύει, λοιπόν, πριν λίγες μέρες ένα αχαρακτήριστο κίτρινο αμερικάνικο μέσο μια εικόνα με τον Τζακ Νίκολσον αγουροξυπνημένο στο σπίτι του, συνοδευόμενο από ένα... ιατρικό πόρισμα (το οποίο κανείς δεν ζήτησε) σύμφωνα με το οποίο η πνευματική υγεία του γνωστού ηθοποιού παρουσιάζεται κλονισμένη.

Τα πολυμήχανα αρπακτικά των ελληνικών μέσων χωρίς χρονοτριβή «τσιμπάνε» αμέσως την είδηση και μεταμορφώνονται με τη σειρά τους σε ρόλο ψυχολόγου. «Σε άθλια κατάσταση», «αγνώριστος», «ανησυχούν οι φίλοι του», κι άλλες τέτοιες «ομορφιές» στολίζουν τους τίτλους των ψυχοπονιάρικων site.

Ας ξεκινήσουμε με τα αυτονόητα.

Η δημοσίευση μιας εικόνας ενός αναγνωρίσιμου (και μη) προσώπου σε μια δική του στιγμή, δεν λέγεται ούτε κοινωνικός προβληματισμός, ούτε ενδιαφέρον, ούτε τίποτα. Λέγεται κουτσομπολιό. Το πιο αισχρό μάλιστα είναι ότι τα sites  «πουλάνε» την φωτογραφία του Τζακ Νίκολσον για τα κλικς, τα οποία αργότερα θα φέρουν καλύτερα analytics και χορηγούς. Εύκολα μπορούμε να φανταστούμε και τις συζητήσεις στο γραφείο, ανάμεσα σε αρχισυντάκτη και ροή ειδήσεων για τον πιο ευφάνταστο τίτλο.

Συντάκτης: «Να το πάμε “προβληματίζει η εικόνα του Τζακ Νίκολσον στο μπαλκόνι του;”».

Αρχισυντάκτης: «Έτσι θα φέρεις κλικς; Πούλησέ το λίγο μωρέ».

Συντάκτης: «Σε άθλια κατάσταση…».

Αρχισυντάκτης: «Ά γεια σου».

Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις από την παραπάνω συνομιλία, μόνο συμπωματική δεν την λες.

Να περάσουμε και στην εικόνα του Τζακ Νίκολσον. Προσωπικά δεν βρίσκω καμιά διαφορά από οποιοδήποτε άτομο ξυπνάει ένα πρωί στο σπίτι του. Η ζωή δεν είναι σινεμά, παρότι πολλές φορές ο συγκεκριμένος ηθοποιός ανέδειξε τις πιο αληθινές πλευρές της ανθρώπινης ύπαρξης μέσα από συγκλονιστικές ερμηνείες του.

Όταν κλείνουν τα φώτα και πέσουν οι κάμερες όμως, καθένας και καθεμιά έχει δικαίωμα να διαχειρίζεται όπως θέλει τις σκέψεις του, τις ανησυχίες του, την ελπίδα και τη ματαιότητα. Να κοιτάξει το ταβάνι, να λιώσει στον καναπέ, να βγει για τσιγάρο στο μπαλκόνι, να χαθεί στο υπερπέραν. Κι όλα αυτά, χωρίς να πρέπει να πάρει την άδεια κανενός.

Στη συχνά αδιάκριτη ερώτηση του «γιατί -είσαι- έτσι;» η απάντηση υπάρχει ήδη μέσα στην πρόταση. Το να γίνεται λοιπόν η εικασία ενός κουτσομπόλη αντικείμενο συζήτησης, μπορεί πολύ εύκολα να κλονίσει την ψυχική μας υγεία. Ούτε εύκολα συμπεράσματα, ούτε κουνημένα δάχτυλα. Χώρος και χρόνος.

Φήμες λένε, ότι μπορεί να έχει άνια ο Τζακ Νίκολσον. Κάποιοι «φίλοι» του δηλώνουν ανήσυχοι στα Μέσα. Υπάρχει κάτι πιο ανήσυχο όμως από ένα κόσμο που έχει μάθει να σχολιάζει τα κενά βλέμματα ανθρώπων, αλλά ταυτόχρονα να μη κοιτάει ποτέ τον εαυτό του στον καθρέφτη;

 

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν αποκλειστικά τον/την συντάκτη/τριά τους και οι όποιες τοποθετήσεις και θέσεις τους δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 20/20 Magazine.
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ