Από πότε αυτή η Κυβέρνηση αγάπησε «τον κόσμο της εργασίας»;

Χθες και σήμερα γίναμε μάρτυρες μιας ανήθικης προεκλογικής επίθεσης φιλίας προς τους εργαζόμενους από την Κυβέρνηση. Την Κυβέρνηση που προέβη στην κατάργηση του 8ωρου και στην απαγόρευση των απεργιών. Ανάμεσά τους και τις απεργίες των εργαζομένων του ΟΣΕ για ζητήματα ασφαλείας πριν το δυστύχημα των Τεμπών.

Από πότε αυτή η Κυβέρνηση αγάπησε «τον κόσμο της εργασίας»;
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ο Πρωθυπουργός χθες από την Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς και σήμερα στο Open και την εκπομπή ώρα Ελλάδος είπε και επανέλαβε για τα καλά που έχει κάνει η Κυβέρνηση στον «κόσμο της εργασίας». Ένα μυστικό παράλληλο σύμπαν όπου οι άνθρωποι εργάζονται. Προφανώς ο Πρωθυπουργός, έχοντας απεριόριστο εισόδημα σε αντίθεση με τον μέσο εργαζόμενο, δεν έχει δει ποτέ στο σούπερ μάρκετ εργαζόμενους να βγάζουν πράγματα από τα καλάθια τους, καθώς κάθε επίσκεψη κοστίζει μίνιμουμ 30 ευρώ. Η Κυβέρνηση δεν δικαιούται να μιλά για τον κόσμο της εργασίας όταν η ίδια ήταν για τέσσερα χρόνια στον κόσμο της. Ή καλύτερα στον κόσμο των εργοδοτών.

Έργα και ημέρες Χατζηδάκη και Μητσοτάκη για «τον κόσμο της εργασίας»

Ο «κόσμος της εργασίας», αυτός ο μυστηριώδης κόσμος που δεν αντιλαμβάνονται στην Κυβέρνηση, είδε την κατάργηση του 8ωρου, της σημαντικότερης κατάκτησης των εργαζομένων, και την αντικατάστασή του με 10ωρο που υπολογίζεται σε βάση εξαμήνου. Μια μέρα εργάζεσαι 8 ώρες και την άλλη 12 και αυτό δεν θεωρείται (και δεν πληρώνεται ως) υπερωριακή απασχόληση. Για ποιον λόγο; Για να εξυπηρετούνται οι γαλέρες του τουρισμού και των πολυκαταστημάτων. Για να μπορούν οι εργαζόμενοι να παίρνουν άδεια να μαζέψουν ελιές (λες και όλοι έχουμε ελιές και όλοι παίρνουμε τις αποζημιώσεις για τα ελαιόδεντρα που πήρε ο Πρωθυπουργός) και να μπορούν να γιατροπορέψουν τους άρρωστους γονείς τους! Ναι, θυμηθείτε πως αυτό ήταν το επιχείρημα για το 10ωρο, το οποίο γίνεται με Ατομική Σύμβαση εργοδότη και εργαζομένου.

Την ώρα που ο Πρωθυπουργός επαναλάμβανε στις κάμερες στους εργοδότες του τουρισμού «Αν σας λείπουν εργαζόμενοι πληρώστε τους», καταργούσε το 8ωρο και ο χρόνος εργασίας υπολογίζονταν σε βάθος 6μήνου. Αυτή ήταν μια φωτογραφική διάταξη για τον επισιτισμό και τον τουρισμό, ώστε οι εργαζόμενοι να πιάνουν 10ωρες βάρδιες, χωρίς πληρωμένες υπερωρίες. Βέβαια στην πράξη, ο «κόσμος της εργασίας» και όσοι έχουμε εργαστεί στον τουρισμό, ξέρουμε πως δεν υπήρχε ποτέ 8ωρο. Υπήρχε 12ωρο, 14ωρο και μέχρι και 16ωρο (ειδικά οι μάγειρες και οι σεφ δεν περνάνε καλά), χωρίς υπερωρίες, σε άθλια καταλύματα και χωρίς Επιθεώρηση Εργασίας η οποία έγινε Αρχή και είναι απόλυτα υποστελεχωμένη! Τόσο πολύ αγαπούν τον κόσμο της εργασίας.

Δεν ξεχνάμε πως με νόμο Χατζηδάκη σχεδόν κάθε απεργία κρίνεται από τα δικαστήρια Παράνομη και Καταχρηστική, καθώς έχουν αυστηροποιηθεί πολύ οι διατάξεις. Παράνομες και καταχρηστικές σε ποσοστό άνω του 90% και μόνο οι απεργίες των εργαζόμενων σε ΜΜΜ νομιμοποιούνται μετά το δυστήχημα στα Τέμπη. Αυτό αποτελούσε προεκλογική υπόσχεση Μητσοτάκη και... Μπακογιάννη, που είχαν υποσχεθεί την κατάργηση των απεργιών και των διαδηλώσεων για να ηρεμήσει το κέντρο της Αθήνας από τις κακές απεργίες. Ανάμεσα στις απεργίες που κρίθηκαν παράνομες και καταχρηστικές, ήταν και όλες οι κηρυχθήσες απεργίες από τους σιδηροδρομικούς με επίκληση λόγων ασφαλείας, που έφτασαν στο σημείο να στέλνουν εξώδικα στον Υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη (και σε ΟΣΕ, ΡΑΣ, Hellenic Train) να σταματήσει τα δρομολόγια των τρένων πριν υπάρξουν νεκροί. Ακούσαμε σε όλα τα κανάλια πως «ο Μητσοτάκης είναι με την Πρωτομαγιά» όταν ο ίδιος δεν έχει κάνει το παραμικρό για την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Και πως να το κάνει όταν, όπως προαναφέραμε, είναι ο ίδιος που ευθύνεται για τις Παράνομες και Καταχρηστικές απεργίες πλην ελαχίστων.

Ο Πρωθυπουργός, που στην πρώτη του δουλειά που τοποθετήθηκε διευθυντής σε μια Εθνική Τράπεζα και έπειτα συνέχισε να τοποθετείται σε θέσεις που βοηθούσε το επώνυμό του, δεν έχει καμία σχέση με τον «κόσμο της εργασίας». Ο κόσμος της εργασίας δεν μπορεί να εργαστεί με αξιοπρέπεια, δεν του φτάνουν τα χρήματα πέρα από τις 18 του μήνα, δεν μπορεί να απεργήσει και τον κόσμο της εργασίας τον έχει τσακίσει η ακρίβεια, η έλλειψη στέγης και η ανασφάλεια. Μάλιστα η Κυβέρνηση αυτή αγαπά τόσο πολύ τον κόσμο της εργασίας που πέρασε ειδικό νομοσχέδιο για μεγάλα εμπορικά κέντρα και υπερκαταστήματα, που θα κάνουν White Nights, υπό τον μανδύα του bazaar με τα καταστήματα ανοιχτά από τις 12:00 τα μεσάνυχτα μέχρι τις 06:00 το πρωί Δευτέρα ως Σάββατο! Την Κυριακή ισχύει το ίδιο και σε όλες τις περιπτώσεις απαιτείται πρόταση των οικείων εμπορικών συλλόγων και απόφαση Δημάρχου! Τόσο πολύ αγαπά τον κόσμο της εργασίας η Κυβέρνηση. Ενώ η Κυριακάτικη εργασία έχει νομιμοποιηθεί σε περισσότερες ημέρες του χρόνου.

Αν θέλετε το κερασάκι στην τούρτα (της οργής), να υπενθυμίσουμε πως το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης (με σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Εργασίας) συρράφθηκε στο νομοσχέδιο με τα μέτρα στήριξης για τους νεκρούς της τραγωδίας των Τεμπών. Πέρασε σχεδόν απαρατήρητο. Οι μόνοι που πανηγύριζαν είναι κάτι φιλελέδες που πουλούσαν εκδούλευση στα συμφέροντα και έσκουζαν σε κανάλια, ραδιόφωνα και σάιτ πως «επιτέλους γίναμε Ευρώπη επειδή θα ψωνίζουμε στις 4 τα ξημερώματα». Χωρίς καμία ενσυναίσθηση για τον «κόσμο της εργασίας».

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν αποκλειστικά τον/την συντάκτη/τριά τους και οι όποιες τοποθετήσεις και θέσεις τους δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 20/20 Magazine.
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ