ΣΥΡΙΖΑ: Η ήττα και ο κίνδυνος

Ο μεγάλος χαμένος των εκλογών της 21ης Μαΐου αναμφίβολα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Την εξέλιξη αυτή δεν την περίμενε κανείς. Υπέστη μια ιστορικής σημασίας ήττα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού.

 

Γράφει ο Γιάννης Ανδρουλιδάκης*

ΣΥΡΙΖΑ: Η ήττα και ο κίνδυνος
ΠΡΟΒΟΛΗ

Το κακό  είναι διπλό: έχασε από τη Ν.Δ. με διαφορά 20% και είδε τις δυνάμεις του να συρρικνώνονται τόσο, ώστε να απειλείται στη δεύτερη θέση από το ΠΑΣΟΚ. Υπέστη ευρεία εκλογική καθίζηση και γι’ αυτό δεν έφταιγε μόνο το κυβερνητικό του παρελθόν και τα όσα έγιναν μετά το δημοψήφισμα του 2015. Ηττήθηκε για πολλούς λόγους. 

Πρώτα-πρώτα, όλα αυτά τα χρόνια δεν είχε παρά ελάχιστη αναφορά στις συλλογικές εκφράσεις των πολιτών. Η επιρροή του στην τοπική αυτοδιοίκηση, στα συνδικάτα, στους φοιτητικούς συλλόγους και γενικότερα στα κινήματα ήταν αναιμική. Η παρουσία του στις διεκδικήσεις της αγωνιζόμενης κοινωνίας ήταν σχεδόν ανύπαρκτη. Μετά τη διάσπαση του 2015, όταν αποχώρησε το πιο μαχητικό του κομμάτι, επικράτησε η λογική της ανάθεσης: ψηφίστε μας και εξουσιοδοτήστε μας, για να σας λύσουμε τα προβλήματα. Αυτό κατέστησε τον ΣΥΡΙΖΑ ένα κόμμα άνευρο. Δεν μπορούσε να οσμιστεί τις σύγχρονες ανάγκες και να διατυπώσει αιτήματα. Έχασε τη φρεσκάδα του και μετατράπηκε σε ένα κόμμα μηρυκαστικών αναλύσεων.

Ύστερα, η κεντρική προεκλογική του γραμμή και η πρόταση διακυβέρνησης που διατύπωσε δημιούργησαν ένα θολό τοπίο. Ψήφισε την απλή αναλογική και εγκλωβίστηκε σε αυτήν, χωρίς να μπορέσει να τη στηρίξει. Τη μια θεωρούσε σύμμαχο το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, την άλλη το ΠΑΣΟΚ και την τρίτη δεν απέκλειε κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Τα παραπάνω κόμματα, όμως, απέρριπταν τις προτάσεις συνεργασίας, παρόλο που κάποια από αυτά ζητούσαν την καθιέρωση της απλής αναλογικής. Έδωσε, έτσι, το πάτημα στη Ν.Δ. να θέσει το δίλημμα  «σταθερότητα  ή ακυβερνησία» απευθυνόμενη σε ψηφοφόρους με έντονες τις μνήμες από την εποχή των μνημονίων και των capitals control.  Σε αυτή τη σύγχυση συνέβαλαν και οι αχρείαστες δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη, του εν δυνάμει κυβερνητικού εταίρου του ΣΥΡΙΖΑ, για το σχέδιο «ΔΗΜΗΤΡΑ», τις οποίες δεν άφησε ανεκμετάλλευτες ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της Ν.Δ. 

Επιπλέον, δεν μπόρεσε να επιβάλλει  την προεκλογική ατζέντα. Το κεντρικό του σύνθημα «Δικαιοσύνη παντού» δε βρήκε ανταπόκριση. Θέματα όπως οι υποκλοπές και τα Τέμπη, τα οποία δικαιολογημένα ο ΣΥΡΙΖΑ κράτησε ψηλά, δυστυχώς, δεν άγγιξαν τους ψηφοφόρους. Δε συζητήθηκαν σχεδόν καθόλου η αμυντική πολιτική, τα εθνικά θέματα και οι τουρκικές απειλές. Δεν κατάφερε, επίσης, να υπερασπιστεί τη συμφωνία των Πρεσπών και να προβάλλει τη δική του εναλλακτική πρόταση στην εξωτερική πολιτική της χώρας. Τέλος, δεν έπεισε ότι το  οικονομικό του πρόγραμμα είναι καλύτερο και άφησε τη Ν.Δ., με τα ψίχουλα των κάθε λογής pass και του κάθε είδους «καλαθιού», να καλύψει την αποτυχία της στην οικονομία και να κερδίσει ψήφους από τα φτωχά στρώματα της κοινωνίας.

Στοίχισαν στον ΣΥΡΙΖΑ, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, ο ξεπερασμένος πολιτικός λόγος των στελεχών του, οι ρεβανσιστικές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι αρνητικές παρουσίες υποψηφίων στα ΜΜΕ, τα οποία, υπηρετώντας στην πλειοψηφία τους την κυβερνητική προπαγάνδα, δεν άφηναν να πέσει τίποτε κάτω. Δε θα πρέπει να αγνοηθεί η αρνητική εικόνα που δημιουργήθηκε από τις αήθεις επιθέσεις προς τις εταιρείες δημοσκοπήσεων από στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η πολύ μεγάλη ζημιά που έγινε στο παρά πέντε από τις δηλώσεις του  κ. Κατρούγκαλου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε βαριά. Δεν μπόρεσε να ξεμπροστιάσει μια κυβέρνηση βουτηγμένη στα σκάνδαλα. Οι όποιες εξελίξεις στο εσωτερικό του αναβάλλονται  για μετά τις δεύτερες εκλογές, στις οποίες στόχος του πια δεν είναι η πρωτιά, αλλά η διατήρησή του στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επειδή, ωστόσο, η ψήφος θα είναι πιο χαλαρή, αναμένεται να συμπιεστεί τόσο από το ΠΑΣΟΚ, όσο και από αριστερά, με υπαρκτό τον κίνδυνο να χάσει και άλλες δυνάμεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι φανερό ότι νοσεί πολιτικά. Το 2019, μετά την ήττα του, δεν άλλαξε, παρά την καχεκτική διεύρυνση που έκανε προς το κέντρο και προς τα αριστερά. Δεν  ανανεώθηκε, δεν έκανε αυτοκριτική σε βάθος, ούτε και διόρθωσε παθογένειες ετών. Θα το κάνει άραγε τώρα;

*εκπαιδευτικός στο 1ο Γυμνάσιο Καλαμάτας

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν αποκλειστικά τον/την συντάκτη/τριά τους και οι όποιες τοποθετήσεις και θέσεις τους δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 20/20 Magazine.
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ