Στο έλεος της καταστροφής: Όταν η Νέα Δημοκρατία αγνόησε το πόρισμα Γκόλνταμερ

Πώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε στην άκρη τη μοναδική ελπίδα να αποφύγουμε τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων τριών ετών.

Στο έλεος της καταστροφής: Όταν η Νέα Δημοκρατία αγνόησε το πόρισμα Γκόλνταμερ
ΠΡΟΒΟΛΗ

Βρισκόμαστε στο 2018, λίγο καιρό μετά τα τραγικά γεγονότα στο Μάτι όπου η φονική πυρκαγιά στέρησε τη ζωή σε 102 ανθρώπους. Ο τότε Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αφού αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη, δηλώνει ότι θα φροντίσει να μην ξανασυμβούν παρόμοια γεγονότα στο μέλλον.

Έτσι, δίνει εντολή να συσταθεί μια επιτροπή υπό τον καθηγητή Οικολογίας των Πυρκαγιών του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ Γιόχαν Γκόλνταμερ. Ο οποίος μάλιστα ήταν και επικεφαλής του Κέντρου Παγκόσμιας Παρακολούθησης Πυρκαγιών.

Για να συμβεί κάτι τέτοιο εκείνη την περίοδο, την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα δέχεται και ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συναντιέται με τον διεθνούς αναγνώρισης καθηγητή.

Το πόρισμα εκδίδεται μερικούς μήνες μετά και είναι 150 σελίδες.

Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι δεν υπάρχει αποτελεσματική πρόληψη και αυτό οφείλεται «στην έλλειψη ενιαίου και κοινού σχεδιασμού αντιπυρικής προστασίας, στην απουσία εγκεκριμένων και τεκμηριωμένων τοπικών αντιπυρικών σχεδίων, στη δυσκολία να υιοθετηθεί η χρήση σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων και επιστημονικών μεθόδων στον επιχειρησιακό σχεδιασμό, στην άναρχη και απρογραμμάτιστη δόμηση δασικών εκτάσεων και τη δημιουργία ζωνών μείξης δασών οικισμών γύρω από μεγάλα αστικά και τουριστικά κέντρα. Επίσης, στην περιστασιακή ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των πολιτών και την αναποτελεσματική οργάνωση του εθελοντισμού, αλλά και στη μεγάλη δυσαρμονία των κονδυλίων που διατίθενται για την πρόληψη σε σχέση με τα πολλαπλάσια κονδύλια που δαπανώνται για την καταστολή των πυρκαγιών».

Ουσιαστικά, μαζί με τα αίτια των πυρκαγιών ο καθηγητής και η ομάδα του προτείνουν λύσεις ώστε να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή και η αύξηση των πυρκαγιών στην Ελλάδα.

Αν διαβάσει κανείς το πόρισμα, καταλαβαίνει ότι απ' αυτές τις λύσεις, τουλάχιστον οι μισές αν εφαρμόζονταν θα είχαμε τελείως διαφορετική εικόνα σήμερα.

Το παραπάνω επιβεβαιώνει και μια παλιότερη απαίτηση της Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων, οι οποίοι ζητούσαν αλλαγή του νομικού πλαισίου για την αντιπυρική προστασία.

Το 2019, όταν και ήρθε στα πράγματα η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το πόρισμα Γκόλνταμερ και οι λύσεις που πρότεινε μπήκαν στο συρτάρι και αυτό δεν άνοιξε ποτέ ξανά.

Το αποτέλεσμα, τρία σερί καλοκαίρια αφήνουν τη χώρα να καίγεται απ' άκρη σε άκρη, με τη θάλασσα ή το τσιμέντο να είναι αυτά που σταματάνε τη φωτιά.

Κόντρα σε αυτή την τακτική είναι ο ίδιος ο καθηγητής Γκόλνταμερ, ο οποίος στο παρελθόν είχε αναφερθεί στις συγκεκριμένες ενέργειες σε συνέντευξή του στη "Καθημερινή", αναφέροντας ότι η πρόληψη των πυρκαγιών είναι πιο σημαντική από την καταστολή τους.

Ένα άλλο αφήγημα που κατέρριψε ο Καθηγητής είναι αυτό του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι όλα οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, καθώς μιλώντας στο παρελθόν στην DW ανέφερε ότι στη Μεσόγειο οι πυρκαγιές δεν οφείλονται μόνο στην κλιματική αλλαγή.

Ένα πόρισμα με λύσεις από έναν καθηγητή διεθνούς φήμης το οποίο δεν ακολούθησε ποτέ, μια τακτική του "ας καούν όλα" και η θάλασσα θα σταματήσει τη φωτιά και ένα αφήγημα που αν το ψάξει κανείς είναι ουσιαστικά μια εύκολη δικαιολογία για να αποφύγει τις ευθύνες της.

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν αποκλειστικά τον/την συντάκτη/τριά τους και οι όποιες τοποθετήσεις και θέσεις τους δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 20/20 Magazine.
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ