Ο Θάνατος της Ενημέρωσης κοστίζει περισσότερες ανθρώπινες ζωές από την πυρκαγιά την ίδια

Έρχονται στιγμές που από δημοσιογράφος, γίνεσαι μάρτυρας. Μάρτυρας της κατάρρευσης κάθε δομής διαχείρισης κρίσεων και της πλήρους ανυπαρξίας μηχανισμών να σώσουν αλλά και να ενημερώσουν.

Ο Θάνατος της Ενημέρωσης κοστίζει περισσότερες ανθρώπινες ζωές από την πυρκαγιά την ίδια
ΠΡΟΒΟΛΗ

Το Πήλιο είναι ένα πανέμορφο μέρος, συνδυάζει βουνό και θάλασσα, αλλά έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα: ανά περιοχές έχει κακό σήμα και ακόμα χειρότερα, καμία πρόσβαση στο διαδίκτυο. ΟΚ, μπορεί να ακούγεται πολύ τεχνικό ζήτημα όσο αφορά τις πυρκαγιές, αλλά θα δείτε πως συνδυαστικά με την κακή ενημέρωση, είναι επικίνδυνο.

Το Δόγμα «Οι φωτιές σταματούν στην θάλασσα» έχει ήδη δείξει την επικινδυνότητά του. Φεύγοντας μετά από 5 μέρες ρεπορτάζ για τις πυρκαγιές στην Ρόδο από την Αθήνα μέσω εθελοντών από το μέτωπο και άλλων πηγών μας που διασταυρώναμε με τις επίσημες πηγές, βρεθήκαμε στο Νότιο Πήλιο, μια περιοχή με κακό τηλεφωνικό δίκτυο και σχεδόν ανύπαρκτο 4G εκτός μιας εταιρείας. Εκεί συναντήσαμε το εξής παράδοξο: Από όταν έκαιγε η φωτιά στην ΒΙΠΕ μέχρι την στιγμή της πυρκαγιάς στην Νέα Αγχίαλο Βόλου, δεν είχαμε την παραμικρή ενημέρωση, πλην του 112 που -όχι πάντα- μας έστελνε ειδοποιήσεις.

Από την στιγμή που η ελληνική δημοσιογραφία επέλεξε τόσο στην Ρόδο όσο και στο Πήλιο την λογική «Δεν Υπάρχει Φωτιά» στην λογική του Don’t Look Up με τους κρετίνους που αρνούνταν να κοιτάξουν τον αστεροειδή που τους είχε κεντράρει, το πρόβλημα έγινε ακόμα χειρότερο. Αν δεν έσκαγε και η αποθήκη των πυρομαχικών στην Νέα Αγχίαλο που ακούστηκε δυνατά μέχρι το Πήλιο, θα προσπαθούσαν να θάψουν και αυτό. Ευτυχώς να λέμε που έσκασε η αποθήκη και αναγκάστηκαν να δείξουν κάποια από τα γεγονότα. «Χάρη» στην έκρηξη ενημερώθηκαν και οι περισσότεροι κάτοικοι της Μαγνησίας πως κάτι πολύ σοβαρό συμβαίνει.

Με την στάση αυτή των ΜΜΕ συσκοτίστηκαν οι πραγματικές ανάγκες των κατοίκων και κυρίως των εθελοντών στο μέτωπο, όπου ο Μητσοτάκης στην Ρόδο έστειλε τα ΜΑΤ και την Αστυνομία να τους τραμπουκίσει, μέχρι που βγήκαν τα όπλα και άνοιξαν τα μπλόκα.

Δεν στηρίζω την θέση καλώς έβγαλαν τα όπλα οι κάτοικοι. Αλλά στηρίζω την θέση πως το Δόγμα Η Φωτιά Σβήνει στην Θάλασσα, δεν άφησε άλλη επιλογή στους ντόπιους από το να πάρουν τα όπλα για να ανοίξουν τα μπλόκα και να σώσουν τις περιουσίες τους, τα ζώα τους, το περιβάλλον και τις ζωές τους. Πώς κατάφεραν οι εθελοντές και οι κάτοικοι αυτό που δεν κατάφερε ο Μητσοτάκης; Δεν ήταν μάγοι, αλλά ήταν εκεί. Παρόντες. Με υδροφόρες γεμάτες, καθώς οι κρουνοί δεν είχαν σταγόνα σε μερικά μέρη. Γυναίκες και άντρες, όλοι απέναντι στις φλόγες.Έτσι σώθηκε, οτιδήποτε σώθηκε.

Την ίδια στιγμή, η ανύπαρκτης αξίας δημοσιογραφία των καθεστωτικών μέσων ενημέρωσης με την συσκότιση πάνω στο πρόβλημα, έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Δεν μπορείς να λες ρε φίλε σε περιοχές χωρίς ίντερνετ, από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση πως «Όλα είναι καλά, επιστρέψτε κόσμια στα σπίτια σας» με την φωτιά να κυκλώνει τα χωριά. Δεν μπορείς να βλέπεις τις αναζωπυρώσεις με γυμνό μάτι και να παριστάνεις τον μαλάκα. Δεν είναι απλά μέγιστη ανευθυνότητα, είναι έγκλημα. Αυτό το έγκλημα δεν θα το διερευνήσουν οι εισαγγελείς που άνοιξαν φακέλους για Ρόδο και τον Βόλο. Αυτοί διερευνούν «εμπρηστές» κατά το «διακινητές». Για να κρύψουν τις Κρατικές Δολοφονίες και την προβληματική ενημέρωση από την ΕΡΤ και το ΑΠΕ-ΜΠΕ που μόνο όταν παράγινε, έβγαλαν τις ειδήσεις όπως είναι.

Περί εμπρησμών

Για να το ξεκαθαρίσουμε: Οι υπηρεσίες της χώρας οφείλουν να την προστατεύουν από τις πυρκαγιές εξαιτίας εμπρησμού, από ατύχημα, από φυσικό αίτιο ή άλλου είδους κακόβουλη ενέργεια. Την ίδια στιγμή οι επικοινωνιολόγοι του Μητσοτάκη έχουν βγάλει τα ματάκια τους.
Γιατί θέτοντας στο νο1 της ατζέντας τους εμπρησμούς, η κουβέντα στην Ρόδο και τον Βόλο είναι αν ο Μητσοτάκης έκαψε την χώρα. Καλά ακούσατε.
Άλλος λέει πως «ο Μητσοτάκης έκαψε την χώρα για να βάλουν οι φίλοι του φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες», άλλος λέει πως «ο Μητσοτάκης έκαψε την χώρα για να δώσει τα φιλέτα στους φίλιους ομίλους του τουρισμού και των κατασκευαστικών» και μένει μόλις μια μειοψηφία που λέει «παιδιά δεν είναι εμπρηστής, είναι απλά παντελώς άσχετος και ανίκανος που αφήνει τα πάντα να απαξιωθούν». Με λίγα λόγια η δικαιολογία των εμπρησμών ως Νο1 αιτία για το Επιτελικό Φιάσκο, του έχει γυρίσει κάτι περισσότερο από μπούμερανγκ και ο κόσμος κουβεντιάζει για το... Μητσοτάκι με τα Σπίρτα. Ο ακόμα καλύτερος ο Νίκος ο Δένδιας, έδωσε εντολή στο… και 10, να ελεγχθεί η πυρασφάλεια των στρατιωτικών χώρων. Στα τέλη Ιουλίου!
Δεν έχει ξαναϋπάρξει τέτοια ανικανότητα σε αυτή την χώρα.

Επιστρέφοντας στο ζήτημα της δημοσιογραφίας, ευτυχώς να λέμε που υπήρξαν γκρουπ τσατ, ντόπιων και δημοσιογράφων, αλληλέγγυων μεταξύ τους για συντονισμό μέσω social media και δημοσιογράφων με αλληλέγγυους, γιατί όλο αυτό το αίσχος θα ήταν ακόμα πιο επικίνδυνο και θα είχε κοστίσει ακόμα περισσότερες σπίτια και ζωές. Εν τέλει οι κάτοικοι έσωσαν τα σπίτια τους, ενώ αλληλέγγυοι στα social media με μια χούφτα αντικαθεστωτικά μέσα που διοχέτευαν πληροφορίες από το μέτωπο, βοήθησαν στην έγκαιρη και σωστή ενημέρωση σώζοντας ανθρώπους, ζώα, σπίτια και χωριά. 
Οι εθελοντές ενημερώνονταν κυρίως σε δικές τους ομάδες που αποδείχθηκαν σωτήριες.

Αμέτρητο σεβασμό στους ντόπιους που πήγαιναν από μέτωπο σε μέτωπο για 10 μέρες και καθόλου σεβασμό στα φασιστάκια που βρήκαν την ευκαιρία τους να κατηγορήσουν μετανάστες-εργαζόμενους που δρούσαν στην πρώτη γραμμή σώζοντας αμέτρητες ζωές, την ίδια στιγμή που η αστυνομία συνελάμβανε εθελοντές ως υπόπτους εμπρησμών για να παίζουν στα δελτία ειδήσεων το αφήγημα του Εχθρού-Σαμποτέρ. Να σημειώσουμε πως έχουμε διασταυρώσει από πολλές πηγές με ελάχιστες ονομαστικές αναφορές σε επιχειρήσεις (σ.σ. βλέπε φόβος απόλυσης), πως επιχειρήσεις του τουρισμού αρνούνταν σε εργαζόμενους να πάρουν ρεπό για να σώσουν τα σπίτια τους.
Επιχειρηματίες με Μ κεφαλαίο…

Τα απόνερα

Ο Μηταράκης παραιτήθηκε σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση για προσωπικούς λόγους από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Δέκα λεπτά μετά το Μέγαρο Μαξίμου διέρρευσε «Τις τελευταίες ημέρες που δίνονταν μάχες, απουσίαζε εκτός Αθηνών». Τόσο αναλώσιμοι είσαστε για τον Πρωθυπουργό σας. Και δεν σου πήρε αλογάκι, Νότη Μηταράκη.

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε δέσμη μέτρων για την Ρόδο. Αντιγράφοντας από την επίσημη ανακοίνωση: 

  1. Άμεση στήριξη μέσω του μηχανισμού κρατικής αρωγής των κατοίκων και επιχειρήσεων που επλήγησαν. Από την αυτοψία της αρμόδιας υπηρεσίας έχουν εντοπιστεί 6 κτίρια που κρίνονται κατεδαφιστέα και άλλα 39 που έχουν μικρότερες φθορές.
  2. Άμεσες εργασίες αποκατάστασης από την περιφέρεια και τον δήμο σε οδικά δίκτυα και δημόσιες ακτές.
  3. Εκστρατεία θετικής προβολής της Ρόδου στις κύριες αγορές ενδιαφέροντος του νησιού.

Τα ερωτηματικά που γεννώνται.
1) Πώς θα τους στηρίξετε; Πώς θα στηρίξετε τους επιχειρηματίες και πώς τους κατοίκους;
2) Κάηκε η άμμος, η άσφαλτος ή τα τσιμέντα;
3) Επικοινωνία, Επικοινωνία, Επικοινωνία. Ελάτε να δείτε τι ωραία και ασφαλή που είναι στην Ρόδο. Κάηκε το 1/3 του νησιού, δεν κινδυνεύετε (εκτός από τα πνευμονολογικά από τα καμμένα δάση). Ελάτε. 

Δεν ντρέπεστε λίγο;

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν αποκλειστικά τον/την συντάκτη/τριά τους και οι όποιες τοποθετήσεις και θέσεις τους δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 20/20 Magazine.
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ