Επιστολή προς τον μελλοντικό πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

Ως προοδευτικός πολίτης οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις της χώρας μας με έχουν ανησυχήσει. Η άνοδος της ακροδεξιάς, η συρρίκνωση των προοδευτικών δυνάμεων και κυρίως η απουσία ουσιαστικής και ισχυρής εναλλακτικής στο κυβερνόν αφήγημα αποτελούν μελανά σημεία στην δημοκρατία μας. Ο επόμενος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ καλείται να αντιμετωπίσει θέματα τέτοιας σημασίας.

Επιστολή προς τον μελλοντικό πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ
ΠΡΟΒΟΛΗ

* Γράφει ο Αστέριος Σουφτάς, ερευνητής μηχανικός αεροδιαστημικής 

 

Ως εκ τούτου θα ήθελα να απευθύνω τις παρακάτω ερωτήσεις στους διεκδικητές της προεδρίας και στον/στην πρόεδρο της επόμενης μέρας.

1. Ποιο είναι το όραμα του κόμματος για την Ελλάδα; Προς το παρόν στην Ελλάδα όπως και στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες το δίπολο τίθεται ανάμεσα στο αφήγημα του νεοφιλελευθερισμού με διεθνή προσανατολισμό και στο νεοσυντηρητισμό με προστατευτικά χαρακτηριστικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ διατείνεται ότι προσφέρει εναλλακτική σε αυτό το δίλλημα. Ως τώρα αυτή η θέση παραμένει ασαφής: Η Ελλάδα και η ΕΕ πρέπει να κινηθούν προς την ρήξη και μια σοσιαλιστική κοινωνία, προς την σοσιαλδημοκρατία ή προς έναν ηπιότερο φιλελευθερισμό σταθμισμένο από ένα κράτος διαιτητή;

2. Πώς θα επιτευχθεί η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας; Η γραφειοκρατία, το ελλιπές, ασαφές κι αργό νομικό πλαίσιο, η απουσία ισχυρού κρατικού σχεδιασμού και η έλλειψη κινήτρων για νέους επιχειρηματίες δυσκολεύουν την υγιή επιχειρηματικότητα. Είναι σαφές ότι οι ενεργοποιημένες παραγωγικές δυνάμεις είναι μονόδρομος για την ομαλή πορεία της χώρας μας στον 21ο αιώνα.

3. Ποια θα πρέπει να είναι η δομή του κόμματος; Έχει ειπωθεί πολλές φορές ότι το κόμμα πρέπει να είναι ανοιχτό προς του πολίτες και να ελέγχεται από τα μέλη του. Ποια βήματα πρέπει να ληφθούν για να γειωθεί το κόμμα με τα μέλη του και την κοινωνία; Θέλουμε προέδρους υπόλογους σε επιτροπές ή απόλυτη ελευθερία άσκησης πολιτικής; Θέλουμε Ομάδες Μελών με δυνατότητα λήψης αποφάσεων ή υπερεξουσίες; Θέλουμε σαφείς αρμοδιότητες, οργανογράμματα και διαφάνεια ή χαλαρή δομή φίλων και υποστηρικτών;

4. Ποια θα πρέπει να είναι η Ευρωπαϊκή και η Ελληνική στρατηγική για το προσφυγικό; Θέλουμε συνοριοφυλακή με Ευρωπαϊκούς κανόνες, ιδιωτικές επιχειρήσεις φύλαξης ή αυτόνομες εθνικές πολιτικές; Θέλουμε φράχτες ή ανοικτά σύνορα; Πρέπει να δεχόμαστε όλους τους αιτούντες άσυλο ή να θεσμοθετήσουμε καθαρά όρια; Πώς θα πρέπει να διασφαλίσουμε την ομαλή εισαγωγή των μεταναστών στην Ελληνική κοινωνία, ήθη κι έθιμα;

 Αν και όλοι έχουμε τις απόψεις μας, θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό να απαντάμε καθαρά και με διαφάνεια. Αναμένουμε τις απαντήσεις σας.

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν αποκλειστικά τον/την συντάκτη/τριά τους και οι όποιες τοποθετήσεις και θέσεις τους δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 20/20 Magazine.
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ