Φωτιές, κρατική κατάρρευση και κανιβαλισμός

Αυτόκλητοι πολιτοφύλακες απαγάγουν μετανάστες καθώς πιστεύουν ότι είναι υπαίτιοι για την φωτιά. Θεωρούσαμε πως δεν πάει άλλο πάτο, κι όμως τα καταφέραμε. Πάει.

Φωτιές, κρατική κατάρρευση και κανιβαλισμός
ΠΡΟΒΟΛΗ

«Έχω φορτώσει 25 κομμάτια έχω εδώ μέσα στο τρέιλερ. Άνοιξε λίγο. 25 κομμάτια. Άνοιξε λίγο το σύρμα. Θα μας κάψουν αυτοί ρε πούστη, θα μας κάψουν αυτοί. Ωπ, βλέπετε; 25 κομμάτια τα μπάσταρδα. Έχει γεμίσει όλο το βουνό, παιδιά».

Ρατσιστικό παραλήρημα βίας.

Ένας άνδρας αλβανικής καταγωγής έλκει τρέιλερ, εντός του οποίου κρατά κλειδωμένους 25 μετανάστες, συριακής και πακιστανικής καταγωγής.

«25 κομμάτια» που τρέμουν από τον φόβο, στοιβαγμένα στο τρέιλερ ενός φορτηγού.

«25 κομμάτια», λες και μιλάμε για ζώα.

«25 κομμάτια» στοιβαγμένα σαν ζώα που πάνε για σφαγή.

25 κομμάτια που με τη βία απήχθησαν από «πατριώτη», επίσης μετανάστη, ο οποίος ξέρει, είναι βέβαιος, ότι εκείνα έβαλαν την φωτιά και έκαψαν την «πατρίδα» του - που δεν είναι δική του.

Είναι τόσο σίγουρος για την πράξη του, τόσο περήφανος για το μίσος που τρέφει για τους κατατρεγμένους, που διαπράττει έγκλημα και το κοινοποιεί στα social media.

Και κάτω από το βίντεο που απεικονίζει την απαγωγή με κάθε λεπτομέρεια -φαίνονται ακόμα και οι πινακίδες του αυτοκινήτου που ρυμουλκούσε το τρέιλερ- και τον βασανισμό 25 ανθρώπων, δεν βρέθηκαν σχόλια που να αναφέρουν το περιστατικό ως έγκλημα. Σχολιάζουν «μπράβο».

Δεν ζητούν την τιμωρία ενός εγκληματία. Θέλουν κι άλλο.

Κάτι πιο σκληρό. Θέλουν τα «25 κομμάτια», να καούν.

Ο άνδρας συνελήφθη. Όμως δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό.

Τις τελευταίες μέρες στο Έβρο κυκλοφορούν από ακροδεξιούς κύκλους ότι για τις πυρκαγιές ευθύνονται οι μετανάστες και οι αιτούντες άσυλο που περνούν τα σύνορα, εξαπολύοντας τόσο μίσος απέναντι τους, που αν μπορούσαν οι ίδιοι να τους έκαιγαν, θα το έκαναν.

18 μετανάστες, ανάμεσα τους και δύο παιδιά βρέθηκαν απανθρακωμένα. Και ένας ακροδεξιός οχετός χάρηκε για τον θάνατο των συνανθρώπων του.

Όμως:

Όταν δεν υπάρχει κράτος πουθενά.

Όταν ένας ολόκληρος νομός έχει σβηστεί από τον χάρτη της κυβέρνησης.

Όταν ο κρατικός μηχανισμός δεν υπάρχει - ώστε να μπορεί να λειτουργήσει.

Τότε δεν μπορούν να φταίνε οι άριστοι. Φταίνε οι ξενιτεμένοι.

Εκείνοι που κοιμούνται στα χωράφια για να γλυτώσουν τον βασανισμό τους στα σύνορα και τον εφιάλτη της απέλασης. Τώρα τα θύματα απαγωγής, κατηγορούνται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης για απόπειρα εμπρησμού.

Ο πραγματικός ένοχος είναι το κράτος. Όλα τα άλλα είναι ιστορίες για να χορτάσει ο εθνικισμός.

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν αποκλειστικά τον/την συντάκτη/τριά τους και οι όποιες τοποθετήσεις και θέσεις τους δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 20/20 Magazine.
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ