Εσείς πότε θα λογοδοτήσετε στη δικαιοσύνη, κύριε Κικίλια;

Ποια από όλες τις θεωρίες που έχει πουλήσει συμμερίζεται τελικά η κυβέρνηση; Γιατί εξακολουθεί να μη δίνει ξεκάθαρες απαντήσεις;

Εσείς πότε θα λογοδοτήσετε στη δικαιοσύνη, κύριε Κικίλια;
ΠΡΟΒΟΛΗ

Μην του μιλάτε το πρωί του άντρα του πολλά βαρύ και τα λοιπά.

Ο λόγος για τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης, Βασίλη Κικίλια, ο οποίος έχει αναλάβει την ευθύνη να εκπροσωπήσει μια χαμένη στο διάστημα κυβέρνηση, την ώρα που ολόκληρη η χώρα καταρρέει μέσα στις φλόγες. Κι όπου ευθύνη, εννοούμε γενικούς, κούφιους αφορισμούς για να πούμε ότι κάτι κάναμε, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής. Ή, μήπως, επειδή ξέρουμε πολύ καλά τι κάνουμε;

Στο πλαίσιο της έκτακτης συνέντευξης τύπου που παραχώρησε για την εικόνα στα πύρινα μέτωπα της χώρας, ο υπουργός δήλωσε συγκεκριμένα πως «κάποιοι αλιτήριοι εμπρηστές βάζουν φωτιές, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, δάση και περιουσίες. Είναι όχι απλά ανεπίτρεπτο, αλλά αισχρό και εγκληματικό!».

Μάλιστα, έκανε λόγο και για εμπλοκή αγροτικού φορτηγού και προσαγωγές υπόπτων, τονίζοντας πως θα γίνουν τα πάντα για να συλληφθούν.

Είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση υφίσταται μια κάποια σύγχυση ως προς το τι να προβάλει ως δικαιολογία για το έγκλημα των πυρκαγιών. Κι αυτό γιατί έχει πολλά (καμένα) χαρτιά στα (γυαλιστερά) μανίκια της. Αυτό των καλωδίων της ΔΕΗ (που όπως και να ‘χει θα τροφοδοτούν πάντα τα χρυσά αγόρια με τα παχυλά μπόνους τους), αυτό της κλιματικής αλλαγής (που την υπολογίζαμε για πιο αργά, αλλά ήρθε πολύ απότομα), αλλά και το βολικό χαρτί των εμπρηστών, των προβοκατόρων ξένων, του ασύμμετρου υβριδικού πολέμου. Ας τα δεχτούμε, λοιπόν, όλα αυτά. Ποιες ήταν, όμως, οι ενέργειες του επιτελικού κράτους για να αποτραπούν; Γι’ αυτό δεν υπάρχει; Για να προλαμβάνει και να σταματά το έγκλημα, τους εμπρησμούς; Για να φροντίζει για την ασφάλεια των πολιτών; Για την ευημερία της χώρας σε όλα τα επίπεδα και τις έννοιες; Ποια αποδεικτικά στοιχεία έχει να καταθέσει η κυβέρνηση στη δικαιοσύνη και στον ελληνικό λαό για την ύπαρξη ξένου δακτύλου και δόλου πίσω από τις πυρκαγιές; Κατάφεραν οι δρόνοι της να βρουν τους εμπρηστές;

Ποια από όλες τις θεωρίες που έχει πουλήσει συμμερίζεται τελικά η κυβέρνηση; Γιατί εξακολουθεί να μη δίνει ξεκάθαρες απαντήσεις; Γιατί παραμένουν κενές 4.500 οργανικές θέσεις στην Πυροσβεστική; Γιατί μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Ρόδο ανακοινώθηκαν μόλις 500 προσλήψεις; Και άραγε ποια να είναι η άποψη των μελών της σήμερα, όταν προ μηνών θεωρούσαν πως έχουν εγκαίρως εκπονήσει το κατάλληλο σχέδιο για την φετινή αντιπυρική περίοδο; Όταν παπαγάλιζαν προκλητικά ότι θα εκκένωναν το Μάτι σε 35 λεπτά; Αφήστε, μην κουράζεστε. Η αποτελεσματικότητά τους κρίθηκε στην πράξη. Βλέπουμε πόσο αποτελεσματικοί ήταν. Για την ακρίβεια, το μυρίζουμε.

Στην ίδια λογική του λαγουμιού και του «βγάζω την ουρά μου απ' έξω» και ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο οποίος για άλλη μια φορά προκάλεσε με τις εξωφρενικές (δεν μπορούν να χαρακτηριστούν διαφορετικά) δηλώσεις όπως «το κράτος δεν μπορεί να τα κάνει όλα μόνο του» και «έχουν αυξηθεί οι πυροσβεστικές δυνάμεις, αλλά πρέπει όλοι να αποκτήσουμε μία συλλογική κουλτούρα». Είδατε κανέναν που καιγόταν το σπίτι του και δεν αντέδρασε, κύριε Σκέρτσο; Ποιοι ήταν όλοι αυτοί που απεγκλώβιζαν ηλικιωμένους, ζώα, συμπολίτες με κινητικά προβλήματα; Και για ποια συλλογική κουλτούρα μιλάτε, τέλος πάντων, όταν καθημερινά διχάζετε την κοινωνία με τους τακτικισμούς σας;

Μου θυμίζει τις δηλώσεις ενός άλλου υπουργού, του Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος πριν από λίγες εβδομάδες δήλωνε πως «ο ρόλος του υπουργού Προστασίας του Πολίτη δεν είναι να καταστρώνει σχέδια αντιμετώπισης των χούλιγκαν». Και ο ρόλος του πολίτη δεν είναι να βρίσκεται σε κατάσταση επιφυλακής εφ' όρου ζωής, γι’ αυτό και εύλογα αξιώνει την ανάληψη της πολιτικής -έστω-  ευθύνης.

Μου θυμίζει και τις δηλώσεις του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρη Καιρίδη, για τους νεκρούς μετανάστες στον Έβρο: «Παρά τις συνεχείς και επίμονες προσπάθειες των ελληνικών αρχών για την προστασία των συνόρων και της ανθρώπινης ζωής, η τραγωδία αυτή επιβεβαιώνει, για άλλη μια φορά, τους κινδύνους της παράτυπης μετανάστευσης», που ήρθε να διαδεχτεί το «Στο δάσος της Δαδιάς συναντήθηκαν η μεταναστευτική κρίση με την κλιματική αλλαγή». Πώς συναντήθηκαν; Όπως συναντιούνται η μαγεία της φύσης με την ψυχολογία της ύλης; Είναι τόσο απροκάλυπτος ο κυνισμός σας, που δεν χάνετε ευκαιρία να επιβεβαιώσετε την εκφασισμένη στάση σας.

«Δεν θα γλιτώσετε. Θα σας βρούμε και θα λογοδοτήσετε στη Δικαιοσύνη». Όπως λέμε «κατάρα στον λαδέμπορα». Ευχαριστούμε, κύριε Κικίλια, που βρίσκεστε επί ξυρού ακμής τέτοιες κρίσιμες ώρες.

Εσείς πότε θα λογοδοτήσετε στη δικαιοσύνη, κύριε Κικίλια; Από εσάς ποιος θα μας γλιτώσει; Από εσάς, τους συναδέλφους σας και την ανεπάρκεια όλων σας, που αντί να βγείτε μπροστά και να αποδεχτείτε τις ευθύνες που σας βαραίνουν, εκδίδετε οργίλες ανακοινώσεις με διχαστικό περιεχόμενο; Δεν σκεφτήκατε τους κυρ Παντελήδες που σας ψηφίζουν; Μα να νομίζουν ότι διασαλεύονται τα θεμέλια των Ενόπλων Δυνάμεων; Δεν είναι δυνατόν. Αλλά μικρό το κακό, αφού ύπουλα χτυπάτε στο ευαίσθητο σημείο τους, όταν τους μιλάτε για «εισβολείς», ξυπνώντας τα πιο ξενοφοβικά και ρατσιστικά τους ένστικτα. Ένα ακόμα αφήγημα, από αυτά τα γνωστά στα οποία μας έχετε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια, που στηρίζεται στο ότι καμία ευθύνη δεν βαραίνει το επιτελικό κράτος, αλλά αντίθετα πάντα κάτι άλλο φταίει. 

Η αδιαφορία η δική σας και των συναδέλφων σας είναι αυτό που φταίει. Και σας εκθέτει καθημερινά στα μάτια των Ελλήνων πολιτών.  Και γι’ αυτό θα λογοδοτήσετε όλοι κάποια στιγμή, να είστε σίγουρος.

ΥΓ: Κλείνοντας, μπορώ να φανταστώ πολύ καλά το τι θα κάνετε τελικά, κύριε Κικίλια, αλλά αν καταγράψω τη σκέψη μου δημόσια θα είμαι εγώ εκείνος που δεν θα γλιτώσει από την οργή σας, συνεπώς αρκούμαι στα παραπάνω.

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν αποκλειστικά τον/την συντάκτη/τριά τους και οι όποιες τοποθετήσεις και θέσεις τους δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 20/20 Magazine.
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ