Ελεύθεροι οι 8. Είμαστε πάντα περισσότεροι οι «εμείς».

Σας έχω νέα. Θα τους νικήσουμε. Γιατί έχουμε δίκιο. Γιατί είμαστε πολλοί. Γιατί είμαστε ενωμένοι. Γιατί απέναντι στους φασίστες δεν χωράνε οπαδικά.

Ελεύθεροι οι 8. Είμαστε πάντα περισσότεροι οι «εμείς».
ΠΡΟΒΟΛΗ

Παρακολουθώντας και καταγράφοντας καθημερινά το τι συμβαίνει στην ελληνική εκδοχή του «American History» που μόλις ανακαλύψαμε στον Έβρο, οι πολλοί, ένα είναι το συμπέρασμα που προκύπτει.

Απέναντι στα καλά οργανωμένα, εντελώς παρακινούμενα και υποβοηθούμενα από το κράτος αποθρασυμένα τάγματα της περιοχής, είμαστε όλοι. Όσοι θέλουμε να λεγόμαστε άνθρωποι.

Από χθες βράδυ, τα 8 «τεμάχια» που βρέθηκαν από θύματα θύτες, είναι ελεύθεροι. Ξέρετε γιατί; Ξέρετε. Αλλά ας το πούμε πάλι. Από την ημέρα της δημοσιοποίησης του βίντεο του βασανιστή τους, η κοινωνία, εμείς οι άλλοι, δεν σταμάτησε την πίεση. Γιατί οι δημοσιογράφοι, εμείς οι άλλοι, δεν το κατέβασαν ποτέ από τον αφρό.

Γιατί το crowdfunding του omniatv ολοκληρώθηκε μέσα σε οκτώμιση ώρες συγκεντώνοντας 6.500 χιλιάδες ευρώ: «Οι 13 πρόσφυγες που απήχθησαν στον Έβρο, στο πλαίσιο οργανωμένου πογκρόμ από φασιστικές ομάδες, αντιμετωπίζουν κακουργηματικές κατηγορίες με βάση όσα κατέθεσαν εναντίον τους... οι απαγωγείς τους. Κάποιοι από τους 13 κατάφεραν να έρθουν σε επαφή με δικηγόρους και θα απολογηθούν τη Δευτέρα, 28 Αυγούστου. Μέχρι εκείνη την ημέρα πρέπει να καλυφθούν έξοδα που περιλαμβάνουν παράβολα, απολογητικά υπομνήματα κ.λπ. Γι' αυτό απευθύνουμε επείγουσα έκκληση για crowdfunding μέχρι την Κυριακή 27 Αυγούστου. Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας και σε αυτό το πεδίο».

Και έτσι χθες βράδυ η Αικατερίνη Γεωργιάδου και ο Γιάννης Πατζανακίδης, συνήγοροι υπεράσπισης των 8 Σύριων προσφύγων, μας ενημέρωσαν:

«Μετά από μια μαραθώνια διαδικασία απολογιών που ολοκληρώθηκαν αργά το βράδυ στο Δικαστικό Μέγαρο Αλεξανδρούπολης, ανακρίτρια και εισαγγελέας συμφώνησαν στην αποφυλάκιση χωρίς όρους των 8 προσφύγων Συριακής υπηκοότητας και του 1 πακιστανικής υπηκοότητας, που κατηγορούνταν για απόπειρα εμπρησμού, με μοναδικό στοιχείο την κατάθεση του δράστη της σε βάρος τους αρπαγής και εγκλεισμού σε τρέιλερ στις 22 Αυγούστου. Μετά και την αποφυλάκιση χωρίς όρους των 4 κατηγορουμένων Πακιστανικής καταγωγής την Παρασκευή 25 Αυγούστου, και με δεδομένο ότι οι 13 Σύριοι και Πακιστανοί πολίτες δεν διαθέτουν γνωστή κατοικία στη χώρα, εξάγεται το συμπέρασμα ότι η κατηγορία σε βάρος τους κρίθηκε έωλη. Οι δράστες της σε βάρος τους αρπαγής βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό, μετά από τη διαφωνία ανακρίτριας και εισαγγελέα, και την τελική απόφαση για την προφυλάκισή τους θα λάβει το Συμβούλιο.

Η υπόθεση δεν έχει τελειώσει. Οι 13 πρόσφυγες συνεχίζουν να κρατούνται διοικητικά λόγω παράνομης εισόδου στη χώρα. Με δεδομένο ότι αποτελούν ήδη θύματα και ουσιώδεις μάρτυρες εγκληματικών ενεργειών που διώχθηκαν με το άρθρο 82α του Ποινικού Κώδικα για το έγκλημα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, για το οποίο υποβλήθηκε δήλωση υποστήριξης της κατηγορίας, πρέπει να προχωρήσει άμεσα η χορήγηση άδειας παραμονής και στους 13 για ανθρωπιστικούς/εξαιρετικούς λόγους. Πέραν των δικών μας ενεργειών, οι αστυνομικές αρχές και το Τμήμα Ρατσιστικής Βίας της ΕΛΑΣ πρέπει να μεριμνήσουν για τη νόμιμη παραμονή τους στη χώρα.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους χιλιάδες πολίτες που εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους εντολείς μας και τους εκατοντάδες που βοήθησαν στην κάλυψη των εξόδων για τη νομική τους υπεράσπιση. Η δυνατότητα εκπροσώπησης των εντολέων μας σήμανε την έμπρακτη άσκηση του δικαιώματός τους στην υπεράσπιση και την από πλευράς μας ανάδειξη του οργανωμένου ρατσιστικού χαρακτήρα των αυτόκλητων “πολιτοφυλακών” που δρούν στην περιοχή του Έβρου. Από νέο βιντεοληπτικό υλικό που δημοσιεύτηκε σήμερα, προκύπτει ότι το επίδικο περιστατικό ήταν κάθε άλλο παρά μεμονωμένο.

Αλεξανδρούπολη, 28/8/2023,

Αικατερίνη Γεωργιάδου, Γιάννης Πατζανακίδης,

συνήγοροι υπεράσπισης των 8 Σύριων προσφύγων στην υπόθεση της αρπαγής του Έβρου».

Γιατί πάντα θα είμαστε περισσότεροι.

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν αποκλειστικά τον/την συντάκτη/τριά τους και οι όποιες τοποθετήσεις και θέσεις τους δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 20/20 Magazine.
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ