«Γιατί δεν ψηφίσατε ρε μαλάκες;»*

Συχνά-πυκνά οι χρήστες των social media χρησιμοποιούν τη φράση «τι ψηφίσατε ρε μαλάκες» για να σχολιάσουν κυβερνητικές αποφάσεις, γκάφες, αυθαιρεσίες, όπως θέλετε πείτε το, ρίχνοντας το βάρος σε εκείνους που ψήφισαν Νέα Δημοκρατία τον Ιούλιο του 2019.

 

«Γιατί δεν ψηφίσατε ρε μαλάκες;»*
ΠΡΟΒΟΛΗ

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑΔΗΣ

 

Στην πραγματικότητα, όμως, αυτό είναι άδικο. Η ΝΔ «έψησε» (όπως τους «έψησε») κάποιους ψηφοφόρους με την «μονταζιέρα» της, τα fake news και την προπαγάνδα της και πήρε τελικά 2.251.618 ψήφους, ποσοστό 39,85% και 158 έδρες.

Πολλοί, λοιπόν, βρίζουν αυτούς αλλά κανείς τους 4.215.290 πολίτες που επέλεξαν να μην πάνε να ψηφίσουν στις τελευταίες εκλογές, εκτινάσσοντας το ποσοστό της αποχής στο 42,22%, το δεύτερο μεγαλύτερο της Μεταπολίτευσης.

Το να έχουμε στη χώρα 4,2 εκατ. αναρχικούς που συνειδητά δεν πάνε να ψηφίσουν, μάλλον είναι χλωμό. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο ο Κουφοντίνας δεν θα ήταν στην εντατική να τον βασανίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ούτε φυλακή… Σπίτι του θα ήταν.

Αυτό, βέβαια, δεν αποκλείει την πιθανότητα οι «τι ψηφίσατε ρε μαλάκες;» τη μέρα των εκλογών να έκαναν ποσταρίσματα του τύπου «αν οι εκλογές μπορούσαν να αλλάξουν τον κόσμο θα ήταν παράνομες» για να πάρουν πολλά λάικ από τους εκατοντάδες φίλους τους που επίσης απείχαν.

Η απογοήτευση για το πολιτικό σύστημα; Ναι, η απογοήτευση μπορεί να είναι μία κάποια εξήγηση που πρώτο «κόμμα» στην Ελλάδα είναι η αποχή. Όμως αυτή ακριβώς η επιλογή, δηλαδή η αποχή, μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη… απογοήτευση, στα όρια του «τερματισμού», όπως συμβαίνει σήμερα με την αυταρχική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ για συναθροίσεις, πανεπιστήμια, ελευθερία του λόγου κ.ο.κ., που πάνε τη χώρα πολλές δεκαετίες πίσω.

Αυτοί δε που ερμηνεύουν την αποχή ως «πολιτική στάση» (σ.σ. κάτι που εξυπηρετεί και τους μεγάλους επιχειρηματίες της χώρας), ας λάβουν υπόψη ότι το 1981 που υπήρχε «δίψα» του λαού για αλλαγή η αποχή ήταν μόλις 21,39%, δηλαδή στο μισό σχεδόν απ’ ότι στις μέρες μας.

Επίσης, πρέπει να σκεφτούμε τι θα συμβεί όταν η α’ εκλογική περιφέρεια της… Αστόρια και η β’ του… Σύδνεϋ ενσωματωθούν στα εκλογικά αποτελέσματα με την ψήφο των ομογενών. Θα εξακολουθούμε να γκρινιάζουμε που «καθορίζουν τις ζωές μας αυτοί που δεν ζουν καν στην Ελλάδα», τη στιγμή που η αποχή θα παραμένει άνω του 40%;

Γι’ αυτό. Όχι άλλο «τι ψηφίσατε». Ας πάμε στο «γιατί δεν ψηφίσατε».

*Το αυτό ισχύει και για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, όπου είχε έρθει πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ και το ποσοστό της αποχής ήταν 43,43%, το υψηλότερο στη Μεταπολίτευση.

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν αποκλειστικά τον/την συντάκτη/τριά τους και οι όποιες τοποθετήσεις και θέσεις τους δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 20/20 Magazine.
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ