Ένα μικρό Κατάρ

Πώς η τροπολογία της κυβέρνησης για τους μετανάστες μπορεί να οδηγήσει χιλιάδες ανθρώπους στη σύγχρονη σκλαβιά

Ένα μικρό Κατάρ
ΠΡΟΒΟΛΗ

Πέρασε η τροπολογία της κυβέρνησης για τους μετανάστες και την νομιμοποίησή τους να δουλεύουν, αλλά όχι να έχουν και χαρτιά στη χώρα μας. Όχι απλά πέρασε, ψήφισε και η Αριστερά την τροπολογία...

Μετά έγινε ο κακός χαμός στα με τους πάντες να εστιάζουν στο δέντρο, με το δάσος να χάνεται. Ένα δάσος που μόνο Μεσαίωνα θυμίζει.

Να ξεκινήσουμε από τις δηλώσεις του Υπουργού επικρατείας του Πακιστάν, ο οποίος μίλησε για εφοδιασμό 500.000 ανθρώπων από τη χώρα του, στην Ελλάδα, για τον κατασκευαστικό τομέα.

Προσέξτε λίγο, όχι στις... ελιές που έλεγε ο Καιρίδης, αλλά στον κατασκευαστικό τομέα.

Σύμφωνα όμως με όσα λέγονται, αυτοί δεν θα αποκτήσουν άδεια παραμονής στη χώρα μας, μόνο εργασίας, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες διαδικασίες με τα χαρτιά τους.

Θα σας γυρίσουμε όμως κάποια χρόνια πίσω και τις ετοιμασίες του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ.

Τότε, άνθρωποι από «τρίτες» χώρες έφυγαν για να βοηθήσουν τον κατασκευαστικό τομέα του Κατάρ και να δουλέψουν στη χώρα. Για να μπορέσουν όμως να βρούνε δουλειά (καθώς δεν είχαν άδεια παραμονής στη χώρα) πήγαιναν σε τρίτους οι οποίοι τους έβρισκαν δουλειά δίνοντας τους ένα μικρό δάνειο (με τόκο) και κανονίζοντας τους όλα τα διαδικαστικά.

Οι άνθρωποι αυτοί μάλιστα κάθε μήνα έδιναν στους παραπάνω κομμάτι του μισθού τους για το δάνειο.

Τα του Κατάρ, τα γνωρίζουμε. Άνθρωποι να δουλεύουν 12 και 16 ώρες τη μέρα (κάτι που εντελώς τυχαία και αλυσιδωτά επιτρέπεται πλέον στη χώρα μας) κάτω από αντίξοες συνθήκες, 5.000 εξ' αυτών να πεθάνουν και πολλοί ακόμα να έχουν πλέον μόνιμα προβλήματα.

Πίσω στη χώρα μας τώρα. Με τον πολιτικό κόσμο αυτής να έχει πιάσει εντελώς λάθος το ζήτημα και να μην ζητάει ξεκάθαρες εξηγήσεις.

Και πάμε σε μια σειρά από πολλαπλά ερωτήματα

Εφόσον δεν θα έχουν άδεια παραμονής αυτοί οι άνθρωποι, αλλά άδεια εργασίας, ποιος θα τους βρει τη δουλειά και που θα μένουν; Θα μπορούνε να διακόψουν όποτε θέλουν και να γυρίσουν πίσω, να κυκλοφορούν ελεύθεροι; Πώς θα πληρώνονται, πόσα και τι ώρες θα εργάζονται; Αν γίνει εργατικό ατύχημα (κατασκευαστικός τομέας) θα έχουν ασφάλεια; Θα καταγράφεται; Με ποιανού ευθύνη;

Μην ξεχνάτε επίσης ότι το Ελληνικό έχει μείνει χρόνια πίσω και οι πωλήσεις... αέρα έχουν ξεκινήσει καιρό τώρα, κάποιος πρέπει να το χτίσει. Επίσης το γήπεδο του Παναθηναϊκού όπου να ναι ξεκινάει και αυτό, θέλουμε εργατικά χέρια και κυρίως φθηνά.

Όπως επίσης θέλουμε ανθρώπους από ξένες χώρες να δουλεύουν για μισθούς πείνας, 16 ώρες τη μέρα χωρίς καμία προστασία. Κοινώς, μια σύγχρονη σκλαβιά σαν και αυτή του Παγκοσμίου Κυπέλλου, θα ήταν ό,τι πρέπει για την ανάπτυξη της Νέας Δημοκρατίας.

Στον δρόμο που έδειξε το Κατάρ λοιπόν...

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν αποκλειστικά τον/την συντάκτη/τριά τους και οι όποιες τοποθετήσεις και θέσεις τους δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 20/20 Magazine.
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ