Πόσο Κοψιάλη αντέχεις;

Η ινφλουένσινγκ σύλληψη ενός επίδοξου παιδοβιαστή με πρωταγωνιστές άντρες της ΕΛ.ΑΣ

Πόσο Κοψιάλη αντέχεις;
ΠΡΟΒΟΛΗ

Για τους νέους, δεν υπάρχει σχεδόν καμία διάκριση μεταξύ μιας διασημότητας και μιας αυθεντίας, ενός ημίθεου και ενός προσώπου με επιρροή. Σχεδόν οποιοσδήποτε, ο οποίος με κάποιο τρόπο δικαιούται το χαρακτηριστικό της διασημότητας στα μάτια των άλλων, μπορεί να αναφέρεται ως αυθεντία. 

Ο όρος «διασημότητα» είναι πολύ γνωστός στην καημένη τη χώρα μας. Σύμφωνα με τον αποδεκτό από το λεξικό ορισμό: «διασημότητα είναι ένα ευρέως γνωστό πρόσωπο (π.χ. ηθοποιός, μουσικός, δημοσιογράφος, πολιτικός) του οποίου η ιδιωτική ζωή αποτελεί αντικείμενο ενδιαφέροντος των μέσων ενημέρωσης, ιδίως κουτσομπολιού - μια διασημότητα συνήθως μοιράζεται πληροφορίες για τον εαυτό της με τους δημοσιογράφους, θέλοντας να επωφεληθεί από αυτές.  Ένας διάσημος είναι γνωστός επειδή είναι διάσημος - και αυτό αρκεί για να είναι ευρέως γνωστός, κάτι που είναι το κλειδί στον κόσμο του θεάματος. 

Η διασημότητα είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον παράδειγμα της μετατροπής της εξουσίας και του ηρωισμού. Ένα πρόσωπο που αναφέρεται ως διασημότητα είναι διασημότητα, επειδή έτσι το αντιλαμβάνονται οι μάζες και αυτό είναι επαρκές. Δεν έχει σημασία τι έκανε, είπε ή τι θα κάνει το πρόσωπο αυτό ή τι ιδιότητες έχει. Είναι ο ήρωας των πρωτοσέλιδων των ειδήσεων και του δίνεται ένα όνομα. 

Το βασικό πρόβλημα των σύγχρονων ειδώλων είναι η αλαζονεία τους, η πεποίθηση της ανωτερότητάς τους και η κοινωνική επιρροή που ασκούν στο κοινό τους. Οι influencers, όπως ο κύριος - τέλος πάντων - Κοψιάλης, έχουν την τάση προς ηρωοποίηση. Ο δημιουργός περιεχομένου ανέβασε στο κανάλι του στο youtube ένα βίντεο στο οποίο περιγράφει βήμα βήμα πόσο ηρωικά έστησε παγίδα σε επίδοξο παιδοβιαστή, ο οποίος παρενοχλούσε μέσω διαδικτύου την 13χρονη κόρη ενός φίλου του. 

Στο βίντεο, πέρα από γλαφυρές περιγραφές, περιέλαβε και σκηνές από την στιγμή που πιάνουν τον δράστη. 

Η αστυνομία άραγε ήταν ενήμερα για αυτή την καλοσχεδιασμένη επιχείρηση σύλληψης πολίτη από πολίτη; Αν θεωρήσουμε ότι η ΕΛΑΣ συμφώνησε να συνεργαστεί με ένα… influencer, σε μια επιχείρηση η οποία, όπως αναφέρει και ο ίδιο στο βίντεο του, κανείς δεν θα μπορούσε να έχει προβλέψει την αντίδραση ενός άνδρα ο οποίος χτυπά την πόρτα ενός διαμερίσματος περιμένοντας να του ανοίξει ένα 13χρονο παιδί, και τελικά καταλήγει να βλέπει δυο ενήλικους άντρες, τότε μάλλον πρέπει να προβληματιστούμε και για την ελληνική αστυνομία, η οποία είναι εκ φύσεως προβληματική αλλά μάλλον τώρα το παρατραβάει.

Παρότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και παρόλο που μιλάμε για έναν παιδοβιαστή, ο οποίος έχει πλέον συλληφθεί, μπορούμε να αντιληφθούμε πόσο προβληματικό είναι αυτό;

Ο Αλέξανδρος Κοψιάλης είναι ένα πρόσωπο που έχει απασχολήσει λόγω προκλητικών σεξιστικών τοποθετήσεων, τις οποίες δεν θα αναπαράγω, δεν έχει κάποια συγκεκριμένη ιδιότητα και κατά την ταπεινή - ναι, κάποιοι είμαστε ταπεινοί κύριε Κοψιάλη - και ασήμαντη άποψη μου είναι εξαιρετικά αχρείαστος. Με κάθε τρόπο και για όλους τους πιθανούς λόγους που μπορώ να σκεφτώ. 

Από μια καλή, φιλανθρωπική του πράξη, έγινε ήρωας σήμερα. Αλλά πόση αρρώστια πια; Τα πάντα είναι content; Η ταπεινότητα είναι απόλυτα απούσα και η σύλληψη ενός παιδοβιαστή μπορεί να γίνει μέρος ενός βίντεο για το YouTube; Δεν είμαι κατάλληλη να ηθικολογώ, αλλά παρατηρώ έλλειψη ηθικής. Και μια τάση αυτοηρωοποίησης, ενδεχομένως ως μέσο να καλύψει τον σεξισμό που ζέχνει η περσόνα του. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε το cancel που έφαγε λόγω της φερόμενης εμπλοκής του στον βιασμό της Γεωργίας Μπίκα και τώρα μάλλον πάει να ξεπλύνει τη φήμη του και να αποκαταστήσει το κύρος του στις συνειδήσεις των ακολούθων του.

Φτηνό.

Προβληματικό.

Ευτελές.

Θα έπρεπε να παρέμβει κάποιος. Κάτι. Τι; Στην Ελλάδα είναι όλα οκευ. Ελληνικές πατέντες ακόμα και όταν πρόκειται για συλλήψεις παιδοβιαστών. Ξεχνιέμαι και εγώ και νομίζω ότι ζω σε κάποια ανεπτυγμένη χώρα, όπου το κράτος δικαίου, η δικαιοσύνη και οι θεσμοί λειτουργούν. 

Φυσικά, από το βίντεο δεν θα έλειπαν και οι νουθεσίες του τύπου «να προσέχουν τα παιδιά μας», γιατί τι σόι influencer είσαι αν δεν δίνεις συμβουλές για την προστασία των ανηλίκων από ανώμαλους. Όσο κινδυνεύουν τα παιδιά μας από επίδοξους βιαστές, άλλο τόσο κινδυνεύουν και από τα σκατά που τα ταΐζουν οι Κοψιάλιδες. Και για να αποφύγουμε τις παρεξηγήσεις, δεν ταυτίζω τον Κοψιάλη με κανέναν βιαστή ανηλίκων, ούτε κρίνω ότι οι πράξεις τους έχουν την ίδια ποινική αξία.

Αυτό που επί της ουσίας θέλω να πω είναι ότι το διαδίκτυο είναι ένα χρήσιμο χάος, στο οποίο επιπλέουν στην επιφάνεια περσόνες που δεν ασκούν καμία ουσιαστική επιρροή και δεν αποτελούν άξιο θέαμα όχι απλά για τα παιδιά, ούτε για τις ζωές σε άλλους πλανήτες. 

Προφανώς, ζητήματα αποπλάνησης ανηλίκων μέσω διαδικτύου απασχολούν, πρέπει να απασχολούν και πρέπει να αντιμετωπίζονται. Η θέση των influencers σε όλο αυτό δεν ξέρω ποια είναι. Βοήθησαν κανέναν; Άλλαξαν τον κόσμο; Ή μήπως όντως ο επόμενος που θα προσπαθήσει να προσεγγίσει ένα ανήλικο θα φοβηθεί μη τυχόν τον συλλάβει ο Κοψιάλης και θα χωθεί ξανά στην τρύπα του;

Στο τέλος της ημέρας, μόνο ο Αλέξανδρος Κοψιάλης βγήκε κερδισμένος, με το βίντεο του να αναπαράγεται από σάιτ και εκπομπές. Ένας νέος ήρωας αυτο - γεννήθηκε σήμερα. Μπράβο.

Υ.Γ.: Αγαπητέ μου, όταν θα πιάνεσαι με τέτοια θέματα, τα οποία πέρα από πιασάρικα είναι και εξαιρετικά ευαίσθητα φρόντιζε να ενημερώνεις ότι δεν το κάνεις για να προστατεύσεις τα παιδιά, αλλά για δικιά σου αυτοπροβολή. Προχώρα στην ζωή σου με ηθική και ταπεινότητα - γκούγκλαρε να μάθεις τι σημαίνουν οι λέξεις.

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν αποκλειστικά τον/την συντάκτη/τριά τους και οι όποιες τοποθετήσεις και θέσεις τους δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 20/20 Magazine.
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ