Παλαιστίνη: Η γενοκτονία συνεχίζεται

Πριν από λίγες μέρες ο ισραηλινός στρατός, σε μια ακόμη επίδειξη αλαζονείας και ύβρεως, άνοιξε πυρ εναντίον αμάχων που περίμεναν να πάρουν λίγα τρόφιμα και νερό με αποτέλεσμα τον θάνατο εκατό ανθρώπων και των τραυματισμό άλλων επτακοσίων.

Παλαιστίνη: Η γενοκτονία συνεχίζεται
ΠΡΟΒΟΛΗ

Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται πέντε μήνες από την έναρξη των ισραηλινών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας. Μέχρι στιγμής πάνω από 30.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, περισσότεροι από 71.000 είναι οι τραυματίες, ενώ απροσδιόριστος είναι ο αριθμός των αγνοουμένων. Τα θύματα του πολέμου προέρχονται κυρίως από τον άμαχο πληθυσμό. Η ισραηλινή κυβέρνηση του κ. Νετανιάχου επιδιώκει τη συστηματική εξόντωση των Παλαιστινίων. Στην προσπάθειά της αυτή χρησιμοποιεί, όπως αποκαλύφθηκε, εξελιγμένη τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης. Ο στόχος του Ισραήλ δεν είναι άλλος από την εκδίωξη του λαού της Παλαιστίνης από τη Γάζα.

Καθημερινά παρακολουθούμε απάνθρωπες σκηνές από το δράμα του παλαιστινιακού λαού. Εικόνες βιβλικής καταστροφής. Πόλεις ισοπεδωμένες, σπίτια συντρίμμια, υποδομές κατεστραμμένες, νοσοκομεία χωρίς τα στοιχειώδη εφόδια για την περίθαλψη των τραυματιών. Έλλειψη τροφίμων, νερού, φαρμάκων, γάλακτος, ειδών υγιεινής. Επισιτιστική κρίση και ουρές για ένα γεύμα, όταν προσφέρεται. Άνθρωποι υποσιτισμένοι και αφυδατωμένοι τρώνε εδώ και μήνες ζωοτροφές για να επιβιώσουν. Ο λιμός απλώνεται σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ λοιμοί απειλούν τους κατοίκους της.

Η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων καταγγέλλουν το Ισραήλ, γιατί εμποδίζει να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Εικόνες τραγικές έκαναν τον γύρο του κόσμου με ανθρώπους στα όρια της εξάντλησης να αναμένουν στις παραλίες ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας από αεροπλάνα. Μάννα εξ ουρανού. Πριν από λίγες μέρες ο ισραηλινός στρατός, σε μια ακόμη επίδειξη αλαζονείας και ύβρεως, άνοιξε πυρ εναντίον αμάχων που περίμεναν να πάρουν λίγα τρόφιμα και νερό με αποτέλεσμα τον θάνατο εκατό ανθρώπων και των τραυματισμό άλλων επτακοσίων.

Παρά τις αντιδράσεις και τις καταδίκες από Διεθνείς Οργανισμούς, κυβερνήσεις και απλούς πολίτες το Ισραήλ συνεχίζει το έργο της εθνοκάθαρσης. Ο κ. Νετανιάχου δηλώνει προκλητικά ότι η χώρα του θα πολεμήσει μέχρι την ολοκληρωτική επικράτησή της και προετοιμάζει χερσαία επίθεση στην πόλη Ράφα. Εκεί όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι σε έναν τεράστιο καταυλισμό περίπου ένα εκατομμύριο επτακόσιες χιλιάδες Παλαιστίνιοι, από τα δυόμισι εκατομμύρια που ζούσαν σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, στην πλειοψηφία τους άμαχοι. Το Ισραήλ ετοιμάζεται να τους «αλέσει», καθώς δεν υπάρχει ασφαλής έξοδος διαφυγής προς την Αίγυπτο.

Στην Παλαιστίνη, λοιπόν, το Διεθνές Δίκαιο έχει κατ’ επανάληψη καταπατηθεί και στις κραυγές και στις εκκλήσεις των απελπισμένων η διεθνής κοινότητα κωφεύει. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη ήταν από τις πρώτες που αναγνώρισαν το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Από τότε σιγήν ιχθύος για την απάνθρωπη συμπεριφορά του εβραϊκού κράτους. Αλλά και οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Ε.Ε. αρκούνται σε χαλαρές καταδίκες της ισραηλινής βαρβαρότητας. Δεν ξέρω μάλιστα αν στα κλειστά τους γραφεία συζητούν την πρόταση που έκανε στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών για τη δημιουργία ενός τεχνητού νησιού στη Μεσόγειο, στο οποίο θα μεταφερθούν οι Παλαιστίνιοι!! Ένα είναι βέβαιο, ότι όσο δε θα υπάρχουν πιέσεις στο Ισραήλ και απειλή κυρώσεων, τόσο θα αποθρασύνεται και θα συνεχίζει τις εγκληματικές του ενέργειες.

Είναι αλήθεια ότι οι συγκυρίες και οι διεθνείς συσχετισμοί δεν ευνοούν την Παλαιστίνη. Είναι, ωστόσο, επιτακτική ανάγκη να αναληφθούν διεθνείς πρωτοβουλίες για να σταματήσει σε πρώτη φάση η αιματοχυσία στη Γάζα. Το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα δε σημαίνει γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού. Ασφαλώς και δεν είναι σε καμιά περίπτωση αποδεκτές οι επιθέσεις της Χαμάς στο φεστιβάλ νεολαίας και στα κιμπούτς, οι δολοφονίες, οι βιασμοί και η απαγωγή αθώων πολιτών, γεγονότα τα οποία ήταν βούτυρο στο ψωμί των Ισραηλινών, αλλά, επίσης, είναι απολύτως καταδικαστέα η αντίδραση ενός οργανωμένου στρατού απέναντι στους αμάχους. Αυτά που συμβαίνουν στην Παλαιστίνη είναι εγκλήματα πολέμου για τα οποία χρειάζεται να αποδοκιμαστεί ρητά και ξεκάθαρα το Ισραήλ και να λογοδοτήσει. Σε δεύτερο στάδιο απαιτείται να προετοιμαστεί ένα σοβαρό σχέδιο για την οριστική επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος. Οι Παλαιστίνιοι δικαιούνται και πρέπει να αποκτήσουν πατρίδα. Είναι η μόνη λύση για την πολύπαθη περιοχή και για τον γενναίο και περήφανο λαό της Παλαιστίνης.

*O Γιάννης Ανδρουλιδάκης είναι εκπαιδευτικός στο 1ο Γυμνάσιο Καλαμάτας

Φωτογραφία: Motaz Azaiza

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν αποκλειστικά τον/την συντάκτη/τριά τους και οι όποιες τοποθετήσεις και θέσεις τους δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 20/20 Magazine.
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ