Φοιτητική Ιντιφάντα: Για το δικαίωμα στη ζωή

H λέξη ιντιφάντα (انتفاضة intifāḍah), ετυμολογικά προέρχεται απο την αραβική λέξη για το τίναγμα (nafada) και σημαίνει μεταφορικά εξέγερση ή επανάσταση. 

Φοιτητική Ιντιφάντα: Για το δικαίωμα στη ζωή
ΠΡΟΒΟΛΗ

*Γράφει και σκιτσάρει το Ανεξίτηλο

Στην περίπτωση της Παλαιστίνης, ο όρος ιντιφάντα αναφέρεται σε αντιστασιακά και απελευθερωτικά κινήματα με στόχο την αποτίναξη της Ισραηλινής κατοχής από τα Παλαιστινιακά εδάφη.

Με την λήξη της πρώτης ιντιφάντας το 1993 αναγνωρίστηκε με την συνθήκη του Όσλο τόσο η Παλαιστινιακή αρχή και το κράτος της Παλαιστίνης, που περιελάμβανε μέρη της Δυτικής Όχθης και την λωρίδα της Γάζας. Ένα κράτος αναγνωρισμένο μεν, διασκορπισμένο στα σημεία του ορίζοντα δε, με το ένα μέρος του να αποτελείται από μια αποκλεισμένη περιοχή διοικούμενη από την εξτρεμιστική ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς και θύλακες εδαφών στην Δυτική όχθη διοικούμενους από την αναγνωρισμένη Παλαιστινιακή Αρχή. Είναι σχεδόν αυτονόητο πως μια τέτοια διάσπαση θα οδηγήσει σε προσπάθεια αντίστασης με κάθε τρόπο προς τους εποίκους οι οποίοι είτε μέσω της φορολογίας και του οικονομικού αποκλεισμού είτε μέσω σφοδρών επιθέσεων έχουν εξαθλιώσει τον Παλαιστινιακό λαό.

Σήμερα, οι επιθέσεις Παλαιστινίων ανταρτών ενάντια στην Ισραηλινή κατοχή απαντώνται με το πρόσχημα του δικαιώματος της αυτοάμυνας του κράτους του Ισραήλ με ολοένα και αυξανόμενη ένταση και βιαιότητα. Ο Ισραηλινός στρατός επιτίθεται σε κομβόι αμάχων και αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας προς τις αποκλεισμένες περιοχές ενώ ταυτόχρονα εκτελεί εναέριες και χερσαίες επιθέσεις στην λωρίδα της Γάζας σκοτώνοντας περίπου 50 ανθρώπους την ημέρα. Στη Ράφα συγκεκριμένα, μια περιοχή η οποία βρίσκεται στα σύνορα με την Αίγυπτο και προχτές έζησε έναν από τους πιο ανελέητους βομβαρδισμούς της ιστορίας της έχουν αυτή τη στιγμή καταφύγει 1.3 εκ. άμαχοι, οι οποίοι ουσιαστικά δεν έχουν κανέναν τρόπο διαφυγής. Ταυτόχρονα προς την Ράφα κατευθύνονται σύμφωνα με εντολές του Ισραηλινού στρατού εκτοπισμένοι από τα βόρεια της λωρίδας της Γάζας. 

Για πόσο ακόμα;

Απέναντι σε αυτή την υποστηριζόμενη από ισχυρά κράτη της δύσης, είτε έμπρακτα με ενίσχυση του Ισραηλινού στρατού είτε μέσω της σιωπής μπροστά στην βιαιότητα γενοκτονία των Παλαιστινίων, δημιουργήθηκε ένα παγκόσμιο φοιτητικό κίνημα αλληλεγγύης υπέρ του

αγώνα της Παλαιστίνης για απελευθέρωση και υπέρ της κατάπαυσης του πυρός. Η φοιτητική ιντιφάντα (Student Intifada), έχει μέχρι σήμερα βάψει μεγάλα πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο στα χρώματα της Παλαιστινιακής σημαίας. Φοιτητές, μαθητές και καθηγητές καταλαμβάνουν αμφιθέατρα και προαύλια διαδηλώνοντας τόσο υπέρ της ειρήνης και της απελευθέρωσης, όσο και υπέρ όσων υπέστησαν κυρώσεις, συνελήφθησαν ή στην περίπτωση των πολυάριθμων κοινοτήτων Ισραηλινών που αντιτίθενται με σύνθημα «Όχι στο όνομά μας» (not in our name) στην γενοκτονία θεωρήθηκαν προδότες επειδή στάθηκαν ανοιχτά υπέρ της Παλαιστίνης. Παρά την βίαιη καταστολή που αντιμετωπίζουν οι διαδηλωτές και οι αλληλέγγυοι η φοιτητική ιντιφάντα εξαπλώνεται με αμείωτη ένταση, με όλο και περισσότερα πανεπιστήμια και συλλογικότητες ανά τον κόσμο να συμμετέχουν καθημερινά.

Σήμερα είναι η σειρά της Ελλάδας. 

Η φοιτητική ιντιφάντα μας καλεί. Για την ελευθερία και την αυτοδιάθεση του λαού της Παλαιστίνης. Για το δικαίωμα στην ζωή. Για την ειρήνη.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΣΩΣΤΗ ΠΛΕΥΡΑ

ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΩΣ ΤΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν αποκλειστικά τον/την συντάκτη/τριά τους και οι όποιες τοποθετήσεις και θέσεις τους δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 20/20 Magazine.
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ