Δικαιοσύνη επιλεκτική: Μήπως θα ρθει και η σειρά σου;

Όταν όλα εξισώνονται, όταν όλοι κρίνονται με τον ίδιο τρόπο, όταν όλα κρίνονται από  την αντίληψη κάποιου τρίτου για το καλό και κακό, όταν όλα κρίνονται βάσει νόμου υποκειμενικά, μήπως κινδυνεύει και η δικιά σου ελευθερία;

Δικαιοσύνη επιλεκτική: Μήπως θα ρθει και η σειρά σου;
ΠΡΟΒΟΛΗ

Το βράδυ του Σαββάτου συνελήφθη μέλος του Ρουβίκωνα, από την αντιτρομοκρατική, μετά από ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Η σύλληψή του έγινε βάση του άρθρου 187α του Ποινικού Κώδικα, το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι «όποιος με οποιοδήποτε τρόπον ή μέσω του διαδικτύου απειλεί με τέλεση τρομοκρατικής πράξης ή προκαλεί ή διεγείρει σε διάπραξή της και έτσι εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη τιμωρείται με φυλάκιση».

Κάποιος - τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης τον βάφτισαν ηγετικό μέλος - συνελήφθη λοιπόν από την αντιτρομοκρατική, επειδή έκανε μια ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, με την κατηγορία των απειλών μέσω διαδικτύου. 

Σήμερα, στις 12:00, θα περάσει από δίκη ένας άνθρωπος, όχι επειδή πράγματι διέπραξε κάποια αξιόποινη πράξη, αλλά επειδή κάποιος προέβλεψε από την ανάρτησή του ότι θα διαπράξει. Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη και με τους βιαστές, τους μαστροπούς, τους γυναικοκτόνους, τη μαφία και προλαβαίνει το έγκλημα.

H ανακοίνωση του Ρουβίκωνα για τη σύλληψη μέλους του

Στο παρελθόν ο Ρουβίκωνας και άλλες ριζοσπαστικές δυνάμεις έχουμε μιλήσει για χούντα χαμηλής έντασης. Για την προσπάθεια δηλαδή της εξουσίας, υπο την ηγεμονία της Νέας Δημοκρατίας, να καταργήσει κάθε λαϊκό δικαίωμα και ελευθερία μέσα στα πλαίσια της υποτιθέμενης δημοκρατίας.

Θέλουν απόλυτη εξουσία και την κερδίζουν κομμάτι-κομμάτι. Τετραγωνικό με τετραγωνικό, ύπουλα, προωθούνται σε κάθε κοινωνικό μέτωπο.

Από που να αρχίσουμε;

Από την κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία και την ποινικοποίηση του συνδικαλισμού;

Από τις υποκλοπές και τις παρακολουθήσεις;

Από τις εξωδικαστικές εκτελέσεις όποιου καταδιώκει η αστυνομία και δεν έχει το σωστό χρώμα δέρματος;

Από τους μαζικούς πνιγμούς μεταναστών που κανονικοποιούνται;

Από την στρατιωτικοποίηση της αστυνομίας;

Από τον διωγμό των ντόπιων, Ελλήνων και μεταναστών, από το κέντρο των πόλεων για να γίνουν στάνες τουριστών;

Από τον «εξευγενισμό» των Εξαρχείων με το μετρό και την καταστολή;

Από την κατάργηση του δικού τους «ιερού κειμένου», του συντάγματος, με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια;

Από την καμπάνια αυστηροποίησης και κανιβαλισμού που κατέληξε στον νόμο Φλωρίδη, ένα νόμο που, μαζί με τις προσθήκες στον αντιτρομοκρατικό νόμο κλείνει φυλακή, όποιον θέλει, όποτε το θέλει το κράτος;

Από όπου και να ξεκινήσουμε ξέρουμε που καταλήγουμε. Το τελευταίο καστρο είναι η ελευθερία του λόγου.

Στις 18 Μάη, το μέλος μας Γιώργος Καλαϊτζίδης, συνελήφθη και οδηγήθηκε στην αντιτρομοκρατική για μια δημοσίευση του στα social media. Για μια δημοσίευση, τον σημάδευαν με τα όπλα τους καθώς τον μετέφεραν δεμένο πισθάγκωνα, έχοντας του φορέσει αλεξίσφαιρο γιλέκο. Όλα αυτά για μια δημοσίευση, επαναλαμβάνουμε!

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει μέλος μας να συλληφθεί για κάτι τέτοιο. Είναι όμως η πρώτη φορά που αυτό θεωρείται «τρομοκρατία» και παράλληλα ισχύει ο νόμος Φλωρίδη. Η πρώτη φορά που αγωνιζόμενος μπορεί να μπει άμεσα φυλακή μόνο και μόνο γιατί έκφρασε δημόσια άποψη.

Ο Ρουβίκωνας έχει κάνει συγκεκριμένες επιλογές αγώνα, τις έχει κάνει δημόσια, και βαδίζει αταλάντευτα σε αυτό το μονοπάτι γνωρίζοντας καλά ότι τον περιμένουν χτυπήματα. Οι επιλογές μας είναι γνωστές και από πάντα το κράτος προσπαθεί να τις χαρακτηρίσει «τρομοκρατία». Καθόλου τυχαία η σύλληψη του μέλους μας γίνεται ενώ έχει ξεκινήσει η προσπάθεια να χαρακτηριστεί ο Ρουβίκωνας «εγκληματική οργάνωση». Αλλά θα είναι λάθος να θεωρήσουμε ότι το κράτος και η ΝΔ έχουν «βεντέτα» με εμάς. Εχουν βεντέτα με όλη την κοινωνική βάση και αν κάτι προσπαθούν απεγνωσμένα, είναι να προλάβουν τα κοινωνικά αντίποινα.

Τώρα είναι η ώρα του τελευταίου κάστρου, της ελευθερίας της έκφρασης. Αν βάλουν φυλακή τον σύντροφό μας για κάτι τέτοιο, ο εχθρός έχει περάσει τα τείχη. Η χούντα δεν είναι πια «χαμηλής έντασης», είναι κανονική χούντα.

Εμείς θα συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε, και θα το κάνουμε περισσότερο και καλύτερα, ακόμα κι αν δικοί μας άνθρωποι βρεθούν πίσω από τα σίδερα.

Ξαναλέμε όμως, δεν είναι βεντέτα Νέα Δημοκρατία εναντίον Ρουβίκωνα.

Αφορά καθένα και καθεμιά που δεν ανήκει στην «αριστεία»

Κάθε αγωνιζόμενος, κάθε ριζοσπάστης, κάθε προοδευτικός άνθρωπος πρέπει να στοχαστεί σε αυτό το γεγονός. Που οδηγεί, πως σταματάει, πως ανατρέπεται αυτή η συνθήκη;

Το ερώτημα τίθεται τώρα. Τίθεται κυριολεκτικά σήμερα.

Γιατί αν φτάσουμε σε κανονική χούντα, τότε οι επιλογές είναι μετρημένες. Διότι με πολύ συγκεκριμένους τρόπους πέφτουν οι χούντες…

Ρουβίκωνας

Το twitter πήρε θέση

Όσοι παρακολουθούν τις δράσεις του Ρουβίκωνα, είναι σαφές ότι πρόκειται για παρεμβάσεις συμβολικού - ακτιβιστικού χαρακτήρα, οι οποίες όχι απλά δεν θέτουν σε κίνδυνο απολύτως κανέναν, αλλά αντιθέτως δείχνουν πόσο απροετοίμαστο είναι το κράτος να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε «κίνδυνο». 

Η αναρχική συλλογικότητα έδειξε έμπρακτα την αλληλεγγύη της στη μάχη για την κατάσβεση των πυρκαγιών του 2023, βρέθηκε στην πρώτη γραμμή στις πλημμύρες στη Θεσσαλία, παρέχοντας είδη πρώτης ανάγκης αλλά και έμπρακτη βοήθεια στους πλημμυροπαθείς. Έδωσε το παρόν εκεί που το κράτος δεν μπορούσε να ανταποκριθεί. 

Επομένως, ένα post που ενημερώνει ότι οι δράσεις θα συνεχιστούν, πως μπορεί να θεωρηθεί απειλή;

Ας απομονώσουμε τον Ρουβίκωνα ή οποιαδήποτε συλλογικότητα βρεθεί σε παρόμοια θέση, και ας δούμε λίγο πως αυτό το άρθρο μπορεί να επηρεάσει τη ζωή καθενός από εμάς.

Καθενός από εμάς που δεν κατέχουμε αξιώματα ή δεν έχουμε σχέσεις με την εξουσία. Γιατί, έτσι όπως αντιλαμβάνομαι την κατάσταση, η δικαιοσύνη λειτουργεί σύμφωνα με το γράμμα του νόμου, πλήρως και ολοκληρωτικά, σε επιλεγμένες περιπτώσεις - το είδαμε πεντακάθαρα στην υπόθεση Λιγνάδη για παράδειγμα. 

Για εμάς λοιπόν τους απλούς ανθρώπους, το άρθρο 187α μπορεί να μας στερήσει, όχι μόνο την ελευθερία να μιλάμε και να γράφουμε όπως ακριβώς μας εκφράζει σε έναν τόπο που ούτως ή άλλως περικλείεται από προϋπάρχοντες κανονισμούς, αλλά αφορά μια γενικευμένη προσπάθεια φίμωσης. Φίμωσης όλως εκείνων των απόψεων που δεν εξυπηρετούν, δεν συμπορεύονται, δεν επαινούν το κυβερνητικό αφήγημα. Διώκεται δηλαδή η προσωπική γνώμη;

Αν ένας φοιτητικός σύλλογος, ένα συνδικάτο, ένας σύλλογος εργαζομένων καλέσει σε διαμαρτυρία για οποιοδήποτε θέμα μέσω διαδικτύου, θα έχει αντίστοιχη αντιμετώπιση; 

Διότι αν ένα ποστ ενός μέλους του Ρουβίκωνα οδήγησε στην σύλληψη από την αντιτρομοκρατική (!)  του ανθρώπου που το έγραψε, μήπως θα έπρεπε να ανησυχούμε για το που μπορεί να φτάσει αυτή η σχεδόν χουντική πρακτική;

«Όποιος με οποιονδήποτε τρόπον ή μέσω του διαδικτύου απειλεί με τέλεση τρομοκρατικής πράξης ή προκαλεί ή διεγείρει σε διάπραξή της και έτσι εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη τιμωρείται με φυλάκιση».

Βάση αυτού του άρθρου δεν θα έπρεπε να διώκονται όλοι εκείνοι που απειλούν ανοιχτά τον διασώστη Ιάσονα Αποστολόπουλο, στο Twitter;

Παραθέτουμε ορισμένα από τα σχόλια που έχει δεχτεί κατά καιρούς

Ή ακόμα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης;

Μια από τις πιο διαδεδομένες τεχνικές προπαγάνδας είναι η κατασκευή του εχθρού. Το κράτος πρέπει να έχει μόνιμα απέναντί του έναν «εχθρό», τον οποίο να μάχεται και τελικά να νικά προκειμένου να αποδείξει την «ικανότητά» του, ενώ στην ουσία θέλει απλά να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα ουσιαστικά προβλήματα της κοινωνίας. 

Με το άρθρο 187α καταφέρνει λοιπόν το κράτος να κερδίσει μια μάχη με έναν κατασκευασμένο από το ίδιο εχθρό. Σήμερα είναι ο Ρουβίκωνας. Αύριο θα είναι η ανεξάρτητη δημοσιογραφία. Μεθαύριο μπορεί να είσαι εσύ.

Οι λύκοι για την κυβέρνηση, είναι οι δικές μας μέλισσες.

Όσο η δικαιοσύνη παραμένει επιλεκτικά τυφλή, ούτε βήμα πίσω και πάντα με τις μέλισσες.

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν αποκλειστικά τον/την συντάκτη/τριά τους και οι όποιες τοποθετήσεις και θέσεις τους δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 20/20 Magazine.
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ