Είναι τα μέτρα, ηλίθιε

Αυτή τη φορά, λέει, τα μέτρα θα είναι έξυπνα. Τους πήρε έναν χρόνο αλλά τουλάχιστον έγιναν εξυπνότεροι. Να φανταστείτε, μέχρι και αστυνομικοί μπήκαν στο πανεπιστήμιο. Υπάρχουν αποδείξεις, θέλω να πω. Ας τους εμπιστευτούμε.

Είναι τα μέτρα, ηλίθιε

Όσο πλησιάζουμε όλο και πιο κοντά στην συμπλήρωση ενός χρόνου από την εφαρμογή του πρώτου lockdown, τόσο πιο απίστευτο φαίνεται.
Τόσο απίστευτο, που έχουν χάσει το νόημα τους ακόμα και οι αναφορές στις δεκάδες παλινωδίες και την εγκληματική, κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας.
Ένας χρόνος, που η μόνη μάχη που έχει δοθεί από την κυβέρνηση, είναι αυτή της επικοινωνίας.
Ένα χρόνο που η κυβέρνηση Μητσοτάκη, νικάει τον Κορονοϊό, αλλά οι ανεύθυνοι πολίτες υπονομεύουν την προσπάθειά της.  

Μια ιλαροτραγωδία που ξεκίνησε με θριαμβολογίες του πρωθυπουργού και δάκρυα του Σωτήρη για τους παππούδες (με 35 κρούσματα και 13 νεκρούς), ενώ καταλήγει στο να ξεπεράσουμε σύντομα τους 7000 νεκρούς, με τους πολίτες, ψυχολογικά ερείπια, να προαυλίζονται στα όρια των δύο χιλιομέτρων που τους δόθηκαν με μεγαθυμία από το παλάτι.
Θα μπορούσε βέβαια να είναι και “βραχιολάκι” περιορισμού στο σπίτι, ας μην είμαστε αχάριστοι.

Η έναρξη, την προηγούμενη εβδομάδα του -τυπικά- 4ου lockdown -που στην ουσία είναι η πεντάμηνη προέκταση του lockdown του Νοεμβρίου- επιβεβαίωσε για πολλοστή φορά τον ένα και μοναδικό λόγο της εφιαλτικής υγειονομικά, οικονομικά και ψυχολογικά κατάστασης, που βιώνουμε σαν ρυθμική λούπα: Είναι τα μέτρα, ηλίθιε.

Τα μέτρα που, εδώ και ένα χρόνο, ανακοινώνονται με παροιμιώδη δραματικότητα, στο ίδιο ακριβώς μοτίβο, από το τρίο της καταστροφής:
Έναν πλούσιο γόνο χωρίς καμία απολύτως αντίληψη και (εν)συναίσθηση του τι συντελείται στην κοινωνία.
Έναν ατάλαντο πρώην μπασκετμπολίστα που δεν μπορεί να βάλει δυο λεξούλες στη σειρά (για το παρελθόν του στον Οργανισμό Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Αθηναίων θα ασχοληθούμε σύντομα) και τέλος, έναν αγροίκο βαρύμαγκα, που συγχρωτιζόταν κατακαλόκαιρα σε κέντρα διασκέδασης χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, αν εξαιρέσεις την εικόνα της Παναγίτσας στο τραπέζι με τα ουίσκια.
(Το καλό με αυτούς είναι ότι δεν χρειάζεται να αναφέρουμε ονόματα. Όλοι καταλάβατε ποιους περιγράφω).

Τα μέτρα ανακοινώνονται και κάθε φορά το ένα κύμα ακολουθεί το άλλο, πιο σφοδρά. Σε αυτή τη χώρα δεν κάνουμε διαχείριση της πανδημίας, πανδημικό σέρφινγκ κάνουμε.

Ένας χρόνος, διάολε.

Ένας ολόκληρος χρόνος μετά. Με την κοινωνία στον φούρνο κορωνοκυμάτων και την κυβέρνηση να έχει κάνει την υγειονομική κρίση, ευκαιρία, περνώντας κάθε πιθανό και απίθανο νομοσχέδιο υπονόμευσης της Κοινωνικής Πρόνοιας, της Εργασίας, της Παιδείας και του Περιβάλλοντος. Κάνοντας πλουσιότερους γνωστούς και φίλους με απευθείας αναθέσεις.

Ένας ολόκληρος χρόνος μετά, 12 μήνες βρε παιδί μου -το γράφω μπας και καταφέρουμε να το πιστέψουμε.

Αυτή τη φορά, λέει, τα μέτρα θα είναι έξυπνα. Τους πήρε έναν χρόνο αλλά τουλάχιστον έγιναν εξυπνότεροι. Να φανταστείτε, μέχρι και αστυνομικοί μπήκαν στο πανεπιστήμιο. Υπάρχουν αποδείξεις, θέλω να πω. Ας τους εμπιστευτούμε.
Θα ελέγχουν λέει τον κωδικό 4 για παροχή βοήθειας και θα σε συνοδεύει περιπολικό για να επιβεβαιώσει τον “ισχυρισμό”, ενώ η αστυνομία θα μπορεί να κάνει έλεγχο και σε σπίτια.

Πως το λέγαν στην επταετία;
Α, ναι. Αν είσαι έντιμος και φιλήσυχος, δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα απ' την αστυνομία. Μόνο όσοι έχουν λερωμένη τη φωλιά τους, αντιτίθενται εις τα δίκαιαν μέτραν αντιμετωπίσεως της πανδημικής κρίσεως.

Έτσι για επίλογο, ας πάμε μόλις 45 ημέρες πίσω.

Σκηνικό: 15 Ιανουαρίου, 2021, Βουλή των Ελλήνων.
Τρεις μήνες και οχτώ ημέρες μετά την έναρξη του δεύτερου lockdown, όχι του έξυπνου, του χαζού.
Συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για τη διαχείριση της πανδημίας.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στο βήμα και δηλώνει, επί λέξει:  

«Αν είχε συμβεί κάτι δραματικό στις εορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιας θα είχε ήδη φανεί. Ευτυχώς φαίνεται ότι ξεπεράσαμε σκόπελο εορτών χωρίς αναταράξεις και σε αυτό βοήθησε η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να επανέλθουμε σε αυστηρότερο καθεστώς λοκ νταουν από αυτό που εισηγήθηκαν οι ειδικοίΈχουμε την ασφάλεια να μπορούμε να συζητήσουμε μία περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών και μία επαναφορά στην κανονικότητα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, γιατί ακριβώς έχει επιτευχθεί ο βασικός που είχαμε θέσει μαζί με τον υπουργό υγείας».

Στην ίδια ομιλία, ανακοινώνει την «αύξηση του προστίμου από τα 300 στα 500 ευρώ για όσους επιμένουν συνειδητά να παραβιάζουν τα μέτρα», ενώ λίγο αργότερα, στην ίδια συνεδρίαση της βουλής, ως άλλος Καίσαρας στο Κορωνοκολοσσαίο, δίνει χάρη μίας εβδομάδας στους ανεύθυνους πολίτες, δηλώνοντας, «είμαι διατεθειμένος να κρατήσω το πρόστιμο στα 300 ευρώ για μία εβδομάδα».

Άντε, ας κάνουμε μια παράταση του επιλόγου και ας πάμε ακόμα πιο πίσω.
Τότε που ο πρωθυπουργός παπαγάλιζε τα ποιήματα από τη συλλογή του Βλαστάρη.

Ενδεικτικά:

  • «Δεν θα χρειαστεί δεύτερο lockdown»
  • «Κερδίσαμε τον πόλεμο και ουσιαστικά ποτέ δεν σημειώθηκαν ελλείψεις στα νοσοκομεία»
  • «Όπως κερδίσαμε τη μάχη της υγείας θα κερδίσουμε και τoν πόλεμο της οικονομίας»
  • «Η χώρα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της με την επιτυχή αντιμετώπιση της κρίσης»
  • «Διανύουμε το τελευταίο μίλι προς την ελευθερία από την πανδημία» (τελικά δύο χιλιόμετρα ήταν)

Αυτοί τώρα παίρνουν έξυπνα μέτρα.

Όπως ο νεκροθάφτης στο Λούκι Λουκ.

ΠΡΟΒΟΛΗ
ΠΡΟΒΟΛΗ
ΣΧΟΛΙΑ
Το 20/20 magazine σέβεται απόλυτα το δικαίωμα του αναγνώστη/ριας, να εκφράζει ανεμπόδιστα και ελεύθερα τις απόψεις του/της στο πλαίσιο ενός ελεύθερου και κόσμιου διαλόγου. Παρόλα αυτά υπογραμμίζουμε ρητά ότι τα σχόλια των επισκεπτών του www.2020mag.gr, εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον χρήστη/ρια και μόνον αυτόν. Το www.2020mag.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια (απαγορεύονται επίσης τα σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλες ιστοσελίδες). Οι χρήστες που θα χρησιμοποιούν ύβρεις, απρεπείς εκφράσεις ή θα προκαλούν, θα αποκλείονται.