Ο Δ. Χαΐνης Αποστολάκης στο 2020mag.gr: «Η αληθινή Τέχνη δεν χειραγωγείται από εξουσιαστικά κέντρα»

Οι Χαΐνηδες του Δημήτρη Αποστολάκη θα βρεθούν την ερχόμενη Τρίτη στη σκηνή της Τεχνόπολης με ένα νέο διπλό άλμπουμ στις αποσκευές τους για τα 30 χρόνια δισκογραφικής παρουσίας τους. Ωστόσο, ο αριθμός των ετών μοιάζει μέγεθος δευτερεύον μπροστά στην τεράστια ποιότητα του έργου τους. Τα διαμάντια που άφησαν -και αφήνουν ακόμη- στο μουσικό διάβα τους.

Ο Δ. Χαΐνης Αποστολάκης στο 2020mag.gr: «Η αληθινή Τέχνη δεν χειραγωγείται από εξουσιαστικά κέντρα»
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ο Δημήτρης Χαΐνης Αποστολάκης, τραγουδοποιός από τους πλέον αυθεντικούς με λόγο βαρύνοντα και μουσική «φτερωτή», νομίζω πως δεν έχει λόγο να δίνει συχνά συνεντεύξεις -και είναι φυσικό. Ό,τι θέλει να πει όλα αυτά τα χρόνια, το λέει μέσα από την τέχνη του: τα τραγούδια του και τα βιβλία του.

Ωστόσο, μία ευθυγράμμιση τριών πλανητών τον φέρνει αυτή τη στιγμή στις σελίδες του 2020mag.gr.

Κατά πρώτον, η κυκλοφορία του «Βάρδα φουρνέλο», του νέου άλμπουμ των Χαΐνηδων, που μόλις κυκλοφόρησε επ’ αφορμή της συμπλήρωσης των 30 χρόνων τους στη δισκογραφία.
Κατά δεύτερον, η επερχόμενη συναυλία των Χαΐνηδων στην Τεχνόπολη, στις 29 Ιουνίου.
Και κατά τρίτον, η δική μας μεγάλη επιθυμία να τον έχουμε κοντά μας.

Του οφείλουμε, λοιπόν, ένα μεγάλο ευχαριστώ και τον υποδεχόμαστε με χαρά και για λόγους σοβαρούς, βέβαιοι -και από τη θετική ανταπόκρισή του- ότι δεν τον κουράσαμε άδικα.

Το νέο διπλό άλμπουμ των Χαΐνηδων, «Βάρδα φουρνέλο», είναι εδώ. Η τέχνη έχει τις απαντήσεις σε καιρούς μπερδεμένους;
Μόνο η αληθινή τέχνη μπορεί να δώσει απαντήσεις και να ξεμπερδέψει το κουβάρι. Γιατί:
Α) Σε αντίθεση με την Πολιτική, τη Δικαιοσύνη, την Επιστήμη, η αληθινή Τέχνη δεν χειραγωγείται από εξουσιαστικά κέντρα.
Β) Όσο πιο πίσω στο χρόνο καταδύεται μια τέχνη, τόσο μπροστά βλέπει στο μέλλον. Εξ ου και η ισχυρή προφητική της ικανότητα.
Γ) Σ’ ένα πραγματικό τεχνούργημα συναντιέται η υψηλή λογική με το αρχέγονο ένστικτο. Ο συνδυασμός αυτός είναι ο μόνος που μπορεί να δώσει λύσεις.

Η κυκλοφορία κάθε νέας δουλειάς είναι πράξη επαναστατική;
Αν δεν είναι επαναστατική, δεν είναι τέχνη. Αν δεν υπάρχει ανατροπή, είναι επικίνδυνο χάιδεμα αυτιών. Αν δεν υπάρχει αντίθεση, δεν υπάρχει σύνθεση. 

Ποιες νοητικές διαδρομές σας οδήγησαν στη δημιουργία των νέων τραγουδιών;
Ειλικρινά, δεν γνωρίζω.

Στο σημείωμα που συνοδεύει την κυκλοφορία, καλείτε τους ακροατές σε μία ολοκληρωμένη εμπειρία μουσικής ακρόασης και ανάγνωσης. Πού εύχεστε να ταξιδέψουν με αυτό;
Η μόνη διαδρομή που μπορούν να κάνουν είναι στα βάθη της ύπαρξής τους. Να βρουν το μικρό παιδί, τον ελάχιστο εαυτό τους. Αυτή η κατάδυση στο μικρόκοσμο θα τους οδηγήσει στο μακρόκοσμο, μέχρι τις εσχατιές του σύμπαντος.

Συμπληρώνοντας φέτος 30 χρόνια παρουσίας με τους Χαΐνηδες, τι είναι αυτό στο οποίο αισθάνεστε ότι έχετε σταθεί πάνω απ’ όλα συνεπής;
Α) μη συνδιαλλαγή με εξουσίες
Β) ισότητα αμοιβών
Γ) αέναη μαθητεία
Δ) λιτότητα βίου

Η συναυλία στην Τεχνόπολη την Τρίτη, καθώς και οι υπόλοιπες του φετινού καλοκαιριού, θα έχουν επετειακό χαρακτήρα;
Οι μόνες επέτειοι που καταλαβαίνω ότι μπορούν να γιορτάζουνε οι άνθρωποι είναι του κώλου τα εννιάμερα του μπούτσου τα σαράντα.

Η ανιδιοτελής αγάπη του κόσμου έπαιξε σημαντικό ρόλο για να βρεθείτε και πάλι στη σκηνή;
Όχι. Όμως χωρίς αυτή την ανιδιοτελή αγάπη δεν θα υπήρχαμε.

Στην Τεχνόπολη θα ακούσουμε τραγούδια από το νέο άλμπουμ;
Τα τραγούδια τα γράψαμε α) για να τα μάθουμε και β) για να τα παίζομε ζωντανά.

Η πολιτεία σεβάστηκε τους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα στην υγειονομική κρίση;
Οι άνθρωποι της εξουσίας έχουν σαν πρώτο μέλημα τη διατήρηση των προνομίων τους. Πάντα φοβόντουσαν την ανατρεπτική δύναμη της τέχνης. Γι’ αυτό η πολιτεία είναι απαξιωτική και εκδικητική απέναντι στους ανθρώπους της τέχνης, ενόσω ζούνε. Δηλαδή οι καλλιτέχνες μοιάζουν πολύ με τις αρκούδες. Οι άρχοντες τις κυνηγούν και τις σκοτώνουν. Όμως το δέρμα τους γίνεται χαλί στα σαλόνια τους και επιδεικνύεται με περηφάνεια στους επισκέπτες.

Ποιο είναι το όπλο μας απέναντι σε όσους συστηματικά μας υποτιμούν;
Τα υψηλής ποιότητας δημιουργήματά μας και η αυτοσυνέπεια στη ζωή μας.

*Οι Χαΐνηδες γιορτάζουν τα 30 χρόνια δισκογραφικής τους παρουσίας με μία μεγάλη συναυλία την Τρίτη 29 Ιουνίου στην Τεχνόπολη στο Γκάζι. Θα παρουσιάσουν αγαπημένα τραγούδια όλων μας και παράλληλα θα παρουσιάσουν τραγούδια από τη νέα τους δισκογραφική εργασία που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καστανιώτη, με τίτλο «Βάρδα Φουρνέλο»!

«Οι Χαΐνηδες έχουν έναν αρχαίο πέτρινο χειρόμυλο κι ένα τρίπαλιο δρύινο κρασοβάρελο. Ελάτε να μεταλάβετε το σώμα και το αίμα του καινούργιου Θεού, από το σιτάρι που εσείς σπείρατε και από τ’ αμπέλια που εσείς φυτέψατε! Παίζουν και τραγουδούν οι Δημήτρης Αποστολάκης, Μιχάλης Γαλάνης, Δημήτρης Ζαχαριουδάκης, Peter Jaques, Μιχάλης Νικόπουλος, Γιάννης Νόνης, Αγγελική Σύρκου».

Δημήτρης Χαΐνης Αποστολάκης

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ