4 ταινίες (+1 σειρά) με θέμα τον εκπατρισμό (video)

Η παρακολούθηση ταινιών και σειρών δεν είναι μια μορφή κενής διασκέδασης με τη βοήθειά της οποίας ξεχνάμε την πραγματικότητα. Συχνά η τηλεόραση και ο κινηματογράφος αποτελούν εξαιρετικές αφορμές για να αναφερθούμε σε κοινωνικά θέματα που ενδεχομένως δεν ανήκουν στην καθημερινότητά τους. 

4 ταινίες (+1 σειρά) με θέμα τον εκπατρισμό (video)
ΠΡΟΒΟΛΗ

ΓΡΑΦΕΙ Η ΝΑΝΣΥ ΠΑΝΑΓΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

Παρακάτω θα βρείτε προτάσεις για 4 ταινίες και μία σειρά για τον εκπατρισμό (δηλαδή την ηθελημένη ή όχι απομάκρυνση από την πατρίδα), που μας διδάσκουν την πραγματική ανθρώπινη δύναμη - τη δύναμη του να ξεπερνάς τον πόνο του ξεριζώματος από το σπίτι σου και να προσπαθείς να φτιάξεις μία νέα, καλύτερη ζωή κάπου αλλού.

His House (2020)

Ο Bol και η Rial είναι δύο πρόσφυγες από το Νότιο Σουδάν που βρίσκεται σε εμφύλιο. Αφού διέσχισαν την Αφρική, τη Μεσόγειο και τη Γαλλία, έφτασαν στη Βρετανία από την οποία έλαβαν προσωρινό άσυλο - στα πλαίσια του οποίου δεν μπορούν να δουλέψουν, ενώ κινδυνεύουν ακόμη να απελαθούν. Έτσι ζουν μια ζωή μισή, προσπαθώντας να “εξευρωπαϊστούν”, να γίνουν αποδεκτοί από τους Βρετανούς και να επουλώσουν τις ψυχικές πληγές του πολέμου. Αυτή η σύγχυση των πρωταγωνιστών εκφράζεται και από το υπερφυσικό-horror στοιχείο της ταινίας, που θέλει να τους κάνει να πληρώσουν για όσα άφησαν στον πόλεμο, με τίμημα τη ζωή τους.

Νύφες (2004)

700 γυναίκες από Ρωσία, Τουρκία και Ελλάδα ταξιδεύουν με το King Alexander προς τη Νέα Υόρκη, προκειμένου να παντρευτούν και να εξασφαλίσουν μια καλύτερη τύχη από αυτή που τους περιμένει στις φτωχιές πατρίδες τους. Τις περισσότερες φορές όμως, δεν ξέρουν το παραμικρό για τους μέλλοντες συζύγους τους – ίσως να έχουν μία φωτογραφία και λίγα καλά λόγια από συγγενείς και φίλους τους. Στην Ανατολική Ευρώπη μετά τη Μικρασιατική καταστροφή όμως, ένας γάμος που δεν θα οδηγήσει κατευθείαν στη φτώχεια και τη μιζέρια, μοιάζει αξιοζήλευτος. Αλλά για την ελληνίδα Νίκη που ερωτεύεται παράφορα τον έναν Αμερικανό συνεπιβάτη της τον Damian, το μέλλον αυτό μοιάζει με καταδίκη.

Brooklyn (2015)

Η Eilish, μία νεαρή κοπέλα, αποφασίζει να αφήσει μία ζωή χωρίς προοπτικές στην Ιρλανδία και να κάνει το μεγάλο ταξίδι προς την Αμερική, Εκεί, με τη βοήθεια της Ιρλανδέζικης κοινότητας του Brooklyn, βρίσκει δουλειά, σπίτι και ξεκινά τις σπουδές της. Ταυτόχρονα, ερωτεύεται τον καλό και ευγενικό Άντονι, με τον οποίο σχεδιάζει να ξεκινήσει μία κοινή ζωή. Ένα τραγικό γεγονός όμως την καλεί πίσω στην Ιρλανδία και σε όσα θυσίασε για μια σταθερή και ευχάριστη ζωή στην Αμερική;  την οικογένεια, τους φίλους την νεανική της ζωή και την πόλη που γεννήθηκε. Αυτή η ταινία είναι πιο λυπητερή και ρεαλιστική από ότι ακούγεται – ίσως συνοψίζεται καλύτερα με τη φράση της πρωταγωνίστριας: «Δεν είμαι σίγουρη ότι έχω πατρίδα πια.»

Fatima's drawings (2015)

Σε αυτή την ταινία μικρού μήκους ακολουθούμε τη Φατιμά, ένα μικρό κορίτσι από τη Συρία, που πλέον ζει και πάει σχολείο στη Σουηδία. Μέσω της ζωγραφικής της, της πλέον συνηθισμένης παιδικής ασχολίας, μας διηγείται εμπειρίες που δεν είναι καθόλου συνηθισμένες. Από το ταξίδι της στη βάρκα φεύγοντας από τη Συρία, μέχρι την αγάπη της για τη φίλη της Ρανά από την πατρίδα, οι θεατές καταλαβαίνουν τον πόνο της προσφυγιάς με τον έντονο και ακόμη πιο χαοτικό τρόπο που τον βιώνει ένα παιδί.

Stateless (2020)

Αυτή η μίνι σειρά έχει ως πρωταγωνίστρια την Sophie, μία νέα γυναίκα από την Αυστραλία, που στην προσπάθειά της να ξεφύγει από ένα cult καταλήγει σε μία δομή προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών. Μέσω της πρωταγωνίστριας, οι θεατές παρακολουθούν τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης τις οποίες καλούνται να υπομείνουν χιλιάδες πρόσφυγες, με μόνη ελπίδα την πράσινη κάρτα. Άλλοι πρωταγωνιστές είναι οι βίαιοι φύλακες της δομής, οι απατεώνες Αυστραλοί πολίτες και οι πρόσφυγες που παρά τις κακουχίες δεν παύουν να ονειρεύονται. Βασίζεται στην πραγματική ιστορία Γερμανοαυστραλής που κλείστηκε παράνομα σε δομή για πρόσφυγες στην Αυστραλία, και παρακολούθησε το δράμα των προσφύγων αφού έφτασαν σε "πολιτισμένο" έδαφος.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ