«Ας σπάσουμε το απόστημα και από άνδρες να γίνουμε άνθρωποι»

Με το νέο τραγούδι του «Από μικρή», ο Δημήτρης Μυστακίδης αναφέρεται στο δικαίωμα στην αυτοάμυνα των γυναικών που η σεξουαλική ελευθερία και η ζωή τους απειλούνται. Το τραγούδι είναι εμπνευσμένο από την ιστορία της Π, μιας νεαρής γυναίκας που στην προσπάθεια της να αμυνθεί σε σεξουαλική επίθεση, σκότωσε τον επίδοξο βιαστή της.

«Ας σπάσουμε το απόστημα και από άνδρες να γίνουμε άνθρωποι»
ΠΡΟΒΟΛΗ

«Στις 27/09/2017, ξεκίνησε η δική της Π, μιας νεαρής γυναίκας που στην προσπάθεια της να αμυνθεί σε σεξουαλική επίθεση, σκότωσε τον επίδοξο βιαστή (δικό της και της φίλης) της. Η ποινή της 15 χρόνια, χωρίς να της αναγνωριστεί το δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Ένα δικαίωμα που είναι αναγνωρισμένο όταν απειλείται η ιδιοκτησία όχι όμως όταν απειλείται η σεξουαλική ελευθερία ή η ζωή μιας γυναίκας. Στο Εφετείο η ποινή της μειώθηκε στα 10 χρόνια.

Το τραγούδι αυτό γράφτηκε μετά από την ανάγνωση του βιβλίου “Μια γυναίκα απολογείται” της Μαρίας Λούκα που αναφέρεται στην ιστορία της Π. Διαβάστε το στην πρώτη ευκαιρία. Θα σκεφτείτε και θα αναθεωρήσετε πολλά», αναφέρει ο Δημήτρης Μυστακίδης στο σημείωμά του που συνοδεύει την κυκλοφορία του τραγουδιού «Από μικρή», με τη συμμετοχή της Μάρθας Φριντζήλα στην ερμηνεία.

Σε σχετική ανάρτησή του στο Facebook στις 28 Σεπτεμβρίου, ο τραγουδοποιός συμπλήρωσε: «Πιστεύω πως καθήκον μας είναι να προσπαθούμε κάθε μέρα να γίνουμε καλύτεροι. Να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας και να τα διορθώνουμε. Να ζητάμε συγγνώμη όταν χρειάζεται.
Όλα αυτά που συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό μ’ έκαναν να προβληματιστώ. Και για αυτά που συμβαίνουν γύρω μου αλλά κυρίως για αυτά που συμβαίνουν μέσα μου. Όλοι αυτοί οι προβληματισμοί μπήκαν σε σειρά όταν διάβασα το καταπληκτικό κείμενο του Ζήση Ρούμπου στην “Αυγή”.
Είναι ακριβώς όπως τα λέει. Εμείς η γενιά του ‘70 μεγαλώσαμε δυστυχώς με αυτά τα πρότυπα. Με μια μικρή βουτιά στα εσώψυχα σίγουρα θα αναγνωρίσετε οι συνομήλικοι αυτές τις συμπεριφορές.
Η πατριαρχία είναι εδώ. Το ίδιο και οι γυναικοκτονίες.
Ας κάνουμε αυτό που λέει ο Ζήσης.
Ας σπάσουμε το απόστημα και από άνδρες να γίνουμε άνθρωποι».

TO BIBΛΙΟ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΛΟΥΚΑ

Αν δεν τον σκότωνα, θα με βίαζε. Εμένα. Την Ελένη. Όπως βιάζουν καθημερινά χιλιάδες γυναίκες που παγώνουν και δεν αντιδρούν. Ο φόβος σε παγώνει, είναι σαν να σβήνει ένα κερί μέσα σου, δεν μπορείς να δώσεις κίνηση στο σώμα σου, όλα σου τα όργανα έχουν νεκρώσει. Γίνεσαι αιχμάλωτη, γιατί ο πόλεμος διεξάγεται πάνω στο σώμα σου, πάνω στην επιθυμία σου και στο μυαλό σου. Είσαι ηττημένη.

Το “Μια γυναίκα απολογείται” είναι μια νουβέλα εμπνευσμένη από αληθινές ιστορίες κακοποιημένων γυναικών. Γυναικών που κακοποιούνται πίσω από τις πόρτες του «καθαγιασμένου» οικογενειακού θεσμού, που θάβουν την επιθυμία τους για ζωή κάτω από μελανιασμένες στρώσεις δέρματος, που αντιμετωπίζουν το αδιέξοδο της δικαιοσύνης επειδή πάντα φταίνε, που βιάζονται και δεν τις πιστεύουν ή που αμύνονται και τις τιμωρούν. Γυναίκες σε αέναη απολογία στο δικαστήριο της πατριαρχίας που αρθρώνουν τη φωνή τους ώστε να σταματήσει κάποτε η κοινωνία να αντιστρέφει τις ευθύνες και να ενοχοποιεί τα θύματα.

Στο Επίμετρό της, στο τέλος του κειμένου, η συγγραφέας αναπτύσσει την έμπνευση και τα γεγονότα που οδήγησαν στη γραφή αυτής της νουβέλας. Στο τέλος, επίσης, παρατίθεται μικρό γλωσσάρι όρων καθώς και κατάλογος με φορείς και σύγχρονες φεμινιστικές συλλογικότητες στην Ελλάδα.

* Τα Σάββατα 6 και 13 Νοεμβρίου, ο Δημήτρης Μυστακίδης θα παρουσιάσει στο ΙΛΙΟΝ plus την παράστασή του AMERIΚA. Εισιτήρια εδώ
* Προμηθευτείτε το βιβλίο “Μια γυναίκα απολογείται” της Μαρίας Λούκα από τις Εκδόσεις Τόπος εδώ.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ