Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης – Οι ελληνικές ταινίες στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα

Η προώθηση με κάθε τρόπο του ελληνικού κινηματογράφου είναι κύριο διακύβευμα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και κάθε χρόνο πολλές ελληνικές ταινίες προβάλλονται στις αίθουσες του, μερικές σε παγκόσμια πρεμιέρα. Φέτος στο Διεθνές Διαγωνιστικό συναγωνίζονται τρεις ελληνικές ταινίες πολύ διαφορετικές μεταξύ τους.

Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης – Οι ελληνικές ταινίες στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα
ΠΡΟΒΟΛΗ

Αγέλη Προβάτων – Δημήτρης Κανελόπουλος, 2021

Παγκόσμια πρεμιέρα για την πρώτη ταινία μεγάλου μήκους ταινία του Δημήτρη Κανελόπουλου που στρέφει την κάμερα του στην ελληνική επαρχία και κινηματογραφεί την μεταμόρφωση των προβάτων σε αγέλη… λύκων;

Σε μια περίοδο φτωχοποίησης της κοινωνίας, η μισή πόλη είναι χρεωμένη στον τοκογλύφο, ο οποίος ζητάει υπέρογκα πανωτόκια. Ένας από αυτούς ο Θανάσης, που με τα χίλια ζόρια κατάφερε να στήσει ένα φυτώριο που απειλείται τώρα από ένα υπέρογκο χρέος. Ο Θανάσης όμως δεν θέλει να μείνει άπραγος, έρμαιο στις διαθέσεις και τις απειλές του τοκογλύφου. Προσπαθεί να οργανώσει όλους τους οφειλέτες της πόλης για να διεκδικήσουν μαζί μια λύση στο πρόβλημα τους.

Ο Στέλιος όμως, ο τοκογλύφος, έχει σκεφτεί κι αυτός πως να λύσει το δικό του πρόβλημα με το Θανάση. Κατέβηκε στην Αθήνα και πλήρωσε δυο μικροεγκληματίες να πάνε πίσω στην πόλη για να δώσουν ένα "μήνυμα" στον ανυπάκουο οφειλέτη. Όταν όμως οι δύο φιλόδοξοι εκτελεστές καταφθάνουν στην πόλη, τα πράγματα παίρνουν μια περίεργη τροπή.

Γρήγορο γύρισμα, έξυπνοι διάλογοι, καλοστημένο σενάριο, προσπάθεια κατόπτευσης της ελληνικής επαρχίας. O Δημήτρης Λάλος και ο Άρης Σερβετάλης σε πρωταγωνιστικούς ρόλους, ένα ελληνικό ‘σινεμά του πραγματικού΄ που συνεχίζει στο δρόμο της Θάλασσας των Σαργασσών και του  Digger που αγαπήθηκε πολύ από το ελληνικό κοινό.

Σελήνη, 66 ερωτήσεις – Ζακλίν Λέντζου, 2020

Σε πιο εσωτερικούς τόνους κινείται η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Ζακλίν Λέντζου που έρχεται στη Θεσσαλονίκη με πολλές συμμετοχές σε διεθνή φεστιβάλ και αρκετά βραβεία.

Πρωταγωνίστρια η ανερχόμενη ηθοποιός Σοφία Κόκκαλη, που τα εκφραστικά της μάτια μπορούν να αποδώσουν πολλές λεπτές πτυχές του ανθρώπινου ψυχισμού χωρίς υψηλές υποκριτικές κορώνες. Μαζί με τις μέρες που γεμίζει το φεγγάρι, η Άρτεμις μετράει το χρόνο που περνάει μαζί με τον πατέρα της που έχει παραλύσει από ένα εγκεφαλικό. Μετά από μια κακή σχέση στην εφηβεία της και χρόνια μακριά, η Άρτεμις καλείται να αποκαταστήσει την επαφή τώρα που οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί.

Σε αντίθεση με την προηγούμενη ταινία, το "σινεμά του προσωπικού" της Λέντζου φωτίζει σκοτεινές γωνιές ενός κόσμου που λάμπει για να κρύψει τα σκοτάδια του. Προσεγγίζει τους πρωταγωνιστές της με την τρυφερότητα μιας κοντινής λήψης που δεν πληγώνει αλλά αναδεικνύει συναισθηματικές ποιότητες. Οι Λάζαρος Γεωργακόπουλος και Νικήτας Τσακίρογλου πλαισιώνουν την Κόκκαλη με δυο ξεχωριστές ερμηνείες.

Η Αγία Έμυ – Αρασέλη Λαιμού, 2021

Άλλη ταινία, άλλη ματιά. Ένα σινεμά που μας ταξιδεύει στον άγνωστο κόσμο των μειονοτήτων, των ανθρώπων που ζουν χρόνια δίπλα μας παραμένοντας αόρατοι και αφανείς. Η Αρασέλη Λαιμού έψαξε για την ιστορία της πρώτης της ταινίας στην κοινότητα των Φιλιπινέζων της Αθήνας.

Χαρισματικοί Χριστιανοί στο θρήσκευμα, έχουν για τόπο συνάντησης την εκκλησία τους όπου μαζεύονται και τραγουδάνε θρησκευτικούς ύμνους. Εκεί πάει και η Τερέζα μαζί με την αδελφή της Έμι. Όμως η Έμι αισθάνεται ξένο σώμα μέσα στη μικρή τους κοινότητα.

Η Έμι έχει κληρονομήσει από την μητέρα της τις θεραπευτικές της ικανότητες, την ικανότητα να δαμάζει τους δαίμονες (της;) και να κλαίει αίμα από τα μάτια της. Η αγάπη και το νοιάξιμο για την αδελφή της έρχονται συνέχεια σε σύγκρουση με τις νόρμες της κοινότητας της που τη θεωρεί δαιμονισμένη αλλά και με την νοσηρή κυρία, πρώην εργοδότρια της μητέρας τους, που χρησιμοποιεί τις ικανότητες της Έμι για δικό της όφελος.

Η "Ιερή Έμι" είναι μια προσπάθεια διείσδυσης σε ένα κόσμο άγνωστο. Και κάτι παραπάνω: μια προσπάθεια αποκωδικοποίησης της διαδικασίας ένταξης και καταγραφής μιας κουλτούρας που η αντίσταση της ενσαρκώνεται στο πρόσωπο της ατίθασης Έμι που προσεγγίζει τον κόσμο μέσα από την απόκρυφη προγονική γνώση.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ