Συνέχισε να μιλάς δυνατά, Γιώργο Καπουτζίδη

«Όπως δεν επιτρέπεται στον Ξιαρχό να κάνει πλάκα με το ρούχο του άλλου, να μην επιτρέπεται ούτε στον Καπουτζίδη, ούτε στον Μουτσινά, ούτε σε κανέναν μας [...] Ας δώσουμε την ελευθερία ο ένας στον άλλο να φορέσει ό,τι θέλει, να χτενιστεί όπως θέλει και να περπατήσει ελεύθερος στο δρόμο όπως θέλει».

Συνέχισε να μιλάς δυνατά, Γιώργο Καπουτζίδη
ΠΡΟΒΟΛΗ

Πάει καιρός από τότε που ο Γιώργος Καπουτζίδης έχει πάρει την ευθύνη, μέσω του δημόσιου λόγου του, να εκφράζεται ανοιχτά και με τόλμη -κάτι που συχνά ενοχλεί κάποιους- κόντρα στις στερεοτυπικές αντιλήψεις και νοοτροπίες που απειλούν την ελευθερία επιλογής και το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πλάσματος ανάμεσά μας στην ευτυχία.

Μάλιστα, η κριτική του εμπεριέχει πάντα και την αυτοκριτική του διάθεση, κάτι που δείχνει ότι δεν γίνεται με σκοπό να «κουνήσει το δάχτυλο» σε κανέναν, γενικά ή ειδικά, ούτε να μπει σε έναν ρόλο κριτή των πάντων, βγάζοντας τον εαυτό του έξω από τη συζήτηση. Το αντίθετο.

Η χθεσινή του ανάρτηση στα social media ήρθε στην «ουρά» των δηλώσεών του σε πρόσφατες συνεντεύξεις του σχετικά με την κριτική που ασκείται σε ανθρώπους για την εμφάνισή τους στην τηλεόραση, στη σάτιρα αλλά και γενικότερα, που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις λόγω του ότι θεωρήθηκε ότι «φωτογράφιζαν» τον Νίκο Μουτσινά και την εκπομπή του.

Με αφορμή αυτό, ο Γιώργος Καπουτζίδης ανέφερε τα εξής:

Δεν είναι δυσνόητο αυτό που προσπάθησα να πω και δεν πρέπει να μείνει στα όρια του προσωπικού. Ας αποφασίσουμε απλώς το εξής. Να βγάλουμε την εξωτερική εμφάνιση κάποιου από τη λίστα των θεμάτων με τα οποία γελάμε. Ας δώσουμε την ελευθερία ο ένας στον άλλο να φορέσει ό,τι θέλει, να χτενιστεί όπως θέλει και να περπατήσει ελεύθερος στο δρόμο όπως θέλει. Ας αποφασίσουμε να το κάνουμε όλοι μαζί αυτό. Και οι δρόμοι θα γεμίσουν με πιο ελεύθερους και πιο χαρούμενους ανθρώπους.
Όπως δεν επιτρέπεται στον Ξιαρχό να κάνει πλάκα με το ρούχο του άλλου, να μην επιτρέπεται ούτε στον Καπουτζίδη, ούτε στον Μουτσινά, ούτε σε κανέναν μας. Αυτό λέω. Ας αναγνωρίσει ο καθένας μας τα λάθη του παρελθόντος του, ας τα διορθώσει, και ας αναγνωρίσουμε όλοι μαζί ποιο είναι το επίπεδο του χιούμορ μας και ας το καλυτερεύσουμε.
Όσο για τη σάτιρα, ας θυμηθούμε ξανά αυτό που μας μάθανε στο σχολείο. Η σάτιρα γινόταν από τους σατιρικούς ποιητές απέναντι στους έχοντες εξουσία και μόνο. Μπορεί ο κόσμος μας να γίνει πιο όμορφος.

Για άλλη μια φορά, λοιπόν, ο Γιώργος Καπουτζίδης δεν βγάζει την ουρά του απ’ έξω. Και βέβαια, έχει το δικαίωμα να ομιλεί λόγω και των ολοένα -με τα χρόνια- και πιο συνειδητοποιημένων καλλιτεχνικών του επιλογών, αποτελώντας το -σπάνιο- θετικό παράδειγμα ενός δημοφιλούς ανθρώπου του θεάματος που δεν έμεινε στα εύκολα και στα έτοιμα. Που ψάχνεται και εξελίσσεται διαρκώς, προκειμένου να καταθέτει ενώπιον του κοινού κάθε φορά την πιο εξελιγμένη εκδοχή του εαυτού του που μπορεί.

Αυτό ακριβώς αποτυπώνεται και στον δημόσιο λόγο του.

Και αν ενοχλεί κάποιους με τις απόψεις του, ας προβληματιστούν και εκείνοι επιτέλους για το -στερούμενο περίσκεψης και αβάσταχτης ελαφρότητας, αν μη τι άλλο- προϊόν που «σερβίρουν» καθημερινά στο κοινό, σε καιρούς μάλιστα που η κοινωνία βρίσκεται σε αγώνα διαρκείας για να αποτινάξει από πάνω της στερεότυπα και πεποιθήσεις δεκαετιών, που εξακολουθούν και σήμερα να παράγουν βία, διακρίσεις και αποκλεισμούς.

* Η φωτογραφία εξωφύλλου αντλήθηκε από την επίσημη σελίδα του Γιώργου Καπουτζίδη στο Facebook.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ