30 χρόνια χωρίς τον Freddie Mercury: Ο ομοφυλόφιλος πρόσφυγας που έγινε θρύλος

Είναι εκνευριστικό να συγκρίνουν τον Freddie Mercury με τον Θεό. Εντάξει, καλός είναι, αλλά δεν είναι και Freddie Mercury!

30 χρόνια χωρίς τον Freddie Mercury: Ο ομοφυλόφιλος πρόσφυγας που έγινε θρύλος
ΠΡΟΒΟΛΗ

Στις 24 Νοεμβρίου του 1991, φεύγει από τη ζωή ο μέγας ραψωδός της ροκ μουσικής. Ο Freddie Mercury.

Ας πάμε όμως για λίγο 45 χρόνια πριν.

Στις 5 Σεπτεμβρίου 1946, στο Stone Town της Ζανζιβάρης, γενιέται από γονείς περσικής καταγωγής, ο Farrokh Bulsara.

Τον Ιανουάριο του 1964, στο εξωτικό νησί του Ινδικού Ωκεανού ξεσπά επανάσταση. Η οικογένεια Bulsara εν μέσω εμπόλεμης κατάστασης καταφέρνει να φύγει από τη Ζανζιβάρη και βρίσκει καταφύγιο στο Feltham της Αγγλίας.

Το 1969, ο νεαρός Farrokh, παίρνει την βρετανική υπηκοότητα και αποφοιτεί από το Ealing Art School όπου σπούδασε τέχνη και σχέδιο.

Ένα χρόνο μετά, ο Farrokh μαζί με τον κιθαρίστα Brian May, τον ντράμερ Roger Taylor, και –λίγο αργότερα- τον μπασίστα John Deacon σχηματίζουν ένα ροκ συγκρότημα.

Το ονομάζουν Queen και ο Farrokh Bulsara, μεταμορφώνεται σε… Freddie Mercury.

Οι τέσσερίς τους θα άλλαζαν την ιστορία της μουσικής βιομηχανίας όπως την ξέραμε μέχρι τότε.

Έπειτα από τρεις αριστουργηματικούς πρώτους δίσκους, που δεν έτυχαν και της αντίστοιχης εμπορικής επιτυχίας Queen», «Queen II» και «Sheer heart attack»), το συγκρότημα το 1975 ηχογραφεί το «A night at the opera», τον δίσκο που καθόρισε όχι μόνο την πορεία των Queen αλλά και την ίδια τη ροκ μουσική. Ήταν το άλμπουμ που θα μετασχημάτιζε τους Queen σε μια καλλιτεχνική υπερδύναμη.

Οι Queen και ειδικά ο Mercury με το «A night at the opera» άνοιξαν νέους, μαγικούς δρόμους για τους μουσικούς και τα συγκροτήματα που ακολούθησαν.

Φυσικά, ο δίσκος ίσως να μην είχε την παραμικρή επιτυχία, αν ο Freddie Mercury δεν παρουσίαζε στην ανθρωπότητα το «Bohemian Rhapsody». Ενα τραγούδι που ενσωμάτωσε τρία διαφορετικά είδη μουσικής, εισάγοντας για πρώτη φορά την όπερα στη ροκ μουσική… ως κάτι το απόλυτα φυσιολογικό.

Στη συνέχεια, δεν έμεινε κορυφή που δεν κατέκτησαν.
«We will rock you», «We are the champions», «Another one bites the dust», «I want to break free», «I want it all», «The show must go on» είναι μόνο μερικά τραγούδια από τον ατέλειωτο κατάλογο επιτυχιών, που παραμένουν αναλοίωτα και επίκαιρα μέχρι και σήμερα.

Όπως όμως πολλοί εκ των εκατομμυρίων φανατικών οπαδών των Queen και του Freddie Mercury σε όλο τον πλανήτη, λένε, «αν σας αρέσουν οι μεγάλες επιτυχίες των Queen, ρίξτε μια ματιά και στα λιγότερο γνωστά τραγούδια τους, κυρίως από την δεκαετία του '70... είναι ακόμα καλύτερα».

Ο μεγαλύτερος περφόρμερ στην ιστορία της ροκ μουσικής, ανελήφθη εις τους ουρανούς πριν ακριβώς 30 χρόνια, από πνευμονία που προκλήθηκε μετά απο επιπλοκές του AIDS. Ήταν 45 ετών.

Ο Freddie Mercury, τρεις ολόκληρες δεκαετίες μετά, παραμένει κυριολεκτικά αξεπέραστος.

Άλλωστε το είχε προβλέψει και ο ίδιος στην αρχή της καριέρας του, λέγοντας σε έναν φίλο του: «Δεν θα γίνω απλά ένας ροκ σταρ. Θα γίνω θρύλος».

Τον Ιούνιο του 2019, η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης ξεκίνησε μια παγκόσμια εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση και την υποστήριξη των προσφύγων.

Η εκστρατεία ανέδειξε τη διαχρονική συνεισφορά των προσφύγων και τον εμπλουτισμό της κουλτούρας στις κοινωνίες όπου βρίσκουν καταφύγιο. Ο Freddie Mercury, ήταν κεντρικό πρόσωπο αυτής της καμπάνιας.

Ας το πούμε δυνατά και ας εμπνεύσει όσα περισσότερα παιδιά γίνεται για να κυνηγήσουν τα όνειρά τους:

Ο μεγαλύτερος περφόρμερ που γέννησε η ροκ μουσική, ο άνθρωπος που μπορούσε να κρατήσει στη χούφτα του χεριού του ένα ολόκληρο στάδιο... ήταν γκέι και πρόσφυγας.

Are you ready Freddie?

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ